Έχασε την «κούρσα» της εξουσίας ο «ταξιτζής» πρωθυπουργός στη Νορβηγία

Μπορεί να έκανε διπλό μεροκάματο παριστάνοντας μέχρι και τον ταξιτζή αλλά τελικά ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας έχασε την «κούρσα» της εξουσίας από μία γυναίκα η οποία μάλιστα αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση με τη συνεργασία του ακροδεξιού κόμματος της Προόδου μέλος του οποίου ήταν και ο Αλεξάντε Μπρέιβικ.

Όλα αυτά δύο χρόνια μόλις μετά το μακελειό που συνέβη στη Νορβηγία στο νησί Ουτόγια και συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη όπου ο αιμοσταγής δολοφόνος Αλεξάντερ Μπρέιβικ σκότωσε 77 ανθρώπους.

Εχθές Δευτέρα διεξήχθησαν εκλογές

στη Νορβηγία και αναδείχτηκε νικήτρια η κεντροδεξιά Ερνα Σόλμπεργκ με το Συντηρητικό Κόμμα. Η εν λόγω κυρία ετοιμάζεται να σχηματίσει κυβέρνηση με το ακροδεξιό Κόμμα της Προόδου που τάσσεται κατά της μετανάστευσης και του οποίου μέλος ήταν ο Μπρέιβικ.

Η νίκη της Σόλμπεργκ δεν ήταν κάτι που δεν περιμέναν οι Νορβηγοί αφού και σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κόμμα της είχε εκτοπίσει τους Εργατικούς του Γιενς Στόλτενμπεργκ. Μετά τη νίκη της, η «Μέρκελ του βορρά» όπως την χαρακτηρίζουν δήλωσε πως είναι μία ιστορική νίκη για τα κόμματα της κεντροδεξιάς.

Ο νορβηγικός λαός φαίνεται πως τιμώρησε τον κεντροαριστερό Στόλενμπεργκ κατηγορώντας τον πως επένδυσε τα έσοδα της χώρας από το πετρέλαιο ώστε να ενισχύσει την οικονομία της Νορβηγίας. Την ίδια ώρα η αλλαγμένη Ερνα (χαμογελούσε πιο πολύ απ’ ότι στο παρελθόν) υποσχόταν φοροαπαλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις.

Παρά τα χαμόγελα και τα ναζάκια αν η Σόλμπεργκ προχωρήσει σε συνασπισμό με το Κόμμα της Προόδου, κατά πάσα πιθανότητα θα χάσει άλλους πιθανούς συμμάχους της, όπως τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους, οι οποίοι βλέπουν με σκεπτικισμό την συγκατοίκηση.

Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι υποστηρίζουν πως το Κόμμα της Προόδου ακολουθεί την ίδια πολιτική με τα υπόλοιπα κεντροδεξιά κόμματα όσο αναφορά το ζήτημα της μετανάστευσης.

«Το Κόμμα της Προόδου δεν έχει καμία σχέση με όσα έκανε ο Μπρέιβικ. Είναι άσχετο θέμα. Κανένας Νορβηγός με ελάχιστη νοημοσύνη δε συνδέει τον Μπρέιβικ με το κόμμα σήμερα», δήλωσε ο Κέτιλ Κόλσρουντ της συντηρητικής εφημερίδας Aftenposten.

Οι επιζώντες του μακελειού δεν φαίνεται ότι έχουν την ίδια άποψη…

Ο 29χρονος επιζών Βέγκαρντ Γκρόσλι Βενεσλαντ δήλωσε: «Με τρομοκρατεί το γεγονός ότι το Κόμμα της Προόδου μπορεί να αναλάβει εξουσία. Κάποια από τα πιο σημαντικά στελέχη του ακολουθούν ακόμα σκληρή ρητορική κατά της μετανάστευσης. Αυτού του είδους η ρητορική θα οδηγήσει σε ακόμα πιο εχθρικό κλίμα».

H Γιένσεν, η ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος υποστηρίζει πως το κόμμα της είναι «φιλελεύθερο» και απορρίπτει την ετικέτα του «λαϊκισμού». Παρόλα αυτά οι θέσεις της μπορεί να απομακρύνουν τη Σόλμπεργκ από τους συμμάχους της και να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας μονάχα με την Γιένσεν.

Μετά από τη Γερμανία φαίνεται ότι και στη Νορβηγία θα αναλάβουν τα ηνία γυναίκες…

Keywords
Τυχαία Θέματα