Αυτή είναι η νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης – Τι δήλωσαν οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί

08:35 2/8/2013 - Πηγή: KoolNews

Χωρίς εκπλήξεις και με ομόφωνη απόφασή του το υπουργικό συμβούλιο προχώρησε στην επιλογή των ανώτατων δικαστικών λειτουργών που θα στελεχώσουν θέσεις – «κλειδιά» στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι επιλεγέντες με το ήθος, τις διοικητικές ικανότητες και την επιστημονική τους κατάρτιση θα υπηρετήσουν επάξια τη Δικαιοσύνη της χώρας μας, όπως έπραξαν μέχρι σήμερα και θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην προάσπιση των θεσμών, καθώς και στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, που αποτελεί απαίτηση των πολιτών και προϋπόθεση ανάπτυξης της πατρίδας μας», δήλωσε ο υπουργός

Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, μετά τις προαγωγές δικαστικών λειτουργών που έγιναν στις ηγεσίες των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.

Κάνοντας δεκτή τη σχετική εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου επέλεξε για την θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου (Α.Π) τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο κ. Μιχαήλ Θεοχαρίδη, για τη θέση του πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.) τον επίσης αρχαιότερο αντιπρόεδρο κ. Σωτήρη Ρίζο, ενώ για τη θέση του του εισαγγελέα του Α.Π επέλεξε την αρχαιότερη αντεισαγγελέα κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη – την πρώτη γυναίκα που τοποθετείται στη συγκεκριμένη θέση.

Παράλληλα, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου προήχθησαν στο βαθμό του αντιπρόεδρου του ΑΠΠάγου οι αρεοπαγίτες κ. κ. Ιωάννης Σίδερης, Δήμητρα Παπαντωνοπούλου, Νικόλαος Λεοντής, Αντώνιος Αθηναίος, Γρηγόριος Κουτσόπουλος και Σπυρίδων Μιτσιάλης. Στο βαθμό του αντιπρόεδρου του Σ.τ.Ε προήχθη ο σύμβουλος κ. Νικόλαος Ρόζος. Στο βαθμό του αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ε.Σ) προήχθη ο σύμβουλος κ. Ευάγγελος Νταής.

1 από 3 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ > Μιχαήλ Θεοχαρίδης

Νέος Πρόεδρος Α.Π: Γεννήθηκε στις Αγραπιδιές του Δήμου Αμυνταίου του νομού Φλώρινας το 1947. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης και ομιλεί την αγγλική γλώσσα. Διορίστηκε Δόκιμος Ειρηνοδίκης Δ’ Τάξης Σαππών στις 28-07-1973, Πάρεδρος Πρωτοδικείου Έβρου στις 19-07-1974 και Πρωτοδίκης Ροδόπης στις 13-01-1976. Προήχθη στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών στις 21-12-1989, στο βαθμό του Εφέτη στις 3-02-1993, στο βαθμό του Προέδρου Εφετών στις 5-08-2004, στο βαθμό του Αρεοπαγίτη στις 28-08-2006 και στο βαθμό του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου στις 8-07-2010. Τον Ιανουάριο του 2012, ο κ. Θεοχαρίδης τοποθετήθηκε, μετά από ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του Α.Π, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι το Μάιο του 2013. Κατά το διάστημα της θητείας του στην Εθνική Σχολή διοργάνωσε 16 σεμινάρια επιμόρφωσης δικαστικών λειτουργών, στα οποία έλαβε ενεργό μέρος, εκπροσώπησε τη Σχολή σε συνέλευση των Σχολών Δικαστών Ευρωπαϊκών Χωρών στην Κοπεγχάγη και, στα πλαίσια διμερούς συνεργασίας της Σχολής με την Ακαδημία Δικαιοσύνης της Τουρκίας, ηγήθηκε αντιπροσωπείας δικαστών από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας κατά τις συναντήσεις της με αντιπροσωπεία της Τουρκικής Ακαδημίας Δικαιοσύνης, στην Άγκυρα και τη Θεσσαλονίκη. Είναι παντρεμένος και έχει δυο παιδιά.

Τι δήλωσαν μετά τις ανακοινώσεις

Ο κ. Θεοχαρίδης, νέος πρόεδρος του Α.Π σε δήλωσή του με αφορμή την προαγωγή του αναφέρει: «Με την επιλογή μου από το υπουργικό συμβούλιο, ως προέδρου του Αρείου Πάγου, αισθάνομαι την ανάγκη να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι στη χώρα μας η Δικαιοσύνη είναι θεσμικά και ουσιαστικά ανεξάρτητη και ότι οι ΄Έλληνες δικαστές της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης, στη συντριπτική πλειονότητά τους, είναι αταλάντευτα προσηλωμένοι στα δικαστικά τους καθήκοντα, τα οποία θα συνεχίσουν να επιτελούν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι, με μοναδική πυξίδα τη νομιμότητα και τη συνείδησή τους. Οι πολίτες μπορούν να προσβλέπουν με εμπιστοσύνη στους Έλληνες δικαστές, ως εγγυητές των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους. Πρώτιστο καθήκον μας θα είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος της μεγάλης βραδύτητας στην απονομή της ποινικής και πολιτικής Δικαιοσύνης. Για την επίλυση του προβλήματος αυτού απαιτούνται συνδυασμένες ενέργειες τόσο από μέρους της Πολιτείας με τη θέσπιση κατάλληλων διαρθρωτικών μέτρων, που θα αποσκοπούν στην επιτάχυνση των διαδικασιών (όπως λ.χ. η ψήφιση νέων Κωδίκων με απλοποιημένες ενιαίες διαδικασίες, η εξασφάλιση της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής ιδίως στα τρία μεγαλύτερα δικαστήρια της χώρας, η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων δικαστών, δικαστικών γραμματέων, κ.λπ.), όσο και από μέρους των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι θα πρέπει, ανταποκρινόμενοι στις επιτακτικές ανάγκες της σύγχρονης εποχής, να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να εργάζονται με αυταπάρνηση, με στόχο να καταστεί αποτελεσματικότερη η απονομή της δικαιοσύνης, προς όφελος τελικά των πολιτών και του κοινωνικού συνόλου».

Ο κ. Ρίζος, νέος πρόεδρος του Σ.τ.Ε. επισημαίνει: «Η επιλογή μου ως προέδρου του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου σημαίνει κορυφαία ευθύνη για την αποτελεσματική λειτουργία και των τριών βαθμίδων της Διοικητικής Δικαιοσύνης, του Συμβουλίου της Επικρατείας, των Διοικητικών Εφετείων και των Πρωτοδικείων. Προέχον ζήτημα για την επιβίωση των θεσμών αυτών και τη δημιουργική του συμβολή στην επιχειρούμενη αναδιοργάνωση του Κράτους είναι η επανατοποθέτησή τους στο μέγα θέμα της διαχειρίσεως του χρόνου. Το θέμα αυτό θα είναι ο βασικός μου προσανατολισμός και η απαίτηση προς τον εαυτό μου, τους δικαστές και την πολιτική εξουσία. Οι δικαστές έχουν χρέος συνολικής στρατεύσεως, η πολιτική εξουσία χρέος συνδρομής με απλές και ουσιαστικές ρυθμίσεις. Το επιθυμητό αποτέλεσμα θα προέλθει από τη συνεργασία και όχι από την απομόνωση και την περιχαράκωση των εξουσιών, δεδομένου ότι το Δημοκρατικό Κράτος Δικαίου, όπως αρθρώνεται από το Σύνταγμά μας και όπως μορφοποιήθηκε από την πάγια ευρωπαϊκή παράδοση, δεν είναι Κράτος διαλύσεως αλλά κράτος δυναμικής ενότητος».

Από τη πλευρά της η κ. Κουτζαμάνη, η νέα εισαγγελέας του ΑΠ δήλωσε: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα η επιλογή μου στην κορυφαία θέση της εισαγγελικής ιεραρχίας. Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις και με τη συνεργασία των άξιων συναδέλφων και των δικαστικών υπαλλήλων να ανταποκριθώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα δύσκολα καθήκοντα που αναλαμβάνω. Έχω πλήρη συνείδηση ότι αναλαμβάνω τα ηνία της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη, όπου ο εισαγγελέας καλείται να διαχειριστεί κρίσιμα θέματα, να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ειρήνη και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας».

Keywords
Τυχαία Θέματα