Απόρρητη έκθεση του Οικονομικών – Γιατί έκλεισε η –πλεονασματική- ΕΡΤ

Πολλοί αναρωτήθηκαν για τον λόγο του κλεισίματος της ΕΡΤ και δικαιολογημένα. Η κίνηση του Αντώνη Σαμαρά προκάλεσε ντόμινο πολιτικών εξελίξεων και φτάσαμε το μεσημέρι της Παρασκευής να οριστικοποιείται η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση.

Οι λόγοι ωστόσο πίσω από την απόφαση δεν είναι μικροί. Εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις δεν πέτυχαν να εξοικονομήσουν –όπως περίμεναν- τα εκατομμύρια

που υπολόγιζαν από τα «λουκέτα», τις συγχωνεύσεις ή τον εξορθολογισμό Φορέων και Νομικών προσώπων. Την ίδια ώρα παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας, η επίτευξη των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων δεν ερχόταν.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση είχε μπει στο στόχαστρο για εξυγίανση εδώ και χρόνια. Η ΕΡΤ μπορεί να ήταν πλεονασματική ωστόσο υπήρξε κακοδιοίκηση και έλλειψη ελέγχου με αποτέλεσμα να φτάσουμε να δούμε το «μαύρο» στις οθόνες μας.

Το πολυσέλιδο έγγραφο που δημοσιεύει το e-reportaz.gr και τιτλοφορείται ως απόρρητη έκθεση του υπουργείου Οικονομικών περιγράφει με λεπτονμέρειες για ποιο λόγο οδηγηθήκαμε ως εδώ. Χαρακτηριστικό είναι πως η χώρα μας σύμφωνα με το έγγραφο έχει αγγίξει μόλις το 6% του στόχου από τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις Φορέων και Νομικών Προσώπων. Μέσα σε αυτό δεν αποκλείονται και άλλες κινήσεις σαν και αυτή της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με το έγγραφο η λειτουργία της ΕΡΤ χαρακτηρίζεται ως «μη ανταποδοτική προς τους Έλληνες πολίτες» και γίνεται λόγος για «κατασπατάληση των εσόδων». Παράλληλα επισημαίνεται πως η δημόσια Ραδιοτηλεόραση δεν παρείχε ποιοτικό πρόγραμμα στους πολίτες αλλά «συντηρούσε ένα σύστημα ακριβοπληρωμένων δημοσιογράφων». Αναφέρεται δε πως δεν είχε εφαρμόσει το ενιαίο μισθολόγιο αναφορικά με τις αποδοχές του πάσης φύσεως προσωπικού της.
Παρά τα αρνητικά όμως, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η ΕΡΤ ήταν πλεονασματική και αυτό αναφέρεται και στο εν λόγω έγγραφο. Το ποσό του πλεονάσματος μάλιστα έφτανε τα 28,6 εκατ. Ευρώ για την ΕΡΤ Α.Ε, ενώ τονίζεται πως τα κέρδη θα ήταν ακόμη περισσότερα εάν δεν υπήρχαν υψηλά κόστη μισθοδοσίας και κακοδιαχείριση.

Το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι η ΕΡΤ ήταν πλεονασματική μέχρι και το 2012: Το σύνολο των εσόδων ήταν 273,6 εκατ. ευρώ ενώ το σύνολο των δαπανών 245 εκατ, ευρώ. Το πλεόνασμα λοιπόν έφτασε τα 28,6 εκατ. ευρώ.

Όμως η έκθεση αναφέρει ότι δεν πιάστηκαν οι στόχοι καθώς το πλεόνασμα έπρεπε να ανέλθει στα 97,6 εκατ. ευρώ. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με το υπουργείο στους εξής παράγοντες:
1) Η μισθοδοσία αυξήθηκε κατά 5,6% εκατ. ευρώ,
2) Το σύνολο των λειτουργικών δαπανών και των δαπανών προγράμματος κατά 34%,
3) Οι χρηματικοοικονομικές δαπάνες είναι μειωμένες κατά 25% και
4) Οι φόροι μειωμένοι κατά 25,6%

Στην έκθεση του Οικονομικών μάλιστα σχολιάζονται και οι τηλεθεάσεις και η ποιότητα του προγράμματος. Καταλήγει μάλιστα στο συμπέρασμα πως η ΕΡΤ «δεν καταφέρνει να ικανοποιήσει το τηλεοπτικό κοινό με βάση τα ποσοστά τηλεθέασης σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες προγράμματος…».

Προηγουμένως αναφέρεται ότι το 2012 το μερίδιο τηλεθέασης της δημόσιας τηλεόρασης στην Ελλάδα ήταν 14,9%, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από το μέσο όρο των λοιπών ευρωπαϊκών κρατών (27,8%).

Στην έκθεση αναφέρεται ότι το 2012 από τις συνολικές δαπάνες των 245 εκατ. ευρώ, για την μισθοδοσία διατέθηκαν 108,4 εκατ. ευρώ ενώ για πρόγραμμα 74.1 εκατ. ευρώ. «Οι δαπάνες, δηλαδή, της ΕΡΤ για τη μισθοδοσία του προσωπικού της ανήλθαν στο 46% επί του συνόλου των δαπανών για το εν λόγω έτος. Τα μεγέθη είναι υπερβολικά, ιδίως σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του ΒΒC, οι δαπάνες προσωπικού του οποίου ανέρχονται στο 33% των συνολικών δαπανών του καναλιού», αναφέρεται.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι το 2013:

• Δημοσιογράφος λάμβανε 3.175 ευρώ • Υπάλληλος κατηγορίας ΤΕ ειδικότητας ηλεκτρονικών 3.504 ευρώ,

• Υπάλληλος με ειδικότητα μετάφρασης-υποτιτλισμού 3.397 ευρώ,

• Προσωπικό ειδικών θέσεων και ειδικοί σύμβουλοι από 3.000-4.000 ευρώ, •

Χειριστής HY 2.272 ΕΥΡΏ,

• Σκηνοθέτης κατηγορίας ΤΕ 4.000 ευρώ,

• Υπάλληλος κατηγορίας ΥΕ ειδικότητας εργάτη-μεταφορέα 2.459,50 ευρώ, κτλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα