«Έρχεται» στη χώρα μας γερμανικό μοντέλο πρωτοβάθμιας περίθαλψης

19:44 6/6/2013 - Πηγή: KoolNews

Το γερμανικό μοντέλο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης φέρνει στη χώρα μας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Μάριος Σαλμάς, στοχεύοντας στην ευκολότερη πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΠΥΥ θα συμβάλλεται όχι μεμονωμένα με τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, όπως γίνεται σήμερα, αλλά με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, προκειμένου να διασφαλίζεται και η συμμετοχή όλων των ιατρικών ειδικοτήτων στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και η κάλυψη των αναγκών περίθαλψης του πληθυσμού, ιδίως της περιφέρειας.

Όπως εξήγησε ο κ. Σαλμάς, την Πέμπτη, με την ευκαιρία ενός μίνι απολογισμού για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης, ενόψει και της έλευσης της τρόικας, οι ανώτατοι θεσμικοί εκπρόσωποι των γιατρών θα διαχειρίζονται και το ποσό που θα διαθέτει ο Οργανισμός για την πρωτοβάθμια περίθαλψη των ασφαλισμένων –κατ’ αναλογία με το σύστημα που ισχύει στο πεδίο των φαρμακοποιών, όπου το ποσό της φαρμακευτικής δαπάνης επιμερίζει κάθε Σύλλογος στα μέλη του.

Έτσι, πχ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θα είναι συνυπεύθυνος για τους γιατρούς-μέλη του, που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ σε ό,τι αφορά και στην παρακολούθηση της σύννομης δραστηριότητας, αλλά και ως προς την καταβολή των ποσών που δικαιούνται.

Σύμφωνα με τον υπουργό, περισσότεροι από 1.000 γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ δεν έχουν προσκομίσει τα αναγκαία παραστατικά για τους ασφαλισμένους που έχουν εξετάσει, γεγονός που δημιουργεί προσκόμματα στην αποπληρωμή τους.

Με το γερμανικό μοντέλο, όπως το προσδιόρισε ο υπουργός, θα δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν στο σύστημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και νέοι γιατροί ακόμη κι αν δεν έχουν δικό τους ιατρείο. Θα μπορούν, για παράδειγμα, να εξετάζουν στις υπάρχουσες δομές του ΕΟΠΥΥ, ανέφερε ο υπουργός.

Όχι στην πλήρη απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ, λέει το υπουργείο Υγείας στην τρόικα

Με… άσσο στο μανίκι του την σταθερά πτωτική τάση της φαρμακευτικής δαπάνης το τρέχον έτος (αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι η φαρμακευτική δαπάνη του Μαϊου διαμορφώθηκε στα 190 εκατ. ευρώ από 255 εκ. που ήταν τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι), η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει να αποκρούσει την επικείμενη «επίθεση» της τρόικας στους φαρμακοποιούς.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών πρέπει να μειωθεί στο 15% από το 22%. Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου διαφωνεί με το εν λόγω μέτρο, εκτιμώντας ότι με την επίτευξη του στόχου της φαρμακευτικής δαπάνης μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση. «Οι φαρμακοποιοί είναι ένας από τους κλάδους που έχουν υποστεί σημαντική μείωση του εισοδήματός τους, από την μείωση της φαρμακευτικής ασφαλιστικής δαπάνης. O τζίρος των φαρμακείων έχει μειωθεί στο μισό , επομένως έχει μειωθεί και το κέρδος του φαρμακοποιού. Πρέπει να συζητήσουμε ξανά αν αντέχουν οι φαρμακοποιοί άλλες απώλειες στο εισόδημά τους» είχε πει ο κ. Σαλμάς, στη διάρκεια πρόσφατης τηλεοπτικής συνέντευξης.

Με την ίδια… προστατευτική διάθεση αντιμετωπίζεται και το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ). Τα σκευάσματα αυτά πωλούνται μόνο στα φαρμακεία και ως φαίνεται στην πλειοψηφία τους εκεί θα συνεχίζουν να πωλούνται. Συζητείται μόνο το ενδεχόμενο να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ κάποιες βιταμίνες.

Νέο δελτίο τιμών τον Ιούνιο και με καινοτόμα φάρμακα

Νέο δελτίο τιμών με 385 γενόσημα αναρτήθηκε σήμερα από το υπουργείο Υγείας με στόχο την πρόσθετη εξοικονόμηση πόρων από τη φαρμακευτική δαπάνη, που όπως φαίνεται αγγίζει το στόχο των 2,4 δις. ευρώ ως το τέλος του έτους.

Με το προηγούμενο δελτίο τιμών με τα 439 γενόσημα που είχε εγκριθεί προ 15θημέρου, αναμένεται εξοικονόμηση της τάξης των 35-40 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι στις 30 Ιουνίου θα κυκλοφορήσει νέο δελτίο τιμών που θα περιλαμβάνει τιμές για γενόσημα που έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας αλλά πιθανότατα και ορισμένα καινοτόμα φάρμακα προκειμένου να δοθεί στους ασθενείς η δυνατότητα πρόσβασης σε νέες θεραπείες. Για το λόγο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός συνέστησε επιτροπή υπό τη γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Χριστίνα Παπανικολάου, την αντιπρόεδρο του ΕΟΦ κ. Μαρία Σκουρολιάκου και τη φαρμακευτική διεύθυνση του υπουργείου, η οποία επεξεργάζεται 30-40 φάρμακα σε 500 μορφές.

Κριτήριο για την ένταξή τους στο νέο δελτίο τιμών θα είναι η ταχεία έγκρισή τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η σημαντική συμβολή τους στη βελτίωση της υγείας των ασθενών, αλλά και η απεμπλοκή του ΙΦΕΤ από την προμήθεια των φαρμάκων που έχουν αιτηθεί τιμής και στο ενδιάμεσο εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου.

Keywords
Τυχαία Θέματα