To «παραθυράκι» στο νέο φορολογικό για να γλυτώσετε σκάφη και αυτοκίνητα

Σύμφωνα με το νέο κώδικα φορολογίας που είναι ενσωματωμένος στο πολυνομοσχέδιο που τίθεται σε ψηφοφορία την Τετάρτη στη Βουλή, προβλέπεται απαλλαγή πληρωμής του τεκμηρίου διαβίωσης για όσους έχουν έχουν σκάφος αναψυχής, ακόμη και πολυτελείς θαλαμηγούς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr, στο άρθρο 31 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που αφορά στις αντικειμενικές

δαπάνες διαβίωσης (τεκμήρια) ορίζεται ότι «διάστημα μεγαλύτερο από δεκαπέντε (15) ημέρες λογίζεται ως ολόκληρος μήνας. Τα ίδια εφαρμόζονται και σε περίπτωση ακινησίας ή ολοκληρωτικής καταστροφής του αυτοκινήτου από οποιαδήποτε αιτία». Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι αυτό που ισχύει για τα αυτοκίνητα ισχύει και για τα σκάφη αναψυχής, πλην των οριζόμενων για την παλαιότητα.

Αυτό που ουσιαστικά επιτρέπει η σχετική διάταξη είναι να υποβάλουν στην Εφορία οι φορολογούμενοι κάθε Δευτέρα, δήλωση ακινησίας και να προχωρούν στην άρση της κάθε Παρασκευή. Με αυτόν τον τρόπο το σκάφος αναψυχής και το ΙΧ εμφανίζεται να είναι σε κίνηση 12 ημέρες το μήνα (3 ημέρες κάθε εβδομάδας) και έτσι να μηδενίζεται η τεκμαρτή δαπάνη ή να περιορίζεται δραστικά ανάλογα με τον αριθμό των ημερών που είναι το σκάφος ή το ΙΧ σε κίνηση.

Αυτό γίνεται διότι, όπως ορίζεται στη διάταξη, διάστημα μεγαλύτερο από 15 ημέρες λογίζεται ως ολόκληρος μήνας.

Οπότε διάστημα μικρότερο των 15 ημερών δεν λογίζεται μήνας, οπότε δεν προκύπτει τεκμαρτή δαπάνη. Με άλλα λόγια αποφεύγεται η φορολόγηση του ιδιοκτήτη του σκάφους με το τεκμήριο παρά το γεγονός ότι αυτός το χρησιμοποιεί κανονικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα