Tρώει ο γαύρος και βασίλισσα;

Άφωνοι έχουν μείνει οι μπασκετικοί σε Ελλάδα και σε Ευρώπη με την εμφάνιση του Ολυμπιακού απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Βασισμένοι σ αυτό οι περισσότεροι πιστεύουν ότι σήμερα ο γαύρος θα κάνει μια χαψιά τη βασίλισσα. Είναι όμως έτσι;

Γράφει ο Πέτρος Κωστόπουλος

Το έγραφα και προχθές.

Κανένα αποτέλεσμα και καμία εμφάνιση δεν προδικάζει για το τι θα συμβεί την επόμενη μέρα. Μια ομάδα δύσκολα μπορεί να κάνει την ίδια καλή ή κακή εμφάνιση σε 48 ώρες. Τέτοια παραδείγματα στο μπάσκετ υπάρχουν χιλιάδες και το αναφέραμε και στο προηγούμενο άρθρο. Μια μέρα ρίχνεις τριάντα πόντους και την άλλη μέρα μπορεί να φας είκοσι. Όπως σωστά είπε ο Μπαρτζώκας εάν ο Ολυμπιακός και η ΤΣΣΚΑ έπαιζαν πάλι την επόμενη μέρα το αποτέλεσμα θα ήταν εντελώς διαφορετικό. Αν ο Ολυμπιακός είχε την Παρασκευή απέναντί του την Ρεάλ που είδαμε θα την είχε κάνει κομματάκια. Αλλά σήμερα δεν έχει αν…

Η Ρεάλ είναι ίσως η πιο άναρχη ομάδα μαζί με την Μακάμπι στα υψηλά επίπεδα της Euroleague. Δεν έχει την οργάνωση ούτε της ΤΣΣΚΑ ούτε του Παναθηναϊκού ούτε βέβαια του Ολυμπιακού. ‘Εχει έναν σούπερσταρ, τον Ρούντι Φερνάντες ο οποίος όμως μπορεί να είναι και του ύψους και του βάθους. Όμως έχει ένα τεράστιο πάγκο, δυνατά και νέα κορμιά, τεράστια έφεση στο επιθετικό ριμπάουντ και μια περιφέρεια που μπορεί να σε σακατέψει. Ο Τεόντοσιντς με τον Παπαλουκά ήταν πολύ λίγοι και ακόμη λιγότερο αθλητικοί για να τα βγάλουν πέρα και επιθετικά και αμυντικά με τους περιφερειακούς του Ολυμπιακού. Έχασαν κατά κράτος. Δεν θα είναι το ίδιο εύκολο και με τους παίκτες της Ρεάλ.

Τουλάχιστον τρεις περιφερειακοί παίκτες της Ρεάλ μπορεί να δώσουν λύση και ώθηση σε πιθανό μπλοκάρισμα της βασίλισσας αλλά και να κυνηγήσουν με πολύ πιο φρέσκα πόδια τους παίκτες του Ολυμπιακού. Ειλικρινά πιστεύω ότι αν είχε περάσει η Μπαρτελόνα σήμερα το βράδυ ο Ολυμπιακός θα έκανε πλάκα- ήταν όλοι τους πτώματα και παραλίγο να κερδίσουν. Λίγοι από αυτούς θα άντεχαν να συγκρουστούν με την ενέργεια των παικτών του Ολυμπιακού σήμερα. Όσο πέρναγε η ώρα και έβλεπα το ματς τόσο πιο πολύ ήθελα να περάσουν οι μπλαουγκράνα αλλά οι Μαδριλένοι δεν μου κάνανε τη χάρη. Για να επανέλθω στη Ρεάλ και οι τρεις περιφερειακοί ο Ρούντι, ο Γιούλ και ο Ροντρίγκεζ είναι και πάρα πολύ γρήγοροι αλλά και εκτελούν. Ο Τζέισι Κάρολ είναι υπέροχος σουτέρ και κοντά τους έρχεται και ο Μίροτιτς ένα από τα μεγαλύτερα ανερχόμενα ταλέντα του ευρωπαϊκού μπάσκετ αλλά και σπουδαίος σκόρερ. Σκοτωμός θα γίνει με τον Παπανικολάου και αυτόν. Στους ψηλούς η Ρεάλ μοιάζει λίγο με τον Ολυμπιακό. Δεν έχει τους υπερσέντερ Κρστιτς και Τόμιτς αλλά και οι Σλότερ, Ρέγες και Μπέγκιτς θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό τους ψηλούς του Ολυμπιακού. Είναι δε εκπληκτικά αποτελεσματικοί στα επιθετικά ριμπάουντ, εκεί σκότωσαν προχθές την Μπαρτσελόνα όταν αυτή κουράστηκε. Βέβαια ο Ολυμπιακός είναι πιο πολύ ομάδα. Παίζει σαφώς καλύτερη άμυνα και οι παίκτες του έχουν ήδη μεγαλύτερη εμπειρία από τους αντίστοιχους της Ρεάλ σε παιχνίδια τελικών.

Αν ο Ολυμπιακός μπορέσει να εξουδετερώσει τους περιφερειακούς της Ρεάλ όπως έκανε με την ΤΣΣΚΑ τότε μάλλον τα πράγματα θα πάνε κατ’ ευχήν. Δεν πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός μετά από 48 ώρες θα έχει ξοδέψει τα αποθέματα ενέργειας. Είναι μια πολύ αθλητική ομάδα για να εμφανιστεί κουρασμένη, όμως είναι σαφές ότι θα χρειαστεί να τρέξει πιο πολύ από ότι προχθές ενώ θα χρειαστεί αυτή τη φορά μάλλον μεγαλύτερο σκορ από τον Σπανούλη (που το υποσχέθηκε) τον Πρίντεζη και τον Παπανικολάου. Δεν μου αρέσουν καθόλου οι πανηγυρισμοί πριν από τη λήξη ή οι τυφλές προβλέψεις ή οι εκτιμήσεις του τύπου ότι η Ρεάλ έχει το άγχος που δεν έχει πάρει τίτλο εδώ και 18 χρόνια. Και ο Ολυμπιακός πέρυσι στην Κωνσταντινούπολη είχε συμπληρώσει 15 χρόνια χωρίς ευρωπαϊκό τίτλο.

Νομίζω ότι μέχρι να πεθάνω θα έχω ψυχολογικό πρόβλημα από εκείνο το ματς με τη Μπανταλόνα στο Τελ Αβίβ. Ήταν ίσως η πιο άνιση μάχη σε τελικό, ο Ολυμπιακός τους είχε για πλάκα. Και όμως για επτά λεπτά δεν έβαλε πόντο, η μπάλα ήταν σαν μαγεμένη. Σαν να είχε βάλει ο Σπάιντερμαν έναν αόρατο ιστό πάνω στο καλάθι της Μπανταλόνα ή σαν κάποιος μεγάλος μάγος να κάρφωνε βελόνες σε κουκλάκι του Ιωαννίδη. Για αυτό και δεν θέλω να πω αυτό που πιστεύω, ότι δηλαδή ο Ολυμπιακός μπαίνει στο παρκέ με περισσότερες ελπίδες από την Ρεάλ. Άλλωστε όλοι οι μπασκετάνθρωποι της Ευρώπης δεν έβλεπαν κάπως έτσι και την ΤΣΣΚΑ προχθές; Και μετά ήρθε το αναγκαστικό στριπτίζ της αρκούδας.

Ένα μόνο ξέρω. Αν ο Ολυμπιακός παίξει την προχθεσινή άμυνα δεν θα χάσει. Όπως και να ναι όμως εγώ είμαι περήφανος για αυτή την ομάδα. Είναι η πρώτη φορά που από φίλους, από ουδέτερους αλλά και αντιπάλους ακούς μόνο λόγια έκπληξης και θαυμασμού. Άντε με το καλό και πάλι.

Keywords
Τυχαία Θέματα