Έρευνα: Αθήνα, η χειρότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης

Είναι μία πραγματικότητα την οποία ζούμε καθημερινά. Χιλιάδες συμπολίτες μας συνωστίζονται στα συσσίτια των Δήμων προκειμένου να λάβουν μία μερίδα φαγητό. Άλλοι πρώην «νυκοκυραίοι» κοιμούνται πλέον στα παγκάκια γιατί έχασαν μέχρι και το σπίτι τους. Για τις εικόνες αυτές οφείλεται κατά κύριο λόγο η οικονομική κρίση. Ωστόσο τις εικόνες αυτές έρχεται να επιβεβαιώσει και η πρόσφατη έκθεση της εταιρείας συμβούλων, Mercer η οποία κατατάσσει την Αθήνα

ως την χειρότερη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα για να ζει κάποιος.

Πρώτη στην συγκεκριμένη λίστα είναι για τέταρτη φορά η Βιέννη των 1,7 εκατομμυρίων κατοίκων η οποία διαθέτει μία έντονη πολιτιστική ζωή σε συνδυασμό με αποτελεσματική υγειονομική περίθαλψη και λογικές -πλην όμως αυξανόμενες- τιμές ενοικίων. Φυσικά δεν λείπει η αναφορά στα κτήριά της με την πολυτελή αρχιτεκτονική που θυμίζουν το αυτοκρατορικό παρελθόν της πόλης, τα οποία και απολαμβάνουν οι τουρίστες.

Η Mercer διεξάγει την ετήσια έρευνά της για να βοηθήσει τις εταιρείες και τους οργανισμούς να ορίσουν τις απολαβές των εργαζομένων στο εξωτερικό. Η εταιρεία βασίζεται σε 39 κριτήρια (αξιολόγησης των πόλεων) όπως η πολιτική σταθερότητα, η υγειονομική περίθαλψη, η παιδεία, η εγκληματικότητα, η ψυχαγωγία και το δίκτυο μαζικής μεταφοράς.

Μπορεί η οικονομική κρίση να έχει απλώσει την «σκιά» της σε πολλές περιοχές της Ευρώπης αυτό ωστόσο δεν εμποδίζει συνολικά 15 πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου να βρίσκονται στην πρώτη 25αδα. Η Γερμανία και η Ελβετία μάλιστα συμμετέχουν με τρεις πόλεις η καθεμία στην πρώτη δεκάδα. Στη χαμηλότερη θέση της κατάταξης από τις πόλεις της δυτικής Ευρώπης βρίσκεται η Αθήνα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα.

«Συνολικά, οι ευρωπαϊκές πόλεις εξακολουθούν να έχουν υψηλή ποιότητα ζωής ως αποτέλεσμα του συνδυασμού αυξημένης σταθερότητας, ανόδου του βιοτικού επιπέδου και βελτίωσης των υποδομών των πόλεων», λέει το ανώτατο στέλεχος της Mercer, Σλαγκίν Παρακατίλ. «Αλλά η οικονομική κρίση, οι πολιτικές εντάσεις και το υψηλό ποσοστό ανεργίας σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να συνιστούν πρόβλημα για την περιοχή», συμπληρώνει ο ίδιος.

Η έρευνα αφορά πόλεις σε όλον τον πλανήτη. Έτσι σε αντίστοιχη λίστα βλέπουμε στις τελευταίες 20 θέσεις πόλεις όπως το Λάγος (Νιγηρία), Μπαμάκο (Μαλί), Χαρτούμ (Σουδάν) και Τζαμένα (Τσαντ). Στην τελευταία θέση της παγκόσμιας λίστας βρίσκεται η πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη.

Η πρώτη δεκάδα της λίστας έχει ως εξής (σε παρένθεση η περυσινή επίδοση):

1 Βιέννη Αυστρία (1)

2 Ζυρίχη Ελβετία (2)

3 Όκλαντ Νέα Ζηλανδία (3)

4 Μόναχο Γερμανία (4)

5 Βανκούβερ Καναδάς (6)

6 Ντίσελντορφ Γερμανία (5)

7 Φρανκφούρτη Γερμανία (7)

8 Γενεύη Ελβετία (8)

9 Κοπεγχάγη Δανία (9)

10 Βέρνη Ελβετία (9)

Και η τελευταία δεκάδα:

212 Κινσάσα ΛΔ Κονγκό (211)

213 Νουαξότ Μαυριτανία (212)

213 Τυφλίδα Γεωργία (214)

215 Μπραζαβίλ Κονγκό (214)

216 Σαναά Υεμένη (216)

217 Χαρτούμ Σουδάν (217)

Keywords
Τυχαία Θέματα