«Ανάσα» για 415.000 ελεύθερους επαγγελματίες – Πώς και γιατί γλυτώνουν την καταβολή ΦΠΑ

Απαλλαγή από την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ θα έχουν πάνω από 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις σύμφωνα με ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών η οποία θα κατατεθεί μαζί με το επόμενο νομοσχέδιο που αναμένεται στις αρχές του καλοκαιριού.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Εθνος», η απαλλαγή δήλωσης ΦΠΑ για ορισμένους επαγγελματίες αποτελεί πρόταση της Τρόικα

η οποία μάλιστα έχει κατατεθεί εδώ και καιρό. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην πρόταση αυτή ισχυριζόμενοι ότι το ισχύον καθεστώς προκαλεί απώλειες στο Δημόσιο λόγω των επιστροφών ΦΠΑ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ταυτόχρονα δημιουργεί μεγάλο διοικητικό βάρος στη φορολογική διοίκηση για την επεξεργασία, την επικύρωση και τον έλεγχο των δηλώσεων υποβολής ΦΠΑ.

Η εν λόγω ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών , όπως σημειώνει η εφημερίδα, αναμένεται να ενταχθεί στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή στις αρχές του καλοκαιριού. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί ακριβώς το ύψους του ετήσιου τζίρου του ελεύθερου επαγγελματία που θα αποτελεί και το «εισιτήριο» για την απαλλαγή του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αφορά επαγγελματίες με τζίρο έως 10.000 ευρώ το χρόνο, χωρίς να έχει φύγει από το τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών το σενάριο που θέλει τον πήχη να ανεβαίνει στις 20.000 ευρώ ετησίως.

Το σκεπτικό που προβάλλεται είναι ότι το ισχύον καθεστώς προκαλεί απώλειες στο Δημόσιο λόγω των επιστροφών ΦΠΑ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ταυτόχρονα έχει υψηλό κόστος διαχείρισης για τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Συγκεκριμένα ο ΦΠΑ επί των εσόδων τους είναι μικρότερος κατά 200 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ των δαπανών τους με αποτέλεσμα το Δημόσιο να υποχρεούται να τους επιστρέφει κάθε χρόνο ΦΠΑ ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προκύψει τα ακόλουθα στοιχεία . -Περίπου το 42% των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών , δηλαδή συνολικά 415.548 φορολογούμενοι υπόχρεοι σε ΦΠΑ, δηλώνουν κατ΄ έτος μηδενικό τζίρο ή το πολύ μέχρι 10.000 ευρώ. Στο σύνολό τους διεκδικούν επιστροφές πιστωτικών υπολοίπων ΦΠΑ 200 εκατ. ευρώ περίπου κάθε χρόνο έσοδα. Δηλαδή ο ΦΠΑ επί των εσόδων τους είναι μικρότερος κατά 200 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ των δαπανών τους με αποτέλεσμα το Δημόσιο να υποχρεούται να τους επιστρέφει κάθε χρόνο ΦΠΑ ύψους 200 εκατ. ευρώ. -Το κόστος διαχείρισης αυτών των μικρών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο σύστημα του ΦΠΑ είναι υψηλό. Το 1/3 των απαιτήσεων για επιστροφές ΦΠΑ δημιουργείται από φορολογούμενα πρόσωπα των οποίων ο ετήσιος τζίρος είναι χαμηλότερος από τις 10.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα