Εμφύλιος: Η αλληλοσφαγή των Ελλήνων που έληξε σαν σήμερα πριν από 64 χρόνια

Πολλές φορές η κοινωνία μας έχει ταυτιστεί με τον διχασμό ανά τα χρόνια. Από τους τρικουπικούς στους δηλιγιαννικούς, από τους βενιζελικούς στους φιλοβασιλικούς, από τους δεξιούς στους αριστερούς, από τους προνομιούχους στους μη προνομιούχους, το όλο γαϊτανάκι μοιάζει να μην έχει τελειωμό.

Γράφει ο Νίκος Γκιώνης

Η σημαντικότερη όμως σύγκρουση που ταλάνισε και μετά το τέλος της τη χώρα μας για πολλά χρόνια ήταν ο Εμφύλιος Πόλεμος του 1946-1949. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως ο Εμφύλιος έφτασε μέχρι το 1974 για να τερματιστεί οριστικά, άποψη που

κρίνοντας από την πολιτική ρητορεία της τότε εποχής ισχύει ως ένα βαθμό.

Η Ελλάδα βρέθηκε απελευθερωμένη από τους Γερμανούς στις 12 Οκτωβρίου του 1944, έχοντας όμως πολλές ανοιχτές πληγές που δεν προέρχονταν αποκλειστικά από τον Γερμανό κατακτητή. Οι αντιστασιακές ομάδες είχαν αρχίσει ήδη να ανταλλάσσουν πυρά μεταξύ τους πριν από τη λήξη του πολέμου, το 1943. Το 1946 όμως, και ενώ η χώρα βαδίζει προς τις εκλογές η δύναμη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ έχοντας ισχυρά ερείσματα έως τότε στην κοινωνία εξαιτίας της αντίστασης απέναντι στον κατακτητή αποφασίζει να ακολουθήσει τον ένοπλο δρόμο και να απέχει από τις εκλογές.

Η κίνηση αυτή όπως μαρτυρούν ιστορικές πηγές, έδωσε την ευκαιρία στις πιο συντηρητικές και αντικομμουνιστικές δυνάμεις να επιβληθούν, ως ικανότερες να αντιμετωπίσουν την πρόκληση του διαφαινόμενου Εμφυλίου. Τα πρώτα χρόνια οι δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού, καθοδηγούμενες από το ΚΚΕ φαινόντουσαν ικανές να επικρατήσουν στο πόλεμο. Η οικονομική δυσπραγία, η ανικανότητα της διοίκησης και η μαχητικότητα αν μη τι άλλο των Ανταρτών έδειχνε ότι μπορούν να καθορίσουν τον πόλεμο υπέρ τους.

Τη λύση δεν θα δώσει καμία ενέργεια του ενός ή του άλλου στρατοπέδου. Αρχικά η λύση είχε δοθεί από τους Τσώρτσιλ και Στάλιν όταν συμφώνησαν μεταξύ τους να περάσει η Ελλάδα στην βρετανική σφαίρα επιρροής. Όμως το 1947, σε ένα σημείο μεγάλης έντασης των δύο συνασπισμών (ΗΠΑ-ΕΣΣΔ) οι Αμερικανοί με το Δόγμα Τρούμαν αποφασίζουν τα τελειώσουν τον εμφύλιο μια και καλή.

Ο Χάρι Τρούμαν θα ζητήσει και θα πάρει χρήματα από το Κογκρέσο για να ενισχύσει την πολεμική προσπάθεια της Ελλάδας. Η τελική λύση όμως θα δοθεί από τα γειτονικά κομμουνιστικά κράτη το 1949, έτος λήξης του Εμφυλίου. Η Γιουγκοσλαβία του Τίτο, έχοντας χαλαρώσει τους δεσμούς της με τη Μόσχα και επιδιώκοντας να μείνει ουδέτερη θα κλείσει την κάνουλα της βοήθειας προς τον Δημοκρατικό Στρατό, ενώ θα συλλάβει και όσους Έλληνες αντάρτες επιχειρήσουν να βρεθούν στα σύνορά της για προστασία. Στα τέλη Αυγούστου μέχρι και η Αλβανία θα κλείσει τα σύνορά της στο Δημοκρατικό Στρατό σφραγίζοντας την ήττα του.

Ο Εμφύλιος τελείωσε με νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων, αλλά η σκιά του έπεσε βαριά πάνω από τη χώρα για πολλά χρόνια. Η Δεξιά ρητορεία, η Αριστερή παράνοια του ΚΚΕ με την ανακοίνωση «το όπλο παρά πόδα» που αφορούσε την συνέχιση του πολέμου μετά τη λήξη του και οι πληγές που δημιουργήθηκαν έκαναν να γιατρευτούν περίπου 25 χρόνια. Σαν σήμερα 29 Αυγούστου, πριν από 64 χρόνια η χώρα τελείωνε έναν πόλεμο άδικο, που θα δίχαζε την κοινωνία βαθιά για 25 ακόμη χρόνια. Μία σύρραξη που αποτέλεσε πρελούδιο πολιτικών εντάσεων, εκτοπίσεων, δολοφονιών και μίας δικτατορίας μέχρι την οριστική απελευθέρωση της Ελλάδας από τις διχαστικές της τάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα