Star Wars: Τα ρεκόρ των… ρεκόρ!

Πριν ο ευφυής δημιουργός του Τζορτζ Λούκας υποκύψει στην Σκοτεινή Πλευρά της Αυτοκρατορίας με σήμα το ποντίκι, και παραδώσει άνευ όρων στη Ντίσνεϊ τα κλειδιά της δικής του αυτοκρατορίας που έχτισε από το μηδέν, το διαστημικό έπος του Star Wars, έγραφε για δεκαετίες τη δική του ιστορία στο σινεμά και την ποπ κουλτούρα από την ιστορική εκείνη μέρα της 25ης Μαϊου του 1977, που το θρυλικό opening crawl της ταινίας μας καλωσόριζε

in a galaxy far far away…

Από την Βάλια Μπουγιουκλή

Εν αναμονή της νέας τριλογίας του «Πολέμου των Αστρων» που έχει ανακοινώσει η Ντίσνεϊ και πριν ο σκηνοθέτης του νέου Επεισοδίου 7, Τζ.Τζ. Εϊμπραμς αρχίσει να μας πετά lens flares στα μούτρα μας , συνεχίζουμε την επικλήσεις μας στη Δύναμη για να μην μας το καταντήσει και αυτό το θρυλικό franchise σαν το – ξέρετε ποιο, το άλλο Star…ντε – και ανασύρουμε από τα βάθη του Sarlacc’s Pit του βιβλίου Γκίνες, κάποια από τα λιγότερο γνωστά ιστορικά ρεκόρ της μεγαλύτερης εποποιίας του κινηματογράφου.

ΡΕΚΟΡ 1: Οι περισσότερες εισπράξεις για space opera ταινία. Το «Star Wars Επεισόδιο Ένα: Η Αόρατη Απειλή» έκανε παγκόσμιες εισπράξεις 924 εκατομμυρίων δολαρίων από το Μάιο του 1999 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2000.

ΡΕΚΟΡ 2: Το μεγαλύτερο «άνοιγμα» Σαββατοκύριακου για ταινία σε επανέκδοση. Το «Star Wars, Episode IV:A New Hope» ήταν το πρώτο που επανακυκλοφόρησε το 1997 στα πλαίσια της εξόδου της επετειακής 20ης Special Edition της αρχικής τριλογίας κι έκανε εισπράξεις 35,906,661 εκατομμυρίων δολαρίων στο box-office των ΗΠΑ, το Σαββατοκύριακο από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου του 1997. Μέχρι τον Ιούνιο του 1997, το «A New Hope» , είχε φτάσει σε παγκόσμιες εισπράξεις τα 579,646,015 εκατομμύρια δολάρια – τις μεγαλύτερες εισπράξεις που έκανε ποτέ, φιλμ στην κινηματογραφική του επανέκδοση.

ΡΕΚΟΡ 3: Το single instrumental μουσικής με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Το “Star Wars Theme/Cantina Band” , μία ντίσκο (!) εκτέλεση της θρυλικής μουσικής του Τζον Γουίλιαμς για το Star Wars, από τον παραγωγό Meco, είναι το μοναδικό instrumental single που έγινε πλατινένιο καθώς πούλησε περισσότερα από 2 εκατομμύρια αντίτυπα (σύμφωνα με την RIAA-Recording Industry Association of America). Το κομμάτι περιλαμβάνεται στο άλμπουμ του 1977, “Star Wars and Other Galactic Funk” το οποίο ξεπέρασε σε πωλήσεις το σάουντρακ της πρωτότυπης ταινίας, κι έγινε επίσης πλατινένιο.

ΡΕΚΟΡ 5: Η πιο επιτυχημένη σειρά βιβλίων βασισμένη σε κινηματογραφική σειρά. Οι πωλήσεις βιβλίων σχετικών με το Star Wars, ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια αντίτυπα και 80 από τους τίτλους έχουν μπει στη λίστα με τα best-sellers των New York Times.

ΡΕΚΟΡ 6: Η πιο πετυχημένη σειρά με action figures. Από το 2007 μέχρι σήμερα, οι σειρές παιχνιδιών Star Wars από την Kenner/Hasbro , έχουν αποφέρει κέρδη που ξεπερνούν τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια! Μόνο το 1978, η πρώτη σειρά της Kenner με φιγούρες Star Wars, είχε πουλήσει 40 εκατομμύρια κομμάτια με κέρδη που είχαν ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

ΡΕΚΟΡ 7: Το μεγαλύτερο voice over πρότζεκτ που έγινε ποτέ στον τομέα της ψυχαγωγίας. Περισσότερες από 200 χιλιάδες γραμμές διαλόγων ηχογραφήθηκαν από εκατοντάδες voice over ηθοποιούς για το βιντεοπαιχνίδι “Star Wars: The Old Republic”. Το MMORPG παιχνίδι (massively multiplayer online role-playing game) κυκλοφόρησε στις 20 Δεκεμβρίου του 2011 και το ρεκόρ του το καθιστά πολύ πιο φιλόδοξο πρότζεκτ από οποιοδήποτε κανονικό κινηματογραφικό φιλμ.

ΡΕΚΟΡ 8: Η κινηματογραφική σειρά με τις περισσότερες παρωδίες/αναφορές. Περισσότερες από 170 είναι οι ταινίες, και αμέτρητες οι τηλεοπτικές σειρές, κόμικς, διαφημίσεις, βίντεος στο διαδίκτυο, που περιέχουν άμεσες αναφορές στο Star Wars Saga. Είναι επίσης η σειρά που έχει γνωρίσει τις περισσότερες παρωδίες με πιο «κλασικό» παράδειγμα το “Spaceballs” του 1987.

ΡΕΚΟΡ 9: Η μεγαλύτερη merchandising διαφημιστική καμπάνια που έγινε ποτέ. Το Μάιο του 1996, η Πέπσι υπέγραψε συμφωνία με την Lucasfilm που της έδινε το δικαίωμα να συνδέονται τα προϊόντα της με το Star Wars κατά τη διάρκεια των Special Edition επανεκδόσεων της αρχικής τριλογίας και την καμπάνια που θα οδηγούσε στο πολυαναμενόμενο «Επεισόδιο 1: Η Αόρατη Απειλή» το 1999. Η συμφωνία ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι η μεγαλύτερης κλίμακας, για μία και μόνο συνεργασία διαφημιστικής προώθησης, συμφωνία στην ιστορία.

ΡΕΚΟΡ 10: Ο ίδιος ο Τζορτζ Λούκας, ο δημιουργός του κινηματογραφικού saga που έγινε από μόνο του ολόκληρη βιομηχανία, κατέχει τα ρεκόρ της μεγαλύτερης περιουσίας που δημιουργήθηκε ποτέ από κινηματογραφικό franchise και του πιο επιτυχημένου στο box-office, σκηνοθέτη και σεναριογράφου.

Keywords
Τυχαία Θέματα