Εμφύλιος στην Ουκρανία: 4 νεκροί στις επιχειρήσεις του στρατού κατά των αυτονομιστών

Με την ανακατάληψη αεροδρομίου στα περίχωρα της πόλης Κραματόρσκ ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση κατά των ένοπλων φιλορώσων στην ανατολική Ουκρανία. Στρατεύματα, μαχητικά και ελικόπτερα έχουν λάβει θέσεις κοντά στις πόλεις Κραματόρσκ και Σλαβιάνσκ, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για τέσσερις νεκρούς κατά την εξέλιξη της επιχείρησης.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του μεταβατικού προέδρου Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ αναφέρεται πως οι στρατιωτικές δυνάμεις «απελευθέρωσαν το αεροδρόμιο από τους τρομοκράτες». Ο δήμαρχος του Κραματόρσκ δήλωσε επίσης πως το αεροδρόμιο

ανακαταλήφθηκε και στρατεύματα έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στη βάση.

Ανώνυμη πηγή του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας που επικαλείται το δίκτυο Ukrainian National News αναφέρει πως «ναι, υπήρξαν απώλειες. Υπάρχει μεγάλος όγκος πληροφοριών, αλλά δεν μπορούμε να τις κοινοποιήσουμε αυτή τη στιγμή. Η επιχείρηση δεν έχει ολοκληρωθεί. Πληροφορίες για την έκβασή της θα υπάρξουν αργότερα».

Η ανταποκρίτρια του πρακτορείου ειδήσεων Reuters στην πόλη αυτή ανέφερε ότι είδε πρώτα ένα μαχητικό αεροσκάφος να πετάει πάνω από την πόλη και έπειτα τέσσερα στρατιωτικά ελικόπτερα να πετούν πάνω από το αεροδρόμιο. Ανταποκριτές διεθνών ειδησεογραφικών μέσων μετέδωσαν ότι πυρά αυτόματων όπλων ακούστηκαν από το εσωτερικό της βάσης στην Κραματόρσκ. Φέρεται να επρόκειτο για προειδοποιητικά πυρά στον αέρα τη στιγμή που κάτοικοι προσέγγισαν τις πύλες και επιτέθηκαν με πέτρες κατά των στρατιωτών.

1 από 7 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

Ουκρανικά στρατεύματα που φορούν στολές παραλλαγής και κρατούν αυτόματα όπλα και εκτοξευτήρες οπλοβομβίδων βρίσκονται κοντά στο σημείο αυτό, όπως και ένα ελικόπτερο αλλά και αρκετά λεωφορεία στα οποία επιβαίνει προσωπικό του υπουργείου Εσωτερικών. Τουλάχιστον 15 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τα οποία φέρουν ουκρανικές σημαίες βρίσκονται σταθμευμένα στην άκρη του δρόμου περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Σλαβιάνσκ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Αντίδραση και δυσαρέσκεια από την Ρωσία

Η Ρωσία εξέδωσε ανακοίνωση δηλώνοντας «βαθιά ανήσυχη» για πληροφορίες ότι υπάρχουν θύματα στην ανατολική Ουκρανία. «Φαίνεται πως εξελίσσεται το χειρότερο δυνατό σενάριο» ανέφερε αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνομιλία του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσουν τη χρήση βίας από τις ουκρανικές αρχές στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης του προέδρου της Ρωσίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πούτιν «τόνισε ότι η Ρωσία αναμένει μια σαφή καταδίκη, από μέρους των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητα, αυτών των αντισυνταγματικών ενεργειών», ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο Ρώσος πρόεδρος συνομίλησε και με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, την οποία προειδοποίησε πως η κατάσταση στην Ουκρανία είναι σοβαρή κάνοντας λόγο για έναρξη εμφυλίου πολέμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα