Αίτηση ακύρωσης για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου: Ειδικοί πιστεύουν ότι θα προκαλέσει κυκλοφοριακό χάος

Μπορεί η ανάπλαση της Πανεπιστημίου να έχει προκαλέσει τα θετικά σχόλια των πολιτών και των αρμόδιων φορέων, ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι δεν έχει μελετηθεί επαρκώς και θα προκαλέσει κυκλοφοριακό χάος.

Εχθές συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή 55 πολιτών που ζητούν να ακυρωθεί το έργο, Σύμφωνα με την Καθημερινή, η προσφυγή αναφέρει ότι πρόκειται για ένα «έργο βιτρίνας» που είναι βασισμένο σε λανθασμένες επιστημονικές παραδοχές και θα προκαλέσει κυκλοφοριακό κομφούζιο σε μία ευρύτατη περιοχή, από τα Πατήσια μέχρι την λεωφόρο Συγγρού.

Η

αίτηση ακύρωσης των 55 πολιτών (ανάμεσα στους οποίους αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι) στρέφεται κατά της απουσίας Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), μια μελέτη που εκπονείται μόνο στις περιπτώσεις έργων που εκτιμάται ότι έχουν ευρείες επιπτώσεις.

Την κινητοποίηση ξεκίνησαν η αρχιτέκτων-πολεοδόμος Ράνια Κλουτσινιώτη και ο πολιτικός μηχανικός Σπύρος Καβουνίδης. «Οι μεγάλες παρεμβάσεις στις πόλεις γίνονται για να βελτιώσουν τις συνθήκες λειτουργίας τους. Εδώ φαίνεται ότι θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο» λέει στην Καθημερινή η κ. Κλουτσινιώτη. «Ένα βαρύ μεταφορικό μέσο, όπως το τραμ, θα έρθει να καταλάβει το κέντρο της οδού Πανεπιστημίου, ενώ θα διατηρηθούν λωρίδες για ταξί και άλλες κινήσεις πλην Ι.Χ. Δεν πρόκειται λοιπόν για πεζοδρόμηση, αλλά για διοχέτευση της κυκλοφορίας των Ι.Χ. σε άλλους δρόμους του ήδη υπερφορτωμένου κέντρου».

«Όταν νυχτώνει, η Πανεπιστημίου θα είναι νεκρή. Επομένως, διακινδυνεύουμε να μεταφέρουμε την κατάσταση της Ομόνοιας στο Σύνταγμα», λέει η κ. Κλουτσινιώτη. «Είναι λάθος να διαθέσουμε 120 εκατ. ευρώ για ένα τόσο ελλιπώς μελετημένο έργο, όταν έχουμε τόσο σοβαρά προβλήματα στο κέντρο. Ας ασχοληθούμε με αυτά και όχι με έργα βιτρίνας».

Ποια είναι η βασική αλλαγή που προτείνεται στο σχέδιο της ανάπλασης της Πανεπιστημίου; Η ανάπλαση προβλέπει να κλείσει η οδός σε όλο το μήκος της για τα αυτοκίνητα. Παράλληλα, η Ακαδημίας θα μετατραπεί σε κάθοδο για όσους έρχονται από την Βασιλίσσης Σοφίας, από την οδό Σέκερη, αλλά μόνο στο ρεύμα προς Σύνταγμα. Tο ρεύμα από Σύνταγμα θα πρέπει να εισέλθει από την Καραγιώργη Σερβίας και να κατεβεί από τα στενάκια, για να διασχίσει την Πανεπιστημίου μέσω της οδού Αμερικής για να βρεθεί στην άλλη πλευρά.

Αντίστοιχα, όλα τα Ι.Χ. που βρίσκονται στην πλευρά της Ακαδημίας και θέλουν να βρεθούν από την πλευρά της Σταδίου, θα διοχετεύονται όλα στην Εμμ. Μπενάκη. Πού βρίσκεται σήμερα η υπόθεση; Τον περασμένο Φεβρουάριο, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι το έργο εντάχθηκε στο ΣΕΣ 2014-2020 για χρηματοδότηση και ότι πρόκειται σύντομα να δημοπρατηθεί.

The post Αίτηση ακύρωσης για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου: Ειδικοί πιστεύουν ότι θα προκαλέσει κυκλοφοριακό χάος appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα