Χαράτσι σε όλες τις καταθέσεις εξωτερικού – Ρύθμιση για την συγκέντρωση ρευστού στα κρατικά ταμεία

10:49 3/3/2015 - Πηγή: KoolNews

Στα χέρια του ΣΔΟΕ και των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου οικονομικών βρίσκονται όλες οι λίστες με χιλιάδες ονόματα υπόπτων φοροδιαφυγής, οι οποίοι έχουν βγάλει δεκάδες δισεκατομμύρια στο εξωτερικό.

Όπως αποκάλυψε ο Γιάνης Βαρουφάκης ενοποιήθηκαν ήδη όλες οι λίστες και το υπουργείο είναι έτοιμο να κινηθεί εναντίον εκείνων που έβγαλαν κεφάλαια από τη χώρα χωρίς να έχουν φορολογηθεί. Και όχι μόνο αυτό. Η ηγεσία του υπουργείου ετοιμάζεται να επιβάλει πρόστιμα σε όλους όσοι έχουν χρήματα στο εξωτερικό.

Δηλαδή,

όταν εντοπίζεται λογαριασμός σε τράπεζα του εξωτερικού, η αρμόδια αρχή θα επιβάλει πρόστιμο και στη συνέχεια θα καλεί τον δικαιούχο να αποδείξει ότι τα χρήματα είναι φορολογημένα και έχουν εξαχθεί νομίμως, προκειμένου να απαλλάσσεται από κάθε επιβάρυνση ή άλλη νομική εμπλοκή.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ελπίζει να συγκεντρώσει μεγάλα ποσά στα κρατικά ταμεία , με τον αρμόδιο υπουργό Παναγιώτη Νικολούδη να δηλώνει ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 2,5 δισ. Ευρώ

Έτσι, η κυβέρνηση αναμένεται να ενεργοποιήσει με τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης , μια δυνατότητα που είχε νομοθετηθεί το 2013 αλλά στη συνέχεια «πάγωσε» από την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών
Η φιλοσοφία της καινούργιας ρύθμισης που είχε υποδείξει στην προηγούμενη κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η task force του κ. Χορστ Ράιχενμπαχ είναι να καταλογίζονται ταχύτατα οι φόροι και τα πρόστιμα και το βάρος της απόδειξης - ότι δεν έχει υπάρξει φοροδιαφυγή - να πέφτει στον ίδιο τον φορολογούμενο.

Σαφάρι και για το μαύρο χρήμα

Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών τέλος είναι να εξαπολύσει φοροκυνηγητό για να εντοπίσει το μαύρο χρήμα όπου και αν αυτό είναι κρυμμένο. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα ότι «υπάρχει μαύρο χρήμα και με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ εμείς θέλουμε να το φορολογήσουμε, στο πλαίσιο μιας φορολογικής δικαιοσύνης. Αν γίνει μια ρύθμιση μέσα στον μήνα αυτόν μπορεί να αποφέρει πάρα πολύ γρήγορα χρήματα».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μάρδας είχε αποκαλύψει με πρόσφατη συνέντευξή του στο «Βήμα» ότι στην πρόθεση της κυβέρνησης είναι να φορολογήσει το μαύρο χρήμα που έφυγε τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό και ποτέ δεν έχει δηλωθεί στην Εφορία, ανεξάρτητα αν εκείνοι που το έχουν βγάλει σκοπεύουν να το επιστρέψουν ή όχι στην Ελλάδα μετά τη φορολόγησή του.

Συστράτευση του μηχανισμού

Παράλληλα, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2015 σαρωτικούς ελέγχους βάζοντας στο στόχαστρο χιλιάδες περιπτώσεις επαγγελματιών, μεγάλων επιχειρήσεων, εισοδηματιών και άλλων κατηγοριών φορολογουμένων που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τους στόχους που θέτει η ΓΓΔΕ στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχων, οι εφορίες, τα τελωνεία και οι υπόλοιπες φοροελεγκτικές υπηρεσίες θα επιδιώξουν να εισπράξουν ως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 φόρους συνολικού ύψους 48,4 δισ. ευρώ. Ο στόχος βέβαια είναι κάτι διαφορετικό με αυτό που θα προκύψει ως αποτέλεσμα....

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΓΓΔΕ, κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου, το ποσό αυτό έχει τεθεί ως στόχος μέσω και της πραγματοποίησης 263.800 φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων.

Την ίδια στιγμή η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει για πρώτη φορά στην αυτόματη επιβολή φόρου σε κάθε περίπτωση μη υποβολής φορολογική δήλωσης, ενώ απόλυτα ηλεκτρονικά θα γίνεται η πρόσβαση των ελεγκτών στις συναλλαγές των τραπεζών με τους πελάτες τους που έχουν λάβει δάνεια ή έχουν μεγάλες καταθέσεις.

Ταυτόχρονα θα γίνουν διασταυρώσεις εισοδημάτων με αγοραπωλησίες μετοχών μέσω Χρηματιστηρίου, ενώ σταδιακά θα αναπτυχθεί και θα υλοποιηθεί το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

Παράλληλα, καθιερώνεται διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής και για τις δηλώσεις φορολογίας μεταβιβάσεων, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών.

Ενα μέτρο που αναμένεται να οδηγήσει τόσο σε αύξηση των εσόδων όσο και στη μείωση των ατυχημάτων στους δρόμους είναι η εφαρμογή ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για εντοπισμό οχημάτων που δεν πέρασαν από ΚΤΕΟ.

Τέλος, μέσα στο 2015 θα γίνουν περισσότερες από 100.000 τηλεφωνικές κλήσεις σε φορολογουμένους που έχουν χρέη στην Εφορία για να τα πληρώσουν.

Οσον αφορά τους ελέγχους σε φορολογουμένους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια η ΓΓΔΕ θα διενεργήσει τουλάχιστον 900 ελέγχους σε περιπτώσεις μεγάλου πλούτου (φορολογούμενοι με εμβάσματα, μεγάλη ακίνητη περιουσία, offshore εταιρείες κ.τ.λ.).

The post Χαράτσι σε όλες τις καταθέσεις εξωτερικού – Ρύθμιση για την συγκέντρωση ρευστού στα κρατικά ταμεία appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα