Άγιο ανακήρυξε η Ορθόδοξη Ελληνική εκκλησία τον τελευταίο Κομνηνό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

15:15 2/8/2013 - Πηγή: KoolNews

Μετά από απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το εκκλησιαστικό πρακτορείο ειδήσεων Δόγμα, ανακήρυξε Άγιο της Ορθοδοξίας μας τον τελευταίο αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Δαυίδ Κομνηνό η μνήμη του οποίου ορίστηκε να τιμάται την 1η Νοεμβρίου κάθε χρόνο, σύμφωνα με την ημέρα που μαρτύρησε.

O τελευταίος αυτοκράτορας της Τραπεζούντας.

Ο Δαυίδ Κομνηνός είναι ο τελευταίος βυζαντινός αυτοκράτορας καθώς η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας διαλύθηκε από τον Μωάμεθ το 1461

και έτσι πλέον θεωρείται Άγιος της Ορθοδοξίας μας μαζί με τους γιούς του Βασίλειο, Γεώργιο, Μανουήλ καθώς και τον ανιψιό του και διάδοχο του θρόνου Αλέξιο.

Το τραγικό τέλος του Δαυίδ Κομνηνού

Ανήλθε στην εξουσία της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας το 1459 όταν και προσπάθησε να πραγματοποιήσει συμφωνίες με διαφόρους Ευρωπαίους ηγεμόνες προκειμένου να αναχαιτίσει την οθωμανική λαίλαπα αλλά δεν τα κατάφερε. Ο Μωάμεθ είχε ξεκινήσει από το 1961 μια εκστρατεία προκειμένου να καταλύσει ακόμα και το τελευταίο εναπομείναν βυζαντινό έδαφος. Ο Κομνηνός, αναγκάστηκε να υποκύψει και να πραδόσει τελικά τον Αύγουστο του 1461 την Τραπεζούντα, αφού στενός αξιωματούχος του, τον πρόδωσε. Σαν αντάλλαγμα ο Μωάμεθ, εγκατέστησε τον Δαυίδ με την οικογένειά του και πολλούς θησαυρούς του στην περιοχή του Στρυμόνα, στην Μακεδονία και του παραχώρησε παράλληλα υψηλά εισοδήματα.

Το 1463, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο Μωάμεθ κατηγόρησε τον Δαυίδ Κομνηνό για συνωμοσία και τον εκτέλεσε μαζί τους γιους και τον διάδοχο του θρόνου του.

Keywords
Τυχαία Θέματα