Δεύτερος νεκρός στην Τουρκία και επισήμως – Χάος το βράδυ σε πολλές πόλεις

08:12 4/6/2013 - Πηγή: KoolNews

Ένας 22χρονος άνδρας εξέπνευσε τη Δευτέρα στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί όταν δέχτηκε σφαίρα στην διάρκεια διαδήλωσης στα νότια της Τουρκίας, μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Ο Αμπντουλάχ Κομέρτ τραυματίστηκε σοβαρά (…) από τα πυρά ατόμου που δεν έχει αναγνωριστεί», μετέδωσε το δίκτυο επικαλούμενο ανακοίνωση της τοπικής διοίκησης της επαρχίας Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Η ανακοίνωση πρόσθετε ότι ο 22χρονος εξέπνευσε αργότερα στο νοσοκομείο.

Πρόκειται για τον δεύτερο νεκρό από τις ογκώδεις διαδηλώσεις

διαμαρτυρίας που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία κατά του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Παρά την εικόνα επιβολής ισχύος και ομαλότητας που θέλει να δώσει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος όχι μόνο εμμένει στις θέσεις του αλλά αναχώρησε και για προγραμματισμένο ταξίδι, η κατάσταση στην Τουρκία παραμένει έκρυθμη: νέες συγκεντρώσεις και συγκρούσεις καταγράφονται αργά το απόγευμα της Δευτέρας στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, επισήμως καταγράφεται ο πρώτος νεκρός, οι τραυματίες πολλαπλασιάζονται.

Οι διαδηλωτές που υποκινούνται από αντικυβερνητικές οργανώσεις και έχουν προκαλέσει τις πιο έντονες ταραχές στην Τουρκία εδώ και χρόνια βαδίζουν «χέρι-χέρι με την τρομοκρατία», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προκλητική απάντηση που έδωσε σχετικά με τις μαζικές διαμαρτυρίες που εκτυλίσσονται από την Παρασκευή σε πολλές πόλεις της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα το κύμα της αντικυβερνητικής εξέγερσης στην Τουρκία διογκώνεται και οι επιπτώσεις της «ανοίγουν» όλο και περισσότερο: οι μαθητές κατεβαίνουν και αυτοί σε διαδηλώσεις· προετοιμάζεται διήμερη απεργία των δημοσίων υπαλλήλων και πιθανόν θα ακολουθήσουν και άλλοι εργαζόμενοι· οι ΗΠΑ καλούν σε αυτοσυγκράτηση και επί της ουσίας καταδικάζουν την αστυνομική βία επί των διαδηλωτών· και οι επιπτώσεις στην οικονομία, το δυνατό χαρτί της θητείας του Ερντογάν, μπορεί να αρχίσουν να φαίνονται πολύ σύντομα.

Το απόγευμα της Δευτέρας εκατοντάδες διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το πρωθυπουργικό γραφείο, όπως έκαναν και τις προηγούμενης ημέρες. Για πρώτη φορά μετά την Παρασκευή απωθήθηκαν από αστυνομικούς, οι οποίοι με τη χρήση δακρυγόνων κατάφεραν αιφνιδιάσουν τους διαμαρτυρόμενους και να τους αναγκάσουν για λίγη ώρα να απομακρυνθούν από την περιοχή. Λίγη ώρα μετά, οι πολίτες που διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, επέστρεψαν, φορώντας σχεδόν όλοι αντιασφυξιογόνες μάσκες. Δίπλα σε αυτούς βρίσκονταν οργανωμένες ομάδες γιατρών για να περιθάλψουν όσους λιποθυμούσαν ή τραυματίζονταν στις συμπλοκές με τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι διαδηλωτές έφτιαχναν οδοφράγματα κατά μήκος των δρόμων που ενώνουν την πλατεία Ταξίμ και την Μπεσίκτας, από πέτρες, καδρόνια και σιδεριές γειτονικών οικοδομών. Οι αστυνομικοί έριχναν δακρυγόνα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ μαρτυρίες πολιτών ανέφεραν πως έγινε χρήση πλαστικών σφαιρών. Ελικόπτερο της αστυνομίας πέταγε σε χαμηλό ύψος από τις συγκεντρώσεις με τον προβολέα του στραμμένο προς το πλήθος, το οποίο το αντιμετώπιζε με χειρονομίες και γιουχαϊτά.

Οι συγκρούσεις των δύο πλευρών κράτησαν μέχρι το πρωί και αρκετοί από τους διαδηλωτές κοιμήθηκαν στο πάρκο Γκεζί, δίπλα στην πλατεία Ταξίμ.

Εν τω μεταξύ, η συνομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων (KESK) κατεβαίνει την Τρίτη και την Τετάρτη, 4 και 5 Ιουνίου, σε προειδοποιητική απεργία σε διαμαρτυρία για την καταστολή επί των διαδηλωτών. Το αριστερό συνδικάτο, που έχει 240.000 μέλη σε 11 ενώσεις, μιλά ανοιχτά για κρατική τρομοκρατία και για την εχθρότητα του κόμματος AKP έναντι της δημοκρατίας.

Η KESK δηλώνει ότι θα έρθει σε επαφή και με άλλες ενώσεις για το συντονισμό των κινήσεών τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα