Έρευνα: Κινδυνεύουν με Αλτσχάιμερ όσοι καταναλώνουν πολύ κόκκινο κρέας

Σε εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να οδηγήσει η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο το οποίο έχει ως συνέπεια την καταστροφή των εγκεφαλικών ιστών, υποστηρίζει νέα αμερικανική μελέτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες (UCLA), υπό τη διεύθυνση του δρα Τζωρτζ Μπαρτζώκη, διαπιστώθηκε ότι η αύξηση των επιπέδων σιδήρου

– μέταλλο το οποίο εντοπίζεται σε αφθονία στο κόκκινο κρέας - στον εγκέφαλο, μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικές βλάβες στους εγκεφαλικούς ιστούς. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες του UCLA με τη βοήθεια απεικονιστικών μεθόδων μελέτησαν δυο εγκεφαλικές περιοχές 31 ασθενών με Αλτσχάιμερ: τον ιππόκαμπο, που παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη και στον οποίο παρατηρούνται βλάβες στα πρώιμα στάδια της νόσου και τον θάλαμο, που σχετίζεται με την αισθητηριακή αντίληψη και τις κινητικές δεξιότητες και επηρεάζεται συνήθως σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου.

Όπως εξηγούν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Alzheimer’s Disease» οι ερευνητές εντόπισαν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα φεριτίνης – πρωτεΐνη υπεύθυνη για την αποθήκευση του σιδήρου – στην περιοχή του ιππόκαμπου των ασθενών αλλά όχι στην περιοχή του θαλάμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα