Ένας στους τρείς ιδιοκτήτες ακινήτου καθυστερεί να πληρώσει την δόση του δανείου του

Ένας στους τρείς ιδιοκτήτες σπιτιού που το απέκτησαν με στεγαστικό δάνειο, δεν πληρώνει τις δόσεις στην ώρα του όπως δείχνει νέα έρευνα της εταιρείας Marc, η οποία δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης ακινήτων prodexpo.

Η έρευνα που δημοσιεύει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, δείχνει συγκεκριμένα ότι ενώ το 67,8% των ιδιοκτητών που έχουν πάρει με δάνειο το σπίτι τους πληρώνει τις δόσεις στην τράπεζα «πάντα στην ώρα του», ένα άλλο ποσοστό

19,9% πληρώνει «συχνά με κάποια καθυστέρηση» και ένα ποσοστό 12,3% «έχει καθυστερημένες οφειλές». Το άθροισμα των δύο τελευταίων περιπτώσεων είναι 32,2%.

Προκύπτει ότι το 31,8% των ιδιοκτητών με στεγαστικό δάνειο έχει κάνει διακανονισμό για μικρότερες δόσεις κι ένα επιπλέον ποσοστό 8,8% δεν έχει κάνει διακανονισμό με την τράπεζα. Η οικονομική αδυναμία των δανειοληπτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους φαίνεται και από την πρόβλεψη του 37,5% των δανειοληπτών πώς δεν θα μπορεί στο εξής να αποπληώνει κανονικά τις δόσεις του στεγαστικού του δανείου (το 27,4$ μάλλον δεν θα μπορέσει και το 10,1% με βεβαιότητα δεν θα μπορέσει). Όσον αφορά στους φόρους που αφορούν το ακίνητο, ένα ποσοστό 45% εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να τους πληρώσει. Σχετικά με πληρωμές ενοικίων, το ερώτημα που απευθύνθηκε σε ενοικιαστές έδειξε ότι το 67% πληρώνει στην ώρα του το 24% με κάποια καθυστέρηση και το 9% οφείλει πάνω από ένα ενοίκιο. Επίσης, διαπιστώνεται ότι το 71% των ενοικιαστών έχει ωφεληθεί από μείωση που έχει συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη στο ύψος του μισθώματος ενώ το υπόλοιπο 29% εξακολουθεί να πληρώνει το ίδιο (ή και ίσως υψηλότερο) ενοίκιο.

Η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι είναι συφμερότερο σήμερα να ενοικιάζει κατοικία παρά να είναι ιδιόκτητη, ενώ φαίνεται πως το 18,5% των οικογενειών, σκέπτεται να πουλήσει κάποιο ακίνητο, παρά το γεγονός ότι αποτελεί γενική πεποίθηση (ποσοστό 66% των ερωτηθέντων στην έρευνα της Marc) πως οι τιμές των ακινήτων στα επόμενα 2-3 χρόνια θα μειωθούν περισσότερο.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα