Αυτοί είναι οι άνθρωποι της Άνγκελα Μέρκελ στην Ευρωπαϊκή Ένωση

«Δεν θέλουμε μια γερμανική Ευρώπη αλλά μια ευρωπαϊκή Γερμανία». Πόσες φορές δεν έχει επαναλάβει αυτήν την φράση ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιλαμβανόμενος την καχυποψία που προκαλεί η ηγεμονική συμπεριφορά του Βερολίνου στους Ευρωπαίους εταίρους του.

Σύμφωνα με νέα έρευνα και ανάλυση του πρακτορείου Reuters, το Βερολίνο υπό την καθοδήγηση της Άνγκελα Μέρκελ έχει οικοδομήσει

ένα ευρύτατο «γερμανικό» δίκτυο στις Βρυξέλλες, τοποθετώντας δικά του πρόσωπα σε καίριες θέσεις και κυρίως πόστα που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία και στην πολιτική της Ευρωζώνης.

Από το 2005 όποτε ανέλαβε τη θέση της καγκελαρίου η Μέρκελ, έχει αυξηθεί σημαντικά όχι μονάχα ο αριθμός των Γερμανών αξιωματούχων στις Βρυξέλλες αλλά και η εξάρτηση που έχουν από την κυβέρνηση στο Βερολίνο, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Έθνους. Όταν δε, τα πράγματα δυσκολεύουν η καγκελάριος δε διστάζει να σηκώσει το τηλέφωνο και να παρέμβει προσωπικά, υπενθυμίζοντας είτε στον πρόεδρο της Κομισιόν είτε στους πρωθυπουργούς των άλλων ευρωπαϊκών χωρών ποιος είναι η ατμομηχανή της Ε.Ε. και σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος των διασώσεων στην Ευρωζώνη.

Τα πρόσωπα που απαρτίζουν αυτό το πλέγμα που έχει «χτίσει» η Μέρκελ δεν είναι προβεβλημένα, ωστόσο βρίσκονται σε θέσεις –κλειδιά, όπως ο επιτελάρχης του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Γιοχάνες Λάτενμπεργερ.

Ο 49χρονος Γερμανός ελέγχει όλες τις εμπορικές συμφωνίες και τους τομείς με τους οποίους ασχολείται η Κομισιόν. Γερμανός είναι και ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ούβε Κορσέπιους, ο οποίος ρυθμίζει την ατζεντα για τις συναντήσεις των Ευρωπαίων ηγετών και παρέχει νομικές συμβουλές.

Άλλο ένα σημαντικό πρόσωπο είναι ο Κλάους Βέλε, ο οποίος είναι γενικός γραμματέας στο Ευρωκοινοβούλιο. Τον αποκαλούν και «πρίγκιπα του σκότους»λόγω της παρασκηνιακής επιρροής που ασκεί στα μέλη του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι Γερμανοί των Βρυξελλών έχουν την τάση να συνεργάζονται και να ανταλλάσσουν συχνά απόψεις μεταξύ τους αλλά και με την γερμανική κυβέρνηση. Ο Χάνς Γκερτ Πέτερινγκ που ήταν εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου μέχρι το 2009 και τώρα προΐσταται του Ιδρύματος Konrad Adenauer είναι επιφορτισμένος με το καθήκον να τους συγκεντρώνει στα γραφεία του Ιδρύματος στις Βρυξέλλες. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ο επικεφαλής των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Χέρμπερτ Ρόιλ συναντάται με τους συναδέλφους του στο Βερολίνο –συμπεριλαμβανομένης της Άνγκελα Μέρκελ – κάθε 15 μέρες. «Αν έχουμε μια φωνή έχουμε περισσότερη δύναμη» λέει ο Ρόιλ.

Στόχος του Βερολίνου είναι να αποκτήσει ακόμη με μεγαλύτερη εξουσία εντός της Ε.Ε. και πηγές του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν στο Reuters πως ο Μεγάλος Συνασπισμός θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Άλλωστε οι βάσεις γι’ αυτό το οικοδόμημα λέγεται ότι τέθηκαν όταν υπουργός Εξωτερικών στην πρώτη συγκυβέρνηση CDU-SPD ήταν ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγιερ.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Πήραν τα υψηλά πόστα

Στην Κομισιόν απασχολούνται σε υψηλά αξιώματα 45 Γερμανοί, ενώ το Βερολίνο ετοιμάζεται να εξασφαλίσει και άλλα πόστα, καθώς έρχονται αρκετές συνταξιοδοτήσεις υψηλόβαθμων. Για τις θέσεις αυτές προετοιμάζονται και άτομα με στενές σχέσεις με τη Γερμανία, που δεν έχουν την υπηκοότητα.

ΠΑΡΑΔΟΧΗ

Ολα υπερ της βιομηχανίας

Τα γερμανικά συμφέροντα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα, όπως παραδέχονται και Γερμανοί πολιτικοί. «Η ομάδα των Γερμανών προσπαθεί να προασπίσει τα γερμανικά συμφέροντα. Εχουμε μεγάλη βιομηχανία και πρέπει να την υπερασπιστούμε», παραδέχεται ο ευρωβουλευτής Χέρμπετ Ρόιλ.

Tα στελέχη

1. Η Ανγκελα Μέρκελ έχει παρέμβει αρκετές φορές προσωπικά στις Βρυξέλλες, όπως στην κόντρα της ΕΕ με την Κίνα για τα φωτοβολταϊκά. Η καγκελάριος δεν ήθελε έναν εμπορικό πόλεμο που θα βλάψει τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Πήρε τηλέφωνο τον Μπαρόζο και η ρότα άλλαξε. Το μήνυμα ήταν σαφές: η Γερμανία δεν θέλει να ρισκάρει πωλήσεις οχημάτων 50 δισ. ευρώ τον χρόνο.

2. Ο Γιοχάνες Λαϊτενμπέργκερ και ο Κλάους Βέλε είναι δύο από τα υψηλόβαθμα στελέχη που συμμετέχουν στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής με εντολές από το Βερολίνο. Ειδικά ο Βέλε προωθεί τη στενή συνεργασία όλων των Γερμανών στις Βρυξέλλες, με τη βοήθεια του ιδρύματος Adenauer.

3. Ο Ούβε Κορσέπιους υπήρξε σύμβουλος της Μέρκελ σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής και παραμένει πολύ στενός συνεργάτης της. Σήμερα, ως γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχει διευρυμένες αρμοδιότητες. Ο 53χρονος καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών. Έχει 3.000 υφισταμένους και η αυστηρότητά του θεωρείται παροιμιώδης.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα