Αφήνει το Εθνικό Θέατρο ο Γιάννης Χουβαρδάς – Ο απολογισμός πριν το «αντίο»

Λίγο πριν αφήσει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου (η θητεία του λήγει στις 17 Μαΐου) ο Γιάννης Χουβαρδάς έκανε τον απολογισμό της εξαετίας 2007 – 2013, αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία, στους πλεονασματικούς απολογισμούς, στις παραγωγές, στους στόχους και στις παραλείψεις.

Είπε με αυτόν τον τρόπο το δικό του αντίο σε όσους τον στήριξαν καθώς και στο κοινό των παραστάσεων της πρώτης κρατικής σκηνής. Αν και δεν ανέφερε πότε θα έρθει η ώρα να τους αποχαιρετήσει και επισήμως, ούτε ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του.

«Έγιναν όλα σωστά αυτά τα έξι χρόνια;

Φυσικά όχι. Και λάθη έγιναν, και παραλείψεις. Όμως πάντα μέλημά μας ήταν να προλαβαίνουμε, ώστε οι επιπτώσεις των λαθών να είναι ελεγχόμενες και αναστρέψιμες και οι παραλείψεις να αναπληρώνονται από ισοδύναμες ή και ακόμα πιο αποτελεσματικές ενέργειες» είπε ο σκηνοθέτης Γιάννης Χουβαρδάς.

Σε μια προσπάθειά του να απαντήσει σε όσους τον κατηγόρησαν για «κακοδιαχείριση», ο κ. Χουβαρδάς είπε: «Οταν είχα μόλις αναλάβει την Καλλιτεχνική Διεύθυνση, είχα πει ότι παραλαμβάνω ένα οικονομικά υγιές θέατρο και έτσι θέλω να το παραδώσω».

Η πολιτική του Εθνικού Θεάτρου στη διάρκεια της θητείας του βασίστηκε σε εννέα πυλώνες, όπως ο ίδιος δήλωσε. Ανάμεσά τους η έμφαση στο σήμερα, το εναλλασσόμενο ρεπερτόριο, η πολυφωνία, η εξωστρέφεια, η ανανέωση, ο ανοιχτός «διάλογος» με την κοινωνία, το άνοιγμα στο εξωτερικό, το θέατρο ως μέσω παιδείας.

Στόχος του ήταν επίσης να ακολουθήσει μια «σφιχτή οικονομική πολιτική με μείωση δαπανών, αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού, των χώρων, των μηχανισμών, του εξοπλισμού και μεγιστοποίηση εσόδων, διαφάνεια στη διαχείριση, εκμετάλλευση δυνατοτήτων ΕΣΠΑ, χορηγίες».

«Το Εθνικό Θέατρο εκτός από ισοσκελισμένους αλλά και ταυτόχρονα ρεαλιστικούς προϋπολογισμούς εσόδων-εξόδων, παρουσιάζει από την περίοδο 2009 – 2010 και πλεονασματικούς απολογισμούς. Και αυτό, παρά τη μείωση της επιχορήγησης κατά 40% από το 2009 μέχρι σήμερα και την πολλές φορές ακραία καθυστερημένη εκταμίευσή της» είπε ο κ. Χουβαρδάς.

«Παρά τις δυσκολίες της κρίσης, καθώς και του ύψους και της ροής της κρατικής χρηματοδότησης, (το Εθνικό Θέατρο) κατόρθωσε να μην καθυστερήσει ούτε μία μέρα πληρωμής αμοιβών στο προσωπικό του και δεν χρωστάει σε κανέναν ασφαλιστικό φορέα ή προμηθευτή χρήματα, έχει δε στις τράπεζες ένα σοβαρό ταμειακό απόθεμα δια παν ενδεχόμενο» πρόσθεσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Από το καλοκαίρι του 2007 έως το καλοκαίρι του 2013 ανέβηκαν συνολικά 104 παραγωγές σε 20 διαφορετικές σκηνές. Το ρεπερτόριο περιελάμβανε 29 ελληνικά έργα κλασικά και σύγχρονα, 30 κλασικά ξένα έργα, 17 παραγωγές αρχαίου δράματος, 8 σύγχρονα ξένα έργα, 3 παραστάσεις χοροθεάτρου, 5 πειραματικές παραστάσεις, 5 σκηνικές συνθέσεις και 7 παραγωγές για παιδιά και νήπια.

Διευκρίνισε δε ότι τα κόστη των παραγωγών ήταν σχεδόν πάντα εντός προϋπολογισμού, ενώ τα έσοδα ήταν κατά κανόνα πλεονασματικά σε σχέση με τα έξοδα. Επετεύχθη η συνολική περιστολή των δαπανών κατά 35% περίπου και η αύξηση των εσόδων, όπως είπε, πέρα από τις εισπράξεις του από το καλλιτεχνικό έργο- κατά 12% περίπου.

Ανάμεσα στις περικοπές ήταν η μείωση του συνολικού προϋπολογισμού κατά 30%, η μείωση του αριθμού των παραγωγών κατά 50%, οι περικοπές στα έξοδα παραγωγής των παραστάσεων κατά 25% περίπου, οι περικοπές στις αμοιβές των καλλιτεχνικών συντελεστών κατά 20%, περικοπή των εξόδων της Δραματικής Σχολής στα απαραίτητα για τη λειτουργία της. Από τις χορηγίες δήλωσε ότι το θέατρο είχε έσοδα πάνω από 1.200.000 ευρώ.

Πηγή: Tanea.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα