Έρευνα: Οι εγκέφαλοι των ψυχοπαθών δεν μπορούν να δέιξουν συμπάθεια

Οι ψυχοπαθείς άνθρωποι δεν είναι σε θέση να δείξουν ενσυναίσθηση προς άλλους, επειδή οι εγκέφαλοί τους δεν είναι «καλωδιωμένοι» ούτως ώστε να μπορούν να συμπαθήσουν άλλα άτομα, πέραν του εαυτού τους, υποστηρίζει νέα ψυχιατρική έρευνα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο χρησιμοποίησαν εγκεφαλικές τομογραφίες έγκλειστων ανθρώπων διαγνωσμένων με ψυχοπάθεια, ηλικίας 18 έως 50 ετών, ανακαλύπτοντας ότι έχουν λιγότερη δραστηριοποίηση σε ορισμένα σημεία του εγκεφάλου τους και περισσότερη σε διαφορετικά,

συγκριτικά με ανθρώπους που δεν είναι ψυχοπαθείς.

Οι άνθρωποι αυτοί παρουσιάστηκαν με διάφορα σενάρια εκποίησης πόνου σε τρίτους, καθώς και σε μερικά βίντεο με επίπονους μορφασμούς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με μεγαλύτερα επίπεδα ψυχοπάθειας είχαν λιγότερο ερεθισμό στα σημεία του εγκεφάλου που προκαλούν αισθήματα συμπόνιας, και περισσότερο στα σημεία που προκαλούν ευχαρίστηση και ικανοποίηση.

Παλαιότερα, Βρετανοί ερευνητές είχαν εντοπίσει διαφορές στην εγκεφαλική δομή των ψυχοπαθών σε αντίθεση με των κανονικών ανθρώπων.

Ορισμός του ψυχοπαθούς από το Scientific American:

Ο Κρίστιαν Μπέιλ, ως Πάτρικ Μπέιτμαν, στην ταινία American Psycho (2000).

Υπερβολικά ελκυστικός, ο ψυχοπαθής τείνει να αφήνει μία καλή πρώτη εντύπωση σε άλλους, και συχνά παρουσιάζεται σε τρίτους ως εξαιρετικά κανονικός. Ωστόσο είναι εκκεντρικός, ανειλικρινής και αναξιόπιστος, και σε ορισμένες περιπτώσεις εμπλέκεται σε ανεύθυνη συμπεριφορά για κανέναν προφανή ρόλο, πέραν της απόλυτης ευχαρίστησής του. Εμφανώς στερούμενος το αίσθημα ενοχής, συναίσθησης και αγάπης, ο ψυχοπαθής διατηρεί ασταθείς διαπροσωπικές σχέσεις και ρομαντικούς δεσμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα