Ευρωεκλογές ως… δημοσκόπηση

Νομίζω ότι ο κ. Σαρτζετάκης είναι ο μόνος άνθρωπος που έγινε κατά τύχη Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το οφείλει στον Κουτσόγιωργα, πρώιμη αποτύπωση Τσοχατζόποπουλου. Κανένα εν απασχόλησε σοβαρά το πέρασμά του από την Προεδρία πλην των γελοιογράφων και των παραπολιτικών, εξαιτίας επιλογών του - προσφώνηση με κεφαλαίο γράμμα, εισαγωγή επίπλων με το προεδρικό αεροπλάνο, απόσπαση συζύγου στο Προεδρικό Μέγαρο κ.α. - που έδιναν αφορμές να βρίσκεται στα ΜΜΕ.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Ωστόσο, μπορούμε να του αναγνωρίσουμε ότι

έβαλε στην καθομιλουμένη το «ανάδελφον» που δεν χρησιμοποιούσαμε ως τότε. Το δυστύχημα είναι ότι εν χάνουμε καμία ευκαιρία να μην το αποδεικνύουμε; Πόσο ανάδελο είμαστε μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Έχει κανείς την εντύπωση αν διαβάζει καθημερινά τον Τύπο και βλέπει ειδήσεις ότι οι ευρωπαϊκές εκλογές της 25ης Μαΐου 2014 αφορούν μόνον την Ελλάδα. Ότι από όλα τα κράτη της Ενωμένης Ευρώπης μόνον εώ θα διεξαχθούν εκλογές. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί ανοίξτε ξένο Τύπο, δείτε ευρωπαϊκά κανάλια κι αν διαβάσετε ή ακούσετε συζήτηση για τις επερχόμενες εκλογές του Ευρωκοινοβουλίου θα έχετε πέσει πάνω στην εξαίρεση. Για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους η 25η Μαΐου είναι πολύ μακριά για να ασχοληθούν από τώρα, όσο και αν έχουν αναφυεί μείζονα θέματα για τα οποία θα επηρεάσουν άμεσα την ιδεολογική συγκρότηση των κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου και ενδεχομένως και την κατεύθυνση των αποφάσεων του.

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι αλλιώς. Κάθε είδους αναμέτρηση βρίσκεται στις διαστάσει ντέρμπι. Από εδώ οι κερδισμένοι και από εκεί οι χαμένοι. Κι αν πρόκειται για εθνικές εκλογές κανείς δεν εκτιμά ότι η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εξίσου σημαντική με εκείνη της κυβέρνησης, αφού οφείλει να ελέγχει εμπεριστατωμένα την εξουσία. Αλλά αν πρόκειται για τις ευρωεκλογές μαζί, κανείς δεν μιλάει για τις αυτοδιοικητικές. Γιατί; Γιατί συνήθως η εκλογή των δημάρχων αφορά σε περισσότερα από ένα κόμματα με επίσημες ή ανεπίσημες συμμαχίες ή σε ανεξάρτητους δημάρχου, πράγμα που σημαίνει ότι τα συμπεράσματα για τις δυνάμεις των κομμάτων δεν φαίνονται καθαρά. Αυτό δεν συμβαίνει με τις ευρωεκλογές, όπου τα κριτήρια είναι σαφώς κομματικά.

Αλλά αντί να συζητάμε τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης αναμέτρησης, αντί να μας απασχολεί ποιες δυνάμεις θα μας καταλάβουν την πλειοψηφία των θέσεων του Ευρωκοινοβουλίου και πώς θα μοιραστούν τα χαρτοφυλάκιο των επιτρόπων τη στιγμή που η επόμενη πενταετία είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, εμείς συζητάμε τις ευρωεκλογές ως... τη μεγαλύτερη, φερεγγυότερη, αντιπροσωπευτικότερη, ακριβέστερη δημοσκόπηση! Μα αν πρόκειται να συζητούν τα κόμματα τις ευρωεκλογές ως δημοσκόπηση , τότε τι τις χρειαζόμαστε;

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα