Μπαράκ Ομπάμα – Τζων Κένεντι: Δύο… Βερολινέζοι από την Αμερική [ομοιότητες και διαφορές]

Η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στο Βερολίνο και συγκεκριμένα στην Πύλη του Βραδεμβούργου ήταν ιστορικής σημασίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε στο ίδιο σημείο που είχε μιλήσει και ο Τζον Κένεντι, 50 χρόνια μετά, επαναλαμβάνοντας την φράση «Είμαι Βερολινέζος».

Ας δούμε μερικές ομοιότητες αλλά και διαφορές της τότε ομιλίας με αυτήν του 2013

Το σημείο της ομιλίας

Ο Κένεντι μίλησε στα σκαλιά του Δημαρχείου του Βερολίνου μερικά μόλις μέτρα μακρυά από το Τείχος που είχε χτίσει η Ανατολική Γερμανία 22 μήνες νωρίτερα. Ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε ακριβώς στην Πύλη του Βραδεμβούργου

σύμβολο τόσο της ενωμένης όσο και της διασπασμένης Γερμανίας. Η Πύλη βρισκόταν στην Ανατολική πλευρά για περίπου 28 χρόνια.

Είμαι Βερολινέζος

Ο Κένεντι θέλησε να εμψυχώσει τους Βερολινέζους με την φράση του «είμαι Βερολινέζος» γιατί οι πολίτες αισθάνονταν την διάσπαση της πατρίδας τους. Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε «Βερολίνο γειά σου» και ξεκίνησε την ομιλία του με τους Γερμανούς να τον υποδέχονται με θέρμη. Έκανε λόγο για την μακρά σχέση της χώρας με την Αμερική και επανέλαβε και την φράση του Τζον Κένεντι.

Σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας

Οι σχέσεις με την Ρωσία για τις ΗΠΑ κατά την ομιλία του Κένεντι ήταν ίσως χειρότερες από ποτέ και αυτό λόγω της κρίσης με τους πυραύλους της Κούβας. Σήμερα, τα πράγματα για τον Ομπάμα είναι καλύτερα και αυτό γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος έχει καλή σχέση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ έκανε και κάλεσμα στην Ρωσία να μειώσει μαζί με τις ΗΠΑ τους πυρηνικούς της εξοπλισμούς κατά 1/3.

Το Βερολίνο τότε και σήμερα

Το Δυτικό Βερολίνο του 1961 ήταν μία πόλη χωρισμένη στα δύο, ένας δυτικός θύλακας στην Ανατολική Γερμανία, σε απόσταση 322 χλμ από την Δύση. Σήμερα είναι μία κραταιά πρωτεύουσα της Ενωμένης Ευρώπης και οικονομική δύναμη της Γηραιάς Ηπείρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα