Απίθανη η σύγκλιση με Τρόικα έως τις 9/12 – Ακύρωσαν επ΄ αόριστον την επιστροφή τους

Σημαντική απόσταση συνεχίζει να χωρίζει κυβέρνηση και Τρόικα, με αρμόδια στελέχη να εκτιμούν ότι απομακρύνεται πλέον η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας έως την 9η Δεκεμβρίου, που συνεδριάζει το Eurogroup.

Στο πλαίσιο αυτό το κλιμάκιο της Τρόικας ακύρωσε και την επιστροφή του στην Αθήνα για τις 2 Δεκεμβρίου, μία είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δηλώσεις

αξιωματούχων. Ως λόγο της νέας εμπλοκής, οι αξιωματούχοι που μίλησαν στο διεθνές πρακτορείο ανέφεραν την αδυναμία εκπλήρωσης συγκεκριμένων μνημονιακών υποχρεώσεων εκ μέρους της Ελλάδας.

Βάσει του αρχικού σχεδιασμού -που ωστόσο δεν είχε οριστικοποιηθεί- η Τρόικα επρόκειτο να επανέλθει στην Αθήνα για τον επανέλεγχο της ελληνικής οικονομίας πριν από το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, με πιθανότερη ημερομηνία την προσεχή Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου. Οπως ανέφεραν, ανωνύμως, οι αξιωματούχοι στο Reuters, η επίσκεψή τους ακυρώνεται εξαιτίας της αδυναμίας εκπλήρωσης συγκεκριμένων υποχρεώσεων στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας. Ερωτηθείς μάλιστα εάν η αναβολή αυτή σημαίνει και καθυστέρηση στην εκταμίευση της επόμενης δόσης, ένας εκ των αξιωματούχων απάντησε προς το πρακτορείο: «Σωστά».

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στο Reuters ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται, χωρίς να δώσει πάντως συγκεκριμένη ημερομηνία για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. «Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη ακριβώς πότε θα επιστρέψει το κλιμάκιο» σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Εφόσον χαθεί τελικά το ορόσημο της 9ης Δεκεμβρίου, οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να κλείσουν τη συμφωνία έως τις 19-20 Δεκεμβρίου, κατά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί έκτακτο Εurogroup στις 17 ή 18 Δεκεμβρίου με θέμα την τραπεζική ενοποίηση και εκεί να τεθεί εμβόλιμα το θέμα της Ελλάδας.

Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει σύμφωνα με την Καθημερινή να κλείσουν τα παρακάτω ζητήματα:

Δημοσιονομικό κενό του 2014. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, το κενό υπολογίζεται σε 1,2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει προτείνει ίδιου μεγέθους μέτρα, αλλά η τρόικα δεν έχει ακόμη αξιολογήσει παρεμβάσεις που αποδίδουν περί τα 500 με 700 εκατ. ευρώ. Επί της ουσίας, τα μέτρα που βρίσκονται ακόμη στον «αέρα» είναι μέρος των παρεμβάσεων που έχει προτείνει το υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο, πρόβλημα αποτελεί και το κενό των 400 εκατ. ευρώ που δημιούργησε η αλλαγή του σχεδίου για τον τρόπο επιβολής του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 2014. Για να καλυφθεί το κενό αυτό, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη προχωρήσει σε μία περικοπή των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 200 εκατ. ευρώ. Η τρόικα, όμως, περιμένει και τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα καλύπτουν και το υπόλοιπο των 200 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, στελέχη με γνώση των συζητήσεων που γίνονται, αναφέρουν ότι η τρόικα ενδεχομένως να ανεβάσει περαιτέρω την πρόβλεψή της για το κενό που δημιουργήθηκε από την αλλαγή του σχεδίου του νέου φόρου. Πάντως, προς το παρόν το οικονομικό επιτελείο εργάζεται στο σενάριο της εξεύρεσης των επιπλέον 200 εκατ. ευρώ.Υλοποίηση προαπαιτούμενων δράσεων. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε να παρουσιαστεί μία συμφωνία επί του σχεδίου αυτού, στο χθεσινό Euroworking Group, σε μία προσπάθεια να δοθεί το «πράσινο φως» στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ που έχει εγκριθεί από τον Ιούλιο. Σχετική απόφαση δεν ελήφθη στη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ να σημειωθεί ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες για τις άλλες προαπαιτούμενες δράσεις.Απελευθέρωση πλειστηριασμών. Το θέμα απασχολεί εντόνως την τρόικα, καθώς επηρεάζει έμμεσα και τις λύσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας. Η τρόικα θεωρεί πως εάν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί, τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια θα επιδεινωθούν και θα απαιτηθούν περισσότερα κεφάλαια για την ενίσχυση των τραπεζών από τα αδιάθετα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Τα ίδια αδιάθετα κεφάλαια, όμως, αναμένεται να καλύψουν μεγάλο μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για το διάστημα 2015-2016.Ομαδικές απολύσεις. Παραμένει η εκκρεμότητα για το περιεχόμενο της ρύθμισης που θα αφορά τους όρους των ομαδικών απολύσεων.

Δημοσίευση by Koolnews.gr.
Keywords
Τυχαία Θέματα