Έκτακτη σύσκεψη Σαμαρά – Βενιζέλου: Ξεκαθάρισμα για Κυριάκο και επίτροπο – Όλο το παρασκήνιο

Η σύγκρουση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και ΠΑΣΟΚ, για την αξιολόγηση, οδηγείται στα άκρα για το θέμα της αξιολόγησης, με αποτέλεσμα να συγκαλείται το πρωί της Πέμπτης έκτακτη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο

στο Μέγαρο Μαξίμου

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του επιδιώκουν κατάπαυση πυρός τόσο για τη λειτουργία της κυβέρνησης όσο και επί της ουσίας. Και οι δύο πλευρές γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρέπει να βρεθεί λύση για το ζήτημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς η ολοκλήρωση του προγράμματος των απολύσεων στο δημόσιο συνιστά βασική πτυχή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Παράλληλα, στο τραπέζι θα τεθούν, τόσο το ζήτημα του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με τα προαπαιτούμενα αλλά και το θέμα του Επιτρόπου, το οποίο πρέπει να κλείσει εντός της ημέρας.

Γι’ αυτό το λόγο, οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος συναντώνται ακόμη μια φορά, ώστε να βρεθεί η τελική φόρμουλα για την αξιολόγηση και να κλείσει και αυτό το ενδοκυβερνητικό μέτωπο. Υπενθυμίζεται πως ο αριθμός που πρέπει να βρεθεί ανέρχεται στους 6.500 δημοσίους υπαλλήλους, ενώ υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ΠΑΣΟΚ διαφωνούν στον τρόπο που θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης και όχι στον στόχο των 6.500 απολύσεων.

Στο μικροσκόπιο το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Φυσικά, στο τραπέζι της σύσκεψης θα τεθούν και άλλα ζητήματα, όπως το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών, το οποίο θα περιλαμβάνει 3 προαπαιτούμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή και μάλλον θα προωθηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος ελλείψει χρόνου. Σήμερα οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος αναμένεται να αποκρυσταλλώσουν τις τελικές λεπτομέρειες αυτού του νομοθετήματος, το οποίο αναμένεται να περάσει χωρίς προβλήματα από το δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής.

Λύση και για τον αιγιαλό με χάραξη και όχι νομοσχέδιο

Προς λύση φαίνεται πως οδηγείται και το ζήτημα του αιγιαλού. Σύμφωνα με πληροφορίες του koolnews.gr, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να νομοθετήσει αρχικά τη χάραξη του αιγιαλού, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει 6-7 μήνες, με διάταξη που θα εισαχθεί στο πολυνομοσχέδιο, όπως συμφωνήθηκε σε βραδινή σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη με στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Την Τετάρτη υπήρξε και συνεννόηση του υπουργού περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, με τον πρωθυπουργό, οπότε και διασαφηνίστηκε πως η Τρόικα σε πρώτη φάση ζητά μόνο την χάραξη του αιγιαλού.

Πρακτικά λοιπόν, με αυτή τη ρύθμιση η κυβέρνηση αποφεύγει τον σκόπελο της αναπτυξιακής αξιοποίησης του αιγιαλού προς ώρας, καθώς αυτή η διαδικασία θα ακολουθήσει την χάραξη του αιγιαλού.

Συζήτηση και για τον Επίτροπο - όλο το παρασκήνιο

Τέλος, στη συνάντηση θα συζητηθεί και το θέμα του Επιτρόπου, μιας και πρέπει εντός σύντομου χρονικού διαστήματος να δοθεί από τη χώρα μας η τελική απάντηση για το άτομο που θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι κυρίες Ντόρα Μπακογιάννη, Μαρία Δαμανάκη και Άννα Διαμαντοπούλου αναλίσκονται σε μια μάχη γένους θηλυκού για τη θέση του Επιτρόπου με ισχυρό αουτσάιντερ τον Κωστή Χατζηδάκη, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο έκπληξης, με το κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως να καταλήγει στην επιλογή πολιτικού προσώπου και να μην κατευθύνεται σε μια λύση τύπου Χαρδούβελη.

Το νέο όνομα που προστέθηκε στην πολιτική ονοματολογία είναι αυτό της Άννας Διαμαντοπούλου. Πολιτικό πρόσωπο, με φιλοευρωπαϊκό και μεταρρυθμιστικό προφίλ αλλά και ευρωπαϊκή εμπειρία, η κυρία Διαμαντοπούλου φαντάζει σε πολλούς ως μια ιδανική επιλογή.

Παρ’ όλα αυτά, η επιλογή της δεν φαίνεται να συγκινεί τους νεοδημοκράτες βουλευτές, οι οποίοι χθες στο κοινοβούλιο σχολίαζαν δηκτικά τη φημολογία γύρω από το όνομά της. Ενθουσιασμός δεν επικρατεί ούτε στην πράσινη κοινοβουλευτική ομάδα, αν όμως η λύση Διαμαντοπούλου προκριθεί, αυτό θα συνιστά και ένα άνοιγμα της λεγόμενης αστικής ομπρέλας από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά, μιας και η λύση της Νέας Ελλάδας στον απόηχο του αποτελέσματος των ευρωεκλογών δεν προχώρησε.

Από την Κεντροαριστερά προέρχεται και η κυρία Μαρία Δαμανάκη, η επιλογή της οποίας όμως δεν ενθουσιάζει τους λαμβάνοντες τις αποφάσεις. Πολιτικοί παράγοντες παραδέχονται πως η απόδοσή της στο πόστο της αλιείας ήταν ικανοποιητική, αντιτείνουν όμως ότι το πόστο ήταν χαμηλής επικινδυνότητας, χωρίς πολλά περιθώρια συγκρούσεων.

Ακόμη και στελέχη από την Κεντροαριστερά θεωρούν πως αν προκριθεί η λύση της κυρίας Δαμανάκη, αυτό θα είναι η ύστατη επιλογή, με αποτέλεσμα να ξεκαθαρίζουν πως το όνομά της δεν έχει διαρρεύσει από το ΠΑΣΟΚ. Συν τοις άλλοις, εντός του Μεγάρου Μαξίμου ελάχιστοι είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως η θητεία της κυρίας Δαμανάκη θα πρέπει να ανανεωθεί.

Η υποψηφιότητα της κυρίας Μπακογιάννη φαίνεται πως χάνει έδαφος, αν και η ίδια έχει αποδυθεί σε έναν πυρετό επαφών το τελευταίο διάστημα Η περίπτωση της πρώην υπουργού Εξωτερικών δεν έχει αποκλειστεί, η ίδια όμως έχει να αντιμετωπίσει τη σθεναρή αντίθεση του υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, αλλά και το γεγονός πως στο κυβερνητικό επιτελείο δεν είναι πολύ ζεστοί για την επιλογή της.

Σε κάθε περίπτωση, ο γρίφος του νέου επιτρόπου αποδεικνύεται για δύσκολους λύτες.

Από την κούρσα έχει αποχωρήσει κατά πάσα πιθανότητα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιας και διαβλέπει πως η χώρα μας δεν θα καταλάβει ένα κορυφαίο χαρτοφυλάκιο που θα τον ενδιέφερε.
Ο Κωστής Χατζηδάκης παραμένει υποψήφιος και κρατά χαμηλούς τόνους, πλην όμως το όνομά του σε καμία περίπτωση δεν συγκαταλέγεται στα φαβορί.

Τέλος, η λύση της Νίκης Τζαβέλλα δεν προχωρά σε καμία περίπτωση, αν και η ίδια έσπευσε χθες να... αυτοπροταθεί, ενώ και το ενδεχόμενο ορισμού του κυρίου Νικηφόρου Διαμαντούρου προσκρούει στο γεγονός πως δεν είναι πολιτικό πρόσωπο.

Το μόνο βέβαιο είναι πως υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες κρατούν το όνομα, το οποίο κατά τις πληροφορίες θα κλείσει σήμερα, ως επτασφράγιστο μυστικό.

The post Έκτακτη σύσκεψη Σαμαρά – Βενιζέλου: Ξεκαθάρισμα για Κυριάκο και επίτροπο – Όλο το παρασκήνιο appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα