Απόστολος Τζιτζικώστας: Μετά το Αγρόκτημα Βραχιάς και την εντυπωσιακή νίκη του στην Περιφέρεια, βάζει πλώρη για την προεδρία της ΝΔ.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Απόστολου Τζιτζικώστα, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για την προεδρία της ΝΔ δεν εξέπληξε κανέναν, μιας και ήδη το στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης είχε εντατικοποιήσει τις επαφές του είχε βγει… προς άγραν υπογραφών. Πλην όμως, ο 37χρονος πολιτικός είναι ίσως και ο πιο άγνωστος από τους μέχρι στιγμής υποψηφίους για το ευρύ κοινό, μιας και έχει θητεύσει για ελάχιστα χρόνια στην κεντρική πολιτική σκηνή και εδώ και αρκετά χρόνια έχει

ως επίκεντρο δραστηριοποίησης κατά κύριο λόγο τη Μακεδονία.

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν έχει κλείσει ακόμα τα 40 του χρόνια. Είναι 37, γεννηθείς δηλαδή το 1978, όντας γόνος μιας πολιτικής οικογένειας με ισχυρούς δεσμούς με τη ΝΔ. Όπως και πολλά άλλα πολιτικά στελέχη, έχει αποφοιτήσει και αυτός από το Κολλέγιο Αθηνών στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των σπουδών του το πραγματοποίησε στο εξωτερικό. Πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις ήταν η επιλογή του και το πανεπιστήμιο Georgetown με έδρα την Ουάσιγκτον τον φιλοξένησε έως το 2000, οπότε και είχε την πρώτη του εργασιακή εμπειρία στο γραφείο του προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου.

Για το μεταπτυχιακό του, ο κύριος Τζιτζικώστας αποφάσισε να αλλάξει ήπειρο, επανερχόμενος στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στο Λονδίνο για το UCL, όπου πήρε το μεταπτυχιακό του στη δημόσια διοίκηση και τα οικονομικά. Από εκεί και μετά άνοιξε ο δρόμος της επιστροφής του στην Ελλάδα, όπου για αρκετά χρόνια δραστηριοποιήθηκε παραγωγικά με την γνωστή στα μακεδονικά επιχειρηματικά δρώμενα Μακεδονική Φάρμα. Με έδρα τη Βραχιά, στη Χαλκηδόνα της Θεσσαλονίκης, τα αδέρφια Τζιτζικώστα (Μανώλης, Μιχάλης και Απόστολος), από κοινού με την εδραιωμένη ΜΕΒΓΑΛ δημιουργούν μια εταιρεία, η οποία είχε ως αντικείμενο την αγορά του premium γάλακτος, με τα πρώτα προϊόντα που βγήκαν στο εμπόριο να είναι τα αλήστου μνήμης γυάλινα μπουκάλια γάλακτος με την επωνυμία «Αγρόκτημα ΜΕΒΓΑΛ».

Η εν λόγω παραγωγική μονάδα ήταν η πρώτη επιχειρηματική απόπειρα του Απόστολου Τζιτζικώστα και άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις στον γαλακτοπαραγωγικό κλάδο, αν και δεν λειτούργησε ποτέ ανταγωνιστικά προς τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες. Και αν η «Μακεδονική Φάρμα» ως εμπορική επωνυμία δεν σας λέει πολλά, τότε το brand «Αγρόκτημα Βραχιάς» ίσως σας θυμίσει περισσότερα.

Ο ισχυρός πατέρας και η σιδηρά κυρία Καίτη Τζιτζικώστα.

Όπως και να έχει όμως, ο Απόστολος Τζιτζικώστας προέρχεται από μια από τις πιο ισχυρές οικογένειες της Βορείου Ελλάδος με αναφορές στην πολιτική και στον πολιτισμό, αλλά και με ισχυρούς δεσμούς με τη μοναρχία. Πατέρας του Απόστολου ήταν ο Γιώργος Τζιτζικώστας. Επί πολλά έτη βουλευτής στην «άνυδρη» Β’ Θεσσαλονίκης, ο κύριος Τζιτζικώστας ήταν από τους πιο ισχυρούς γαλάζιους παίχτες στο στερέωμα της συμπρωτεύουσας. Με καταγωγή από τη Βραχιά Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Τζιτζικώστας ήταν ένα από τα νέα πρόσωπα που ήρθαν στο προσκήνιο μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, όταν και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη ΝΔ. Τότε μάλιστα η περιφέρεια δεν λεγόταν καν «Β’ Θεσσαλονίκης», αλλά «υπόλοιπο Θεσσαλονίκης». Από τότε, ο Γιώργος Τζιτζικώστας δεν έχασε ούτε σε μια εκλογική αναμέτρηση, πλην της τελευταίας στην οποία κατέβηκε. Εξελέγη το 1977, το 1981, το 1985, το 1989, το 1990, το 1993 και το 1996.

Ενδεικτική για τη μαχητικότητα του πατρός Τζιτζικώστα βέβαια ήταν ότι έβαλε υποψηφιότητα για να κρατήσει την έδρα του στις εκλογές του 2000 και ενώ ήταν ήδη άρρωστος από καρκίνο. Οι τελευταίες του εκλογές ήταν και το κύκνειο άσμα του στην πολιτική, μιας και δεν κατάφερε να επανεκλεγεί. Θήτευσε ως υφυπουργός Γεωργίας, υφυπουργός Συντονισμού, αλλά και υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, με τον θρύλο να λέει πως ο (τότε) νεαρός Απόστολος είχε γνωρίσει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή σε μια σύσκεψη με τον πατέρα στο Διοικητήριο, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ο Εθνάρχης είχε εκλεγεί ξανά στο θώκο του προέδρου της Δημοκρατίας και πήρε…συμβουλές για την πολιτική του καριέρα.

Δεν είναι μυστικό πως ο Γιώργος Τζιτζικώστας είχε φιλομοναρχικές θέσεις, όντας και προσωπικός φίλος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος μάλιστα το 2000 εξασφάλισε ειδική άδεια από τις ελληνικές αρχές και βρέθηκε στην κηδεία του στενού του φίλου στη Βραχιά. Ένα ακόμα, σχετικά άγνωστο περιστατικό, είναι πως το 1981, ο Γιώργος Τζιτζικώστας είχε παραβρεθεί στην κηδεία της Φρειδερίκης στο Τατόι, παρά την κομματική απαγόρευση που είχε επιβάλλει ο Γεώργιος Ράλλης. Μόνο αυτός, μαζί με τον Αλέξανδρο Παπαδόγκωνα και τον Χαράλαμπο Παπαδόπουλο, είχαν σπάσει την κομματική γραμμή τότε.

Στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα βρίσκεται και η κυρία Καίτη Τζιτζικώστα, η οποία έχει αφιερωθεί στο έργο της, στο κέντρο της UNESCO στην Ελλάδα. Το όλο project ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με την ίδρυση του Συλλόγου Διαβαλκανιακής Συνεργασίας που ιδρύθηκε από γυναίκες της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, με πρώτο στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βουλγαρία. Το έργο του Συλλόγου εντατικοποιήθηκε και συστηματοποιήθηκε, με αποτέλεσμα, κατόπιν πρόσκλησης στελεχών της UNESCO, να δημιουργηθεί το 1994 με έδρα τη Θεσσαλονίκη το κέντρο της UNESCO. Η κυρία Τζιτζικώστα είναι μια Ελληνίδα διεθνούς εμβέλειας, με ισχυρό αποτύπωμα στο χώρο της φιλανθρωπίας και του εθελοντισμού, η οποία για περισσότερα από 25 χρόνια δραστηριοποιείται σε αυτό το χώρο.

Ο πολιτικός Απόστολος. Από τη μετάβαση στην Α’ Θεσσαλονίκης, μέχρι το 71% κόντρα στον κόουτς Ιωαννίδη.

Μπορεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας να προερχόταν από μια ισχυρή πολιτική οικογένεια, πλην όμως δεν ήθελε να βασιστεί μόνο σε αυτή. Άλλωστε και ο ίδιος ήθελε να επιδείξει ένα διαφορετικό πολιτικό προφίλ από αυτού του πατέρα του, δραστηριοποιούμενος από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 σε fora με φιλελεύθερο πολιτικό αποτύπωμα. Η πρώτη τολμηρή πολιτική απόφαση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η μετάβασή του από την Β’ στην Α’ Θεσσαλονίκης, σε μια περιφέρεια που επικρατεί το δόγμα «Ο θάνατός σου, η ζωή μου». Τα κατάφερε και εξελέγη το 2007 με 29.000- σταυρούς, όμως το 2009 έπεσε θύμα του εκλογικού νόμου και της ήττας της ΝΔ και παρά το γεγονός πως πήρε περίπου 6.000 σταυρούς περισσότερους, δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Δεν ιδιώτευσε όμως. Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε με τον καλλικρατικό νόμο τις Περιφέρειες και η ΝΔ αποφάσισε να δώσει για την Κεντρική Μακεδονία το χρίσμα στον Παναγιώτη Ψωμιάδη. Όταν όμως ο κύριος Ψωμιάδης θέλησε να τοποθετήσει ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης τον αδερφό του Διονύση, ο τότε πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, εξερράγη, καταφέρνοντας, μετά από έντονες διεργασίες στο παρασκήνιο, να επιβάλλει τον Απόστολο Τζιτζικώστα ως τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη. Ο κύριος Ψωμιάδης κέρδισε, ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανέλαβε και δικαιώθηκε λίγα χρόνια μετά, όταν ανέλαβε περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, μιας και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κηρύχθηκε έκπτωτος λόγω της γνωστής υπόθεσης με τα πρατήρια βενζίνης. Η Θεσσαλονίκη είχε αποκτήσει πλέον έναν πολύ ισχυρό πολιτικό παίχτη, έναν μικρό πρωθυπουργό, ο οποίος επρόκειτο στο μέλλον να κατάγει μια ακόμα πιο εμφατική νίκη.

Το 2014 η ΝΔ αναζητούσε μια υποψηφιότητα νίκης για την Κεντρική Μακεδονία. Μετά από έντονες διεργασίες, η ΝΔ κατέληξε στον πρώην υπουργό Αθλητισμού, τον κόουτς Γιάννη Ιωαννίδη. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας όμως έπρεπε να φύγει από το προσκήνιο, μιας και ήταν μια ισχυρή υποψηφιότητα. Μετά την άρνηση του Φραγκούλη Φράγκου να είναι υποψήφιος για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης απέναντι στον Γιάννη Μπουτάρη, ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε τη θέση στον Απόστολο Τζιτζικώστα. Παρά το ασφυκτικό πρέσινγκ, ο κύριος Τζιτζικώστας δεν δέχθηκε τη θέση και επέμεινε στην ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για την περιφέρεια. Δεν βγήκε χαμένος. Ήδη, από την πρώτη Κυριακή διεφάνη ο αέρας νίκης που είχε και στον δεύτερο γύρο κυριολεκτικά εξαέρωσε τον… τάλαινα Γιάννη Ιωαννίδη με το συντριπτικό ποσοστό του 71%.

Ο φύλακας-άγγελός του

Όπως και όλοι οι πολιτικοί, έτσι και ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει τις αδυναμίες του. Η βασικότερη ακούει στο όνομα Ελεάνα Βλάχου και είναι εδώ και περίπου δύο χρόνια η σύζυγος του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Σχετικά άγνωστο όνομα στους κοσμικούς κύκλους της Θεσσαλονίκης, η όμορφη γυμνάστρια είναι εδώ και αρκετό καιρό ο φύλακας-άγγελος του Απόστολου Τζιτζικώστα, με τον οποίο παντρεύτηκαν στο τέλος του 2013, σε έναν μυστικό γάμο, έτσι ώστε να μην δοθεί περισσότερη δημοσιότητα απ’ ότι έπρεπε. Μένουν πλέον μαζί στο Πανόραμα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θυμούνται τη γοητευτική Ελεάνα στο πλευρό του να τον κοιτά τρυφερά κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, μετά την εμφατική νίκη του επί του Γιάννη Ιωαννίδη, μπροστά από ένα σμάρι μικρόφωνα.

The post Απόστολος Τζιτζικώστας: Μετά το Αγρόκτημα Βραχιάς και την εντυπωσιακή νίκη του στην Περιφέρεια, βάζει πλώρη για την προεδρία της ΝΔ. appeared first on KoolNews.

Keywords
νικη, πλωρη, εν λόγω, παναγιωτης ψωμιαδης, νεα δημοκρατια, αθηνα, ucl, ελλαδα, θεσσαλονικη, μεβγαλ, εταιρεία, νέα, εκλογες, κηδεία, unesco, project, σταυροι, ΠΑΣΟΚ, ψωμιαδης, σαμαρας, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, μακης ψωμιαδης, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, τελος του κοσμου, εκλογες 2014, η ζωη, ξανα, σιδηρα κυρια, αδεια, βουλγαρια, εδρα, εμπορικη, θανατος, καριερα, κοντρα, λονδινο, τα νεα, ucl, αγνωστος, αγορα, ασμα, βρισκεται, γεγονος, δευτερο, διοικηση, δογμα, δοθει, δωσει, δρομος, δρωμενα, εν λόγω, επρεπε, εταιρεία, ετη, ευρωπη, ζωη, κηδεία, ιδρυση, υφυπουργος, κυρια, κολλεγιο αθηνων, λογο, μακεδονια, μεβγαλ, μυστικο, μικρο, οικογενεια, ομορφη, ονομα, οντας, ουασιγκτον, ραλλης, συγκεκριμενα, τατοι, τεως, ισχυρος, φαρμα, φορα, αγνωστο, αρρωστος, ηπειρο, project, κωνσταντινου, κυριακη, μπροστα, σκηνη, θεσεις, unesco, ξεκινησε
Αναζητήσεις
ο τζιτζικωστας ανηψιος του μπουταρη, ειναι ο τζιτζικωστας ανηψιος του μπουταρη
Τυχαία Θέματα