Από το «φεύγω» του Κουβέλη, ώς τον ανασχηματισμό – Όλο το παρασκήνιο της κρίσης

Μόνο ως δραματικό μπορεί να χαρακτηριστεί το παρασκήνιο πίσω από τις πολιτικές εξελίξεις οι οποίες μας οδήγησαν τελικά σε μία δικομματική κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ μετά την επίσημη αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Επιμέλεια: Γιώργος Μιχαηλίδης

Παρά το αρχικό σοκ, το βράδυ της Τετάρτης τα πράγματα έδειχναν να οδηγούνται σε πολιτικό συμβιβασμό. Οι πολιτικοί αρχηγοί έφυγαν από το Μέγαρο Μαξίμου έχοντας βρει μία συμβιβαστική λύση

για την ΕΡΤ και οι όποιες αντιδράσεις του Φώτη Κουβέλη και του Ευάγγελου Βενιζέλου φάνηκαν να έχουν καμφθεί. Αυτό τουλάχιστον το κλίμα αποκομίσαμε και από τις δηλώσεις των αρχηγών. Οι συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ έδειχναν να οδηγούμαστε σε συμφωνία μεταξύ των κομμάτων.

Τα πάντα άλλαξαν ωστόσο την Πέμπτη το βράδυ. Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών κράτησε παραπάνω απ' ότι υπολογιζόταν και οι πληροφορίες έδειχναν πως οδηγούμαστε σε εμπλοκή. Ο Φώτης Κουβέλης φάνηκε ακόμα πιο σκληρός απ'ότι την Τετάρτη με συνέπεια να αιφνιδιάσει με την στάση του τους κυβερνητικούς του εταίρους. Δεν έκανε ούτε ένα βήμα πίσω από την πλήρη επαναλειτουργία της ΕΡΤ με επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων ανεξαιρέτως. Ο αιφνιδιασμός ήταν τέτοιος που χαρακτηριστικό είναι πως ο Αντώνης Σαμαράς έμαθε την... οπισθοχώρηση του Φώτη Κουβέλη, αμέσως μόλις προσγειώθηκε στην Αθήνα μετά το ταξίδι του στην Βιέννη για την σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Μόλις άνοιξε το κινητό του, έλαβε μήνυμα από τον Ευάγγελο Βενιζέλο που του έλεγε πως ο Φώτης Κουβέλης κάνει πίσω. Αναλυτικό ρεπορτάζ δείτε ΕΔΩ.

Τελικά η σύσκεψη της Πέμπτης οδηγήθηκε σε εμπλοκή. Ο Φώτης Κουβέλης φάνηκε ανένδοτος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπροστά στο ενδεχόμενο πτώσης της κυβέρνησης δήλωσε πως δεν επιθυμεί εταίρους αλά καρτ, αφήνοντας να εννοηθεί πως παρά τους αρχικούς του ενδοιασμούς αυτός θα στήριζε την κυβέρνηση έστω και χωρίς την ΔΗΜΑΡ. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς με την δήλωσή του εννόησε πως ο Αντώνης Σαμαράς οφείλεται για την ρήξη και αποχώρησε.

Όλα έδειχναν πως η κυβέρνηση θα ήταν πλέον δικομματική. Οι πληροφορίες του koolnews.gr που έλεγαν πως οι υπουργοί της ΔΗΜΑΡ θα παραιτούνταν μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής επιβεβαιώθηκαν και από τις δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη περί απόσυρσης της εμπιστοσύνης του προς την κυβέρνηση. Ωστόσο δεν ήταν μία εύκολη απόφαση και αυτό γιατί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ συνάντηση σθεναρές αντιδράσεις από ορισμένα στελέχη που δεν επιθυμούσαν η ΔΗΜΑΡ να ακολουθήσει μοναχικό δρόμο. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές του Νίκου Μπίστη ο οποίος μέσω του προσωπικού του προφίλ στο Facebook έγραψε πως ο κ. Κουβέλης συνέχισε τον παραλογισμό του Αντώνη Σαμαρά στο θέμα της ΕΡΤ. Ενώ δε ο Γρηγόρης Ψαριανός είπε χαρακτηριστικά πως έμεινε έκπληκτος καθώς άλλα ειπώθηκαν στην συνεδρίαση της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ την Πέμπτη και άλλα πήγε και έκανε ο Φώτης Κουβέλης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι εξελίξεις αυτές πυροδότησαν αλυσιδωτές αντιδράσεις τις οποίες έσπευσε να εκμεταλλευτεί το ΠΑΣΟΚ το οποίο βλέπει τον ρόλο του στην κυβέρνηση να αναβαθμίζεται τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Πέραν των περισσότερων υπουργείων που θα έχει μετά τον ανασχηματισμό, η Ιπποκράτους θα βάλει στην κυβέρνηση και πολιτικά στελέχη. Πληροφορίες του koolnews.gr μάλιστα λένε πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος πιθανολογείται να αναλάβει αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών θέλει να υπουργοποιήσει μέχρι και στελέχη που δεν το επιθυμούν.Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ ΕΔΩ.

Ο ανασχηματισμός θα γίνει σε δύο σκέλη. Μέσα στις επόμενες ώρες ή ημέρες, μέχρι την Δευτέρα, ο Αντώνης Σαμαράς θα προχωρήσει σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων υπουργών και υφυπουργών και από την επόμενη Δευτέρα όταν και θα έχει τελειώσει το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας θα προχωρήσουμε σε έναν δομικό ανασχηματισμό ο οποίος θα δώσει στο ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ μία αναλογία 2:1. Για δύο υπουργούς της ΝΔ η Ιπποκράτους θα έχει έναν. Δείτε επίσης το σχετικό ρεπορτάζ ΕΔΩ.

Keywords
Τυχαία Θέματα