Αγωνία για την σημερινή απόφαση πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στον ELA

Την εκ νέου πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο μηχανισμό παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα ELA (Emergency Liquidity Assistance) αναμένεται να εξετάσει σήμερα, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το σχετικό αίτημα θα υποστηριχθεί από το Διοικητή της Τράπεζα της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα

, ο οποίος αναμένεται να ενημερώσει για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Με το αίτημα αυτό ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ζητά από την ΕΚΤ την χορήγηση προληπτικής ρευστότητας και στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες - Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα. Την ίδια ώρα την Τρίτη συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό οι εκροές καταθέσεων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι καταθέτες σήκωσαν περίπου 1,3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως Alpha Bank και Eurobank ζήτησαν προληπτικά να ανοίξει γραμμή πίστωσης μέσω του ELA, ωστόσο η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει η πρόσβαση στο μηχανισμό παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα να αφορά το σύνολο των συστημικών τραπεζών, φοβούμενη περαιτέρω επιδείνωση της ρευστότητας, λόγω της φυγής καταθέσεων, των επικείμενων εκδόσεων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, αλλά και λόγω των εξελίξεων που αφορούν στο ελβετικό φράγκο.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ξεκίνησε να δίνει ρευστότητα μέσω του ELA τον Αύγουστο του 2011 και τον Ιούλιο του 2012 αυτή άγγιξε τα 123 δισ. ευρώ. Στο τέλος Απριλίου 2014 η έκθεση των τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό είχε μηδενισθεί, καθώς υποκατέστησαν τη ρευστότητα αυτή με χρηματοδότηση από τις αγορές.

Τι σημαίνει ο δανεισμός από τον ELA

Καταρχήν να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες αναγκάζονται να χρηματοδοτηθούν από τον ELA καίτοι αυτός ο δανεισμός είναι ιδιαίτερα δαπανηρός, καθώς χρηματοδοτεί με επιτόκιο 1,55% έναντι του ισχνού 0,05% της ΕΚΤ, κυρίως επειδή δεν έχουν άλλα ενέχυρα αποδεκτά από την ΕΚΤ, ώστε να χρηματοδοτηθούν απευθείας από την ευρωτράπεζα.

Βασικά μια τράπεζα καταφεύγει στον έκτακτο μηχανισμό μόνον όταν δεν έχει άλλη προσφορότερη λύση για να αντιμετωπίσει τρέχον πρόβλημα ρευστότητας και δεν έχει εγγυήσεις τέτοιες που να "περνάνε" ως εχέγγυα χρηματοδότησης από την αγορά, εν προκειμένω από την ΕΚΤ.

The post Αγωνία για την σημερινή απόφαση πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στον ELA appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα