Μπήκες μόνος σου στην «μαύρη λίστα» της Εφορίας – Οι κυρώσεις σε όσους δεν αποδίδουν ΦΠΑ

Με σύμμαχο τα νέα «όπλα» που έχουν στα χέρια τους οι ελεγκτές Εφοριών, το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί σχέδιο επιβολής φορολογικού «Τειρεσία» σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν αποδίδουν ΦΠΑ και για όσους εντοπίζονται να εκδίδουν εικονικά τιμολόγια.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρη Θεοχάρη, η ηλεκτρονική απενεργοποίηση

του ΑΦΜ επιχειρήσεων που δεν υποβάλλουν περιοδική δήλωση ΦΠΑ για δύο συνεχόμενες περιόδους είναι ένα ισχυρό όπλο των αρχών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, για να κατανοήσουμε πώς θα λειτουργήσει η διαδικασία είναι το εξής:

Έστω ότι η εταιρεία «Α» υποβάλει τις συναλλαγές του μηνός Φεβρουαρίου 2014 μέσω της πλατφόρμας του υπουργείου Οικονομικών και μέσα στις συναλλαγές αυτές υπάρχει και ο ΑΦΜ της εταιρείας «Β». Η εταιρεία «Β» δεν έχει υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα και μπήκε στην «μαύρη λίστα» της Γ.Γ.Π.Σ. Την πρώτη φορά που θα στείλει τις καταστάσεις δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα, θα αποδεχτούμε τις συναλλαγές. Όμως, η επιχείρηση «Α» θα ειδοποιηθεί από την Γ.Γ.Δ.Ε. ότι ο ΑΦΜ της εταιρείας «Β» είναι στην «μαύρη λίστα» οπότε θα είναι ενήμερη.

Στόχος όπως αναφέρει είναι να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μπορούν μέσα από το λογισμικό που χρησιμοποιούν, να ενημερώνονται κατά την καταχώριση των τιμολογίων (μέσω της σύνδεσης με την Γ.Γ.Δ.Ε.), αν ο συγκεκριμένος ΑΦΜ είναι στην «μαύρη λίστα».

Οι Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες που τίθενται σε εφαρμογή, είναι οι εξής:

η επαναλειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την επαλήθευση στοιχείων των επιτηδευματιών προκειμένου να αποφεύγεται η έκδοση τιμολογίων σε ανύπαρκτους πελάτεςη ηλεκτρονική υποβολή από τις επιχειρήσεις των στοιχείων πελατών και προμηθευτών τους προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των εικονικών και πλαστών τιμολογίων (αρχίζει από τον Ιανουάριο και θα γίνεται κάθε μήνα)η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τη θεώρηση των μισθωτηρίων συμβολαίων που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτουςη εφαρμογή για την έκδοση παραβόλων κάθε μορφής και για την ηλεκτρονική πληρωμή φόρων.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα