Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα – Τι απαντά το ΥΠΕΞ για τον μουφτή της Θράκης

Χωρίς να χρονοτριβήσουν οι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών απάντησαν στην πρόκληση της Άγκυρας και πιο συγκεκριμένα του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ, σχετικά με τον «παράνομο διορισμό» του μουφτή της Θράκης από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας τόνισε πως η Ελλάδα «εφαρμόζει το Σύνταγμά της, το οποίο προστατεύει πλήρως τις θρησκευτικές ελευθερίες».

Ο κύριος Κούτρας υποστήριξε ότι η χώρα μας σέβεται τις θρησκευτικές

μειονότητες που κατοικούν στην χώρα σύμφωνα με το Σύνταγμα, το Διεθνές Δίκαιο καθώς και την ευρωπαϊκή νομοθεσία ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα ο εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι η τήρηση της νομιμότητας στην ελληνική επικράτεια είναι αδιαπραγμάτευτη.

Η δήλωση αυτή έρχεται λίγο μετά το άνοιγμα του Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη ύστερα από 90 χρόνια με τον Τούρκο αντιπρόεδρο να θεωρεί υπεύθυνη την ελληνική κυβέρνηση, η οποία διόρισε τον μουφτή της Θράκης για την χαμηλή προσέλευση των μουσουλμάνων στην εκδήλωση.

Ο Μποζντάγκ είχε δηλώσει πως ο διορισμός των μουφτήδων γίνεται με εκλογές και όχι με αποφάσεις των κυβερνήσεων επικαλούμενος τους νόμους και τη Συνθήκη της Λωζάννης που μιλά για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τούρκου αξιωματούχου ο διορισμός του μουφτή από την κυβέρνηση είναι παράνομος και εκπίπτει της συνθήκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα