Αυστηρό μήνυμα Σόιμπλε από το Λονδίνο: «Η συμφωνία είναι συμφωνία»

07:36 4/3/2016 - Πηγή: KoolNews

Η εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης στο London School of Economics βρήκε τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επιστρέφει στο σκληρό πρόσωπο που μας είχε συνηθίσει όλο τον προηγούμενο καιρό. Ο Γερμανός υπουργός σχολίασε την πορεία της αξιολόγησης επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση, αποκάλυψε διάλογο του με τον κ. Τσίπρα

πριν εκλεγεί πρωθυπουργός και παρουσίασε μία πιο φιλική στάση σε ότι αφορά το προσφυγικό.

Από το Λονδίνο: Γιώργος Σταύρου

Σε απάντηση του σε Έλληνα δημοσιογράφο για την πορεία της αξιολόγησης, κατηγόρησε ευθέως τη κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τους χειρισμούς της στην διαπραγμάτευση: «Η αξιολόγηση, όπως κατάλαβα κατά την τελευταία συνάντηση του Eurogroup και θα καταλάβω και στην επόμενη συνάντηση την Δευτέρα, δεν έχει ολοκληρωθεί επειδή ως τώρα η Ελλάδα δεν έχει επιτύχει ό,τι έχει συμφωνηθεί για αυτή την αξιολόγηση. Δεν είναι θέμα των Θεσμών, είναι μόνο της Ελλάδας να ανταποκριθεί σε ό,τι έχει συμφωνηθεί. Είναι όμως θέμα των Θεσμών να βρουν μια λύση»

Ο κ. Σόιμπλε στην συνέχεια απεκάλυψε διάλογο που είχε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η άγνωστη συνομιλία που έφερε ο κ. Σόιμπλε στο προσκήνιο αφορούσε μία συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο πριν τις εκλογές που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Αυτό που έχει διαμηνύσει τότε ο κ. Τσίπρας στον Σόιμπλε ήταν ότι αν έρθει στην εξουσία, επιθυμία του θα είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη χωρίς όμως να υπάρχει μνημόνιο. Η απάντηση του Γερμανού υπουργό, η οποία προκάλεσε και γέλια στο ακροατήριο του LSE, ήταν «αυτός είναι απολύτως αδύνατο. Δεν θα συμβεί. Πίστεψε με,».

Ωστόσο, δεν αρκέστηκε σε αυτήν την αποκάλυψη καθώς στην συνέχεια δήλωσε ότι αυτό που προέβλεψε έγινε, «Έξι μήνες μετά την εκλογή του έγινε αυτό που είπα. Όμως, η Ελλάδα πλήρωσε διπλά αυτή την καθυστέρηση. Έχουμε μία συμφωνία. Όταν υπάρχει μία συμφωνία -είτε υπογράφηκε το καλοκαίρι, είτε πριν από ένα ή δύο χρόνια- οφείλεις να την εφαρμόσεις».

Παρά την σκληρή φράση του κ. Σόιμπλε “a deal is a deal” (η συμφωνία είναι συμφωνία) η στάση του για το προσφυγικό ήταν αρκετά πιο φιλική προς την Ελλάδα. Αναφερόμενος στο προσφυγικό δήλωσε «Είναι μεγάλο λάθος να πιστεύει κάποιος ότι η Γερμανία είναι εχθρός της Ελλάδας ή είναι ενάντια στην Ελλάδα. Η Γερμανία είναι ο μόνος φίλος της Ελλάδας και αυτό αποδεικνύεται στο θέμα της προσφυγικής κρίσης». Σχολιάζοντας το ίδιο θέμα, ο κ. Σόιμπλε έδειξε πεπεισμένος ότι τα σύνορα δεν πρέπει να κλείσουν γιατί αυτό θα μετέτρεπε την Ελλάδα σε «αποτυχημένο κράτος». Αυτό είχε μεταφέρει και στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο προ λίγων εβδομάδων μαζί με ένα μήνυμα στήριξης του για τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση στο χειρισμό των μεταναστευτικών ροών.

Σε μία έμμεση προσπάθεια του να λειάνει την όποια διαμάχη έχει δημιουργηθεί μεταξύ του ίδιου και της Καγκελάριου Μέρκελ, ο κ. Σόιμπλε φέρετε να της μετέφερε την στήριξη του και την οικονομική ενίσχυση των όποιων αποφάσεων πάρει η Καγκελάριος «προκειμένου να μην έρθουν τόσοι άνθρωποι στην Ευρώπη» όπως δήλωσε. Ακόμα, θέλοντας να απαντήσει στο αν υπάρχει πολιτικό κόστος για το χειρισμό του προσφυγικού από την Γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη πτώση, αλλά παρόλα αυτά αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας».

Συνοψίζοντας, ο κ. Σόιμπλε στο LSE άσκησε δριμεία κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για ότι αφορά την διαπραγμάτευση και την πορεία της αξιολόγησης. Ωστόσο η Ελλάδα φέρεται να βρήκε έναν ακόμα ισχυρό σύμμαχο για το προσφυγικό κάτι το οποίο είναι ζωτικής σημασίας μετά τις τελευταίες επιθετικές κινήσεις χωρών όπως τα Σκόπια, η Αυστρία κ.α. Αν και είναι βέβαιο ότι στο θέμα της συμφωνίας και της αξιολόγησης, ευελιξία κατά τον κ. Σόιμπλε δεν υπάρχει, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί άμεσα στο θέμα του προσφυγικού για να μπορέσει να πάρει ανάσα η ελληνική επικράτεια.

The post Αυστηρό μήνυμα Σόιμπλε από το Λονδίνο: «Η συμφωνία είναι συμφωνία» appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα