Εκτός οι υπουργοί του Κουβέλη – Στο Εξωτερικών ο Βενιζέλος – Ανασχηματισμός προ των πυλών

Σε ένα πυρετό διεργασιών βρίσκεται η Ιπποκράτους η οποία βλέπει τον ρόλο της στην κυβέρνηση να αναβαθμίζεται μετά την κατά την ανακοινωθείσα αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απέσυρε τους υπουργούς του από την κυβέρνηση, όπως είχε προβλέψει το koolnews.gr, ανοίγοντας τον δρόμο για ανασχηματισμό. Οι εξελίξεις αυτές κρατούν και τον Αντώνη Σαμαρά

σε αναμονή τόσο για το ενδεχόμενο ψηφοφορίας για ψήφο εμπιστοσύνης όσο και για το μέγεθος του επικείμενου ανασχηματισμού. Χαρακτηριστικό των ραγδαίων εξελίξεων είναι πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ακύρωσε το ταξίδι του στην Λευκάδα για του Αγίου Πνεύματος, μπροστά στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού.

Στις επερχόμενες λοιπόν αλλαγές το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει έναν αναβαθμισμένο ρόλο ο οποίος θα αλλάξει τις μέχρι τώρα ισορροπίες τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Μπορεί μέχρι πρότινος ο Ευάγγελος Βενιζέλος να τόνιζε πως δεν ενδιαφέρεται να αποκτήσει ενεργό ρόλο στην κυβέρνηση, όπως υπουργία ή αντιπροεδρία, ωστόσο όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να «αποφύγει» την υπουργοποίηση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του koolnews.gr, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να λάβει το υπουργείο Εξωτερικών αφήνοντας ερωτηματικά για την θέση την οποία αναμένεται να λάβει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μπροστά στις εξελίξεις αυτές ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει επιδοθεί σε έναν «μαραθώνιο» τηλεφωνημάτων προκειμένου να επικοινωνήσει με τα στελέχη του και να καθορίσει μέσα από τις συζητήσεις ποιους θα υπουργοποιήσει. Χαρακτηριστικό της διάθεσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους τέτοια όπου αναμένεται να λάβουν χαρτοφυλάκιο, στελέχη που μέχρι πρότινος δεν ήθελαν υπουργοποίηση. «Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα» λένε χαρακτηριστικά στην Ιπποκράτους, εννοώντας πλέον την αύξηση της συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση.

Μετά το υπουργείο Εξωτερικών, το ΠΑΣΟΚ οι πληροφορίες αναφέρουν πως «σίγουρο» είναι και το Ανάπτυξης το οποίος πιθανόν να προέλθει και μέσα από την διάσπαση του υπάρχοντος Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε δύο διαφορετικά υπουργεία, με το νεοσύστατο Ανάπτυξης να «κατοχυρώνεται» σε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Στο σημείο αυτό το ΠΑΣΟΚ εκτιμά πως οι εξελίξεις είναι προς όφελός του καθώς η Δημοκρατική Αριστερά σύμφωνα με στελέχη της Ιποκράτους θα έχει την τύχη του ΛΑΟΣ και θα συρρικνωθούν σημαντικά τα ποσοστά της.

Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται πως η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν έχει εκμεταλλευτεί την κατάσταση όπως έπρεπε και αυτό φάνηκε τόσο από την συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος όπου η προσέλευση δεν ήταν μικρή αλλά ήταν πολύ μικρότερη του αναμενομένου, όσο και από το ότι κοινοβουλευτικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκμεταλλεύτηκε την κυβερνητική κρίση με την ενδεχόμενη κατάθεση πρότασης μομφής.

Το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ είναι θετικό και αυτό γιατί στην Ιπποκράτους βλέπουν πως με την κίνηση αυτή της ΔΗΜΑΡ το κόμμα αναμένεται να αποκτήσει ξανά ηγετικό ρόλο στην Κεντροαριστερά της οποία θα επιδιώξει την αναδιοργάνωση. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και μέσα στην ημέρα αναμένεται να γίνει και συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να περάσει το μήνυμα της κυβερνητικής σταθερότητας και να συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις ανάλογα την απόφαση του Φώτη Κουβέλη.

Πληροφορίες της Ιπποκράτους λένε πάντως πως ο ανασχηματισμός ίσως να μην γίνει άμεσα, αλλά την επόμενη Δευτέρα, μετά το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένει την απόφαση του πρωθυπουργού, ο οποίοςδεν έχει ξεκαθαρίσει την θέση του, χωρίς να αποκλείται να δούμε ανασχηματισμό και τις επόμενες ώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα