Αυτό είναι το προφίλ των Ελλήνων που τρώνε στα συσσίτια του Δήμου Αθηναίων

Τους αριθμούς που αποτυπώνουν πτυχές της ανθρώπινης δυστυχίας όπως βιώνεται στο κέντρο της Αθήνας αναζήτησε ο Δήμος Αθηναίων με έρευνα που πραγματοποίησε και αφορά περίπου 4.000 από τους συνολικά 20.000 ωφελούμενους διαφορών κοινωνικών προγραμμάτων.

Τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε διάφορες περιόδους από τον περασμένο χειμώνα έως το καλοκαίρι παρουσιάστηκαν χθες από τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και το επιτελείο

του εν όψει και της σημερινής Διεθνούς Ημέρας κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού (17 Οκτωβρίου)

Ο κ. Καμίνης υποστήριξε ότι ο δήμος κατάφερε με την βοήθεια εθελοντών, ΜΚΟ και χορηγών να αυξήσει τα προγράμματα προς ευπαθείς ομάδες αν και απώλεσε το 60% των κρατικών επιχορηγήσεων περνώντας από «την εποχή της παρωχημένης φιλανθρωπίας στην αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια».

Ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν από το 1.667 πρόσωπα που τρέφονται καθημερινά στα συσσίτια του δήμου, 480 αστέγους και 774 νοικοκυριά (2.026 άτομα) που ζητούν είδη από το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Από το σύνολο των 1.667 σιτιζόμενων οι δύο στους τρείς (66%) είναι Έλληνες, ενώ το 41% πρωτοεμφανίστηκε στα συσσίτια το τελευταίο εξάμηνο. Μάλιστα, σχεδόν οι μισοί το 4% από τους νεοεισερχόμενους έχουν μορφωτικό επίπεδο άνω της υποχρεωτικής εκπαίδευσης ενώ το 7,5% έχει τίτλο ΑΕΙ και τέσσερα άτομα διαθέτουν μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο. Τρείς στους τέσσερις (74%) δεν έχουν οικογενειακό υποστηρικτικό περιβάλλον καθώς είναι άγαμοι, διαζευγμένοι ή σε διάσταση. Το 77% δηλώνει άνεργο και εξ αυτών το 76% δηλώνει μηδενικό εισόδημα.

Ερωτηματολόγια μοιράστηκαν στο μεσημεριανό συσσίτιο που απευθύνεται κατά 90% σε Έλληνες, και στο απογευματινό που μοιράζεται περίπου στην μέση με τους αλλοδαπούς ενώ όπως είπε η υπεύθυνη του ΚΥΑΔΑ Δήμητρα Νούση, υπήρξαν και περίπου 200 άτομα που αρνήθηκαν ή το έβαλαν στα πόδια. Στο σύνολο των 503 αλλοδαπών του απογευματινού συσσιτίου πρώτη πληθυσμιακά εθνότητα είναι οι Αφγανοί (29%), δεύτερη οι Βούλγαροι (18%) και ποσοστά 4-5% καταγράφονται για Σύρους, Αλβανούς, Αλγερινούς, Μαροκινούς.

Άστεγοι

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, οι άστεγοι είναι η δυσκολότερη ομάδα για κοινωνική έρευνα. Τα στοιχεία που συμπληρώθηκαν από ερευνητές του Ιδρύματος Αστέγων (ΚΥΑΔΑ) που βγήκαν εκείνοι στο δρόμο προσπαθώντας να τους πείσουν να ασχοληθούν και με την υγεία τους. Σε σύνολο 480 ατόμων, το 77% είναι άνδρες, το 54% Έλληνες και το 46% αλλοδαποί. Οι μισοί από τους άστεγους καταφεύγουν στην επαιτεία και περίπου το 54% δεν επιθυμεί στήριξη να βρει στέγη. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος χαρακτήρισαν ως μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι 20 άστεγοι δέχθηκαν να ενταχθούν σε πρόγραμμα στέγασης. Το 61% των αστέγων δηλώνει εξάρτηση από αλκοόλ και ναρκωτικά ενώ το 76% δηλώνει μέτρια έως άσχημη κατάσταση υγείας. Το 54 των αστέγων είναι Έλληνες και το 46% αλλοδαποί, ένας στους τέσσερις (24%) δεν έχει οικογένεια και τρείς στους τέσσερις είναι μεταξύ των 26 και 55 ετών.

Ανάμεσα στις 774 οικογένειες που ζητούν ένταξη στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου, οι 587 είναι ελληνικές 87 από την Αλβανία, 45 από Ρουμανία, 25 ομογενείς και 30 από άλλες χώρες.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα