Δύο…στραγγαλισμοί σε μία μέρα για την Ελλάδα στο Λονδίνο

07:57 5/2/2016 - Πηγή: KoolNews

«Το ποσό των 300,000 ευρώ (που δωρίζει η Ελλάδα) είναι συμβολικό, αλλά ο στραγγαλισμός χιλιάδων Ελλήνων που στηρίζουν τους προσφυγές δεν είναι συμβολικός, είναι ανεκτίμητος».Με αυτή τη φράση ολοκλήρωσε την ομιλία του κατά τη διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για τη Συρία «Supporting Syria and the Region» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Έτσι θέλησε να υπογραμμίσει τόσο την συνεισφορά των Ελλήνων νησιωτών στην υποδοχή του κύματος

μεταναστών όσο και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω των συνεχόμενων εισροών.

Πλην όμως, αυτό ήταν μόνο το ένα ήμισυ…του στραγγαλισμού. Διότι, στο περιθώριο της ίδιας διάσκεψης, ο πρωθυπουργός αντιλαμβανόταν πως το πρόβλημα της Ελλάδας έχει πάψει πλέον να αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρώπη ό,τι και αν σημαίνει αυτό για την ειδική βαρύτητα της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος.

Γράφει ο Γιώργος Σταύρου

Μιλώντας από το Λονδίνο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το κόστος αντιμετώπισης της κρίσης «ξεπερνά τις δυνατότητες του κράτους» και είναι αβάσταχτο. Παρά το κόστος ο κ. Τσίπρας τόνισε για άλλη μία φορά ότι λύση «δεν είναι να χτίσουμε τείχος ούτε και να σπρώχνουμε τους ανθρώπους πίσω στην θάλασσα.

Αντιθέτως το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε την κρίσης με ανθρωπιά, όπως ήδη κάνουμε για τους 900,000 μετανάστες που έχουν εισέλθει στην χώρα μεταξύ των οποίων 500,000 Σύριοι».

Τέλος κατέληξε ότι η χώρα σε συνεργασία με τους εταίρους έχει θεσπίσει μακροπρόθεσμή στρατηγική προσέγγιση για το ζήτημα, ενδεικτικό κομμάτι της οποίας είναι και η παροχή τεχνογνωσίας αλλά και προσωπικού από το βρετανικό κράτος τόσο για την προστασία των συνόρων όσο και την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.

Επίσης κυβερνητική πηγή από το Λονδίνο δήλωνε πεπεισμένη ότι στην Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 Φεβρουαρίου τα Hotspots στα νησιά θα είναι έτοιμα, ερχομένη ουσιαστικά να επιβεβαιώσει τις δηλώσεις του κ. Καμμένου για την πρόοδο στα κέντρα κράτησης προ ολίγων ημερών.

Την εν λόγω δέσμευση φέρεται να κόμισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην Άνγκελα Μέρκελ.
Στο άλλο ήμισυ του…στραγγαλισμού που προαναφέρθηκε, ο κ. Τσίπρας κατάλαβε από τη συνάντηση του με την Καγκελάριο Μέρκελ στα πλαίσια του συνεδρίου ότι τα περιθώρια είναι πολύ στενά, όσον αφορά την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Η Ευρωζώνη ερμηνεύει πλέον ως δευτερεύον θέμα την αξιολόγηση αλλά και γενικότερα την ελληνική κρίση και αυτό έχει προκαλέσει εμφανή ανησυχία στους κυβερνητικούς κύκλους. Αξιοσημείωτο είναι ότι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στον Λονδίνο ότι η κωλυσιεργία των θεσμών ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση, διότι φαίνεται ότι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών καθυστερούν χωρίς λόγο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο κ. Τσίπρας ωστόσο μέσα από τις επαφές του έλαβε το κλίμα που επικρατεί σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία αγωνία να μην κορυφωθεί περαιτέρω η προσφυγική κρίση. Βεβαίως, κάτι τέτοιο αυτό είναι απόλυτα κατανοητό, καθώς η ευημερία της γηραιάς ηπείρου εξαρτάται πρωτίστως πλέον από την κατάληξη του προσφυγικού, με αποτέλεσμα η οικονομική κρίση σε ό,τι αφορά την Ελλάδα να περνά σε δεύτερη μοίρα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θέλουν να αναλώσουν πλέον πολιτικό κεφάλαιο σε μια πολιτική διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για ένα πρόγραμμα, το οποίο η χώρα μας έχει συνομολογήσει, αλλά αντίθετα επιθυμούν συγκεκριμένες λύσεις για ένα πρόβλημα, όπως το προσφυγικό, που αφορά ευθέως τα εθνικά τους κοινά.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό από την ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει πλέον να χειρίζεται με την ίδια σοβαρότητα αλλά και αποτελεσματικότητα την εξέλιξη και των δύο κρίσεων. Τα μέτωπα συνεπώς που είναι ανοιχτά είναι πολλά και τα περισσότερα θα πρέπει να διευθετηθούν εντός των επόμενων δύο μηνών, έτσι ώστε η χώρα να καταφέρει να περάσει την πρώτη αξιολόγηση επιτυχώς, αλλά και να αποφύγει δυσάρεστες εξελίξεις με τη συνθήκη Σένγκεν.

Έτσι, στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός κατάλαβε, σε πολιτικούς όρους, τι συμβαίνει, όταν σφίγγει πολύ η γραβάτα, όπως φερ ειπείν εκείνη που του είχε δωρίσει ο Ματέο Ρέντσι στο πρώτο ραντεβού τους στη Ρώμη και ακόμα δεν έχει φορέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Κατά τα άλλα, ο κ. Τσίπρας αναχώρησε από το Λονδίνο με προορισμό την Ελλάδα, όπου τον περιμένουν τα…μαντάτα των συνομιλιών με το κουαρτέτο και ήδη ετοιμάζεται για νέο κύκλο επαφών στο Ιράν το Σαββατοκύριακο, με διπλό στόχο, αφενός τα ενεργειακά και αφετέρου την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ιράν, με στόχο την αμφίπλευρη προώθηση επενδύσεων.

The post Δύο…στραγγαλισμοί σε μία μέρα για την Ελλάδα στο Λονδίνο appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα