Ένα καλώδιο θα συνδέει το Ισραήλ με την Ελλάδα!

Ένα πολύ σημαντικό έργο φαίνεται πως ξεκινάει και φιλοδοξεί να αλλάξει τον γεωπολιτικό χάρτη στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό καλώδιο που θα συνδέει το Ισραήλ και την Ελλάδα μέσω Κύπρου.

Το πρότζεκτ ονομάζεται Eurasia Interconnector και μπαίνει στην τελική του φάση καθώς σήμερα συναντώνται στη Λευκωσία ο υπουργός

Υποδομών του Ισραήλ Ούζι Λαντάου, ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης και ο Έλληνας υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου για να ρυθμίσουν τις λεπτομέρειες της διακρατικής συμφωνίας.

Το καλώδιο αυτό θα έχει μήκος 870 χιλιόμετρα και τα πρώτα 200 χιλιόμετρα θα συνδέουν το Ισραήλ με την Κύπρο και τα υπόλοιπα 670 χιλιόμετρα την Κύπρο με την Κρήτη. Εφόσον κατασκευαστεί, θα μπορεί να μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος ως και 2.000 μεγαβάτ ενώ το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.Το έργο είναι κάτι παραπάνω από φιλόδοξο αφού οι ειδικοί υπολογίζουν πως θα αποφέρει κέρδη 17,5 δις. ευρώ κατά τη λειτουργία του.Το υποθαλάσσιο καλώδιο αναμένεται να ξεκινήσει το 2013 και η διάρκεια κατασκευής του θα φθάσει τους 36 μήνες με στόχο να είναι έτοιμο το 2016.Τα συμβαλλόμενα μέρη θα είναι η ΔΕΗ από την Ελλάδα, η ΔΕΗQuantum από την Κύπρο και θεσμικοί φορείς από το Ισραήλ.
Keywords
Τυχαία Θέματα