Έφυγε ο τελευταίος των Νονών – Ο «Soprano» Τζέιμς Γκαντολφίνι δεν τραγουδάει πια

Θα μείνει στην ιστορία ως ο αρχιμαφιόζος της σειράς του HBO, «The Sopranos». Συνάδελφοι και κριτικοί τον θεωρούσαν ως τον πιο ταλαντούχο της γενιάς του. Στα 51 του, ο Τζέιμς Γκαντολφίνι άφησε την τελευταία του πνοή εντελώς αναπάντεχα. Η είδηση του απροσδόκητου θανάτου του επιβεβαιώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (20/6). Ο «Τόνι Σοπράνο» απολάμβανε τις διακοπές του στη Ρώμη, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για καρδιακή προσβολή.

Γράφει ο Γιώργος Κυριακόπουλος,

Διαβατήριο για τη δόξα και την ανάγνωριση, αποτέλεσε ο ρόλος

του στο απόλυτο τηλεόπτικό χιτ των 00′s, στο «The Sopranos», που έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και σάρωνε τα τηλεοπτικά βραβεία Emmy.

Γεννημένος στο Westwood του New Jersey, ο Γκαντολφίνι αποφοίτησε από το Park Ridge High School. Αργότερα, απόφοιτος του Rutgers University, ο Γκαντολφίνι δούλεψε ως σερβιτόρος πριν ασχοληθεί με την υποκριτική. Ο πρώτος του ρόλος ήρθε στο Broadway, στο «Λεωφορείον ο Πόθος», δίπλα στη Τζέσικα Λανζέ και τον Άλεκ Μπάλντγουιν.

Το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο ήρθε το 1993 με το «True Romance», ενώ ως Τόνι Σοπράνο κατέκτησε την μικρή οθόνη έξι χρόνια μετά. Στη σειρά υποδυόταν το ισχυρό «αφεντικό» που η δύσκολή ζωή του γκάνγκστερ και του οικογενειάρχη τον ανάγκασε να επισκέπτεται ψυχίατρο. Για το ρόλο του αυτό απέσπασε βραβείο Emmy.

Συγκλονισμένος ο δημιουργός της θρυλικής σειράς του ΗΒΟ, Ντέιβιντ Τσέιζ, τόνισε ότι ο Γκαντολφίνι «ήταν μια «ιδιοφυία». «Όποιος τον είδε να ερμηνεύει από κοντά το ξέρει αυτό. Σίγουρα, δεν ήταν ο πιο εύκολος χαρακτήρας, αλλά ήταν συνεργάτης και αδερφός μου, με τρόπους που δεν μπορώ να εξηγήσω».

Το HBO, που είχε φιλοξενήσει τη σειρά «Sopranos», στην οποία πρωταγωνίστησε ο Τζέιμς Γκαντολφίνι ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι και νιώθουμε ασύγκριτη λύπη για την απώλεια ενός από τα πιο αγαπητά μέλη της κινηματογραφικής οικογένειάς μας. Ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος, ένα μεγάλο ταλέντο, πάνω από όλα όμως ένας ευγενικός άνθρωπος, που συμπεριφερόταν όμορφα σε όλους γύρω του, ανεξαρτήτως του ποιοί ήταν».

Συντετριμμένος από την είδηση του θανάτου ήταν και ο συμπρωταγωνιστής του Τζόι Γκανασκόλι που έπαιζε τον Βίτο Σπαταφόρι στη σειρά. «Πενήντα ενός κι αφήνει πίσω του ένα παιδί… ήταν παντρεμένος πρόσφατα. Ο γιος του έμεινε χωρίς πατέρα… ήταν πολύ νέος…».

Τελευταίος του ρόλος ήταν αυτός του υπουργού Άμυνας Λέον Πανέττα στο υποψήφιο για Όσκαρ Zero Dark Thirty. Ο ηθοποιός, που έχει βραβευτεί με 3 Emmy για την ερμηνεία του ως Τόνι Σοπράνο από το 1999 ως το 2007, θα έκανε μια εμφάνιση στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Taormina στο τέλος της εβδομάδας.

Πολλοί ήταν οι σταρ, συνάδελφοί του και μη που τουίταραν για τον θάνατο του 51χρονου ηθοποιού, γράφοντας λόγια εκτίμησης και αγάπης, ανάμεσά τους η Μία Φάροου και η Σούζαν Σάραντον…

Keywords
Τυχαία Θέματα