Ένα Προεδρικό Διάταγμα αρκεί… Πιο εύκολες γίνονται οι απολύσεις στο Δημόσιο

Την κατάργηση ή συγχώνευση υπηρεσιών ή οργανικών θέσεων, με ένα προεδρικό διάταγμα, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τους κύριους Στουρνάρα και Μητσοτάκη. Η σχετική τροπολογία φέρει και την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Καλαφάτη, εφόσον συμπεριλήφθηκε στο εν λόγω νομοσχέδιο.

Ουσιαστικά, με την τροπολογία

παρακάμπτεται η Βουλή και επαφίεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας να κρίνει αν οι απολύσεις και οι αλλαγές στο Δημόσιο είναι συνταγματικές ή όχι.

Η γνωμοδότηση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, είναι απαραίτητη προκειμένου να υιοθετηθούν οι αποφάσεις αυτές.

Σύμφωνα με αυτήν μπορεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο εκάστοτε αρμόδιος υπουργός εισηγούμενοι ένα Προεδρικό Διάταγμα, που θα υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταρτίζουν, να αντικαθιστούν ή να τροποποιούν Οργανισμούς Υπουργείων, αυτοτελών δημόσιων υπηρεσιών, αποκεντρωμένων διοικήσεων και Νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Ανάμεσα στα όσα θα προβλέπουν οι Οργανισμοί μπορεί να είναι και η σύσταση νέων θέσεων προσωπικού, καθώς και η κατάργηση, κατά κατηγορία και κλάδο, υφιστάμενων θέσεων που πλεονάζουν ή και η μεταφορά θέσεων προσωπικού σε άλλους κλάδους.

Πρόκειται ουσιαστικά για την καθιέρωση των Προεδρικών Διαταγμάτων ως πάγιας πρακτικής για την οργάνωση και λειτουργία του στενού δημόσιου τομέα και των ΝΠΔΔ, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση της Βουλής. Παρά την ευελιξία που παρέχει στην κυβέρνηση η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία της έκδοσης τους προϋποθέτει ότι γνωμοδοτεί προηγούμενως το ΣτΕ για τη συνταγματικότητα των προβλεπομένων.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση «η επιλογή του νομικού εργαλείου του προεδρικού διατάγματος για τη θέση σε ισχύ των νέων οργανισμών υπαγορεύεται από την ανάγκη της ευελιξίας και της ύπαρξης διακριτικής ευχέρειας της διοίκησης ως προς την οργάνωσή της αλλά και από τη δικαιοκρατική εγγύηση προηγούμενου ελέγχου των Προεδρικών Διαταγμάτων από το Συμβούλιο της Επικρατείας».

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει οτι «η κυβέρνηση υπαναχώρησε από την αρχική της θέση να καταργεί φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα με απλές διυπουργικές αποφάσεις και επιχειρεί να εμπλέξει στην πολιτική του ακρωτηριασμού και τη δικαιοσύνη... Η πρόσφατη εμπειρία της ένταξης στη διαδικασία διαθεσιμότητας – απόλυσης, ακόμη και κατόχων διδακτορικών διπλωμάτων και μεταπτυχιακών τίτλων των λειτουργών του υπουργείου Παιδείας, καταδεικνύει ότι η τριαρχία των δανειστών και η μνημονιακή κυβέρνηση δεν έχουν αναστολές».

Είτε με Προεδρικά Διατάγματα είτε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση επιχειρεί προκλητικά να «λύσει τα χέρια της» για να υλοποιήσει πιο γρήγορα τα αντιλαϊκά μέτρα, να καταργήσει φορείς του δημοσίου και να απολύσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο, αναφέρει σε ανακοινωση του το ΚΚΕ. Προσθέτει ότι «η πολιτική της κυβέρνησης βρίσκεται σε πλήρη σύμπνοια με τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, που ζητούν περισσότερους ανέργους, περισσότερους απασχολήσιμους με μισθούς πείνας, περισσότερους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα