Εξαφανίζουν τα μετρητά από την αγορά- Μόνο κάρτες από 300 ευρώ και πάνω

Τέσσερα νέα όπλα ετοιμάζεται να ρίξει το οικονομικό επιτελείο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής σε μια ύστατη προσπάθεια να αυξήσει τα έσοδα και να περιορίσει τα φαινόμενα φοροδιαφυγής που αποτελούν τον μόνιμο πονοκέφαλο στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.

Εξάλειψη μετρητών από την αγορά, δήμευση περιουσιών και τραπεζικών καταθέσεων των φοροφυγάδων, νέο μοντέλο ελέγχου επιτηδευματιών και ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και το περιουσιολόγιο θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στη μάχη για την εξάλειψη του φαινομένου

που γονατίζει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το νέο πακέτο μέτρων βρίσκεται ήδη σε τελικό στάδιο επεξεργασίας από τα αρμόδια στελέχη και υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και πολύ σύντομα θα λάβει τη μορφή νομοσχεδίου αφού πρέπει να έχει ψηφιστεί τον Μάιο καθώς αποτελεί ένα από τα δύο βασικά προαπαιτούμενα για τον έλεγχο του Ιουνίυου. Το δεύτερο αφορά τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων με τις απλοποιήσεις στις διατάξεις που αφορούν σε κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές, τη μείωση των φόρων στις αγοραπωλησίες και φυσικά τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα.

Άλλωστε, την τρέχουσα εβδομάδα κλείνει οριστικά το κεφάλαιο των ρυθμίσεων σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, το νέο σύστημα επιβολής του ΦΠΑ αλλά και το μειωμένο κατά 15% τέλος στα ακίνητα που θα εισπράττεται και φέτος μέσω της ΔΕΗ.

Στα νέα μέτρα που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών θα περιλαμβάνεται και η απλοποίηση των διαδικασιών σε ότι αφορά τις ποινές με την εφαρμογή ενός point system όπου οι ποινές και τα πρόστιμα θα συνδεθούν με τη βαρύτητα αλλά και τη συχνότητα των φορολογικών παραβάσεων. Έτσι ο νέος νόμος θα αναβαθμίζει τις εφορίες σε ελεγκτικά κέντρα τα οποία θα ελέγχουν στην ουσία τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

Ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως η μεγάλη γροθιά στη φοροδιαφυγή θα είναι το μέτρο της απόσυρσης των μετρητών από την αγορά με τη χρήση πλαστικού χρήματος για αγορές από 300 ευρώ και πάνω. Μέσω των καρτών θα γίνεται αυτόματη καταγραφή των εσόδων των επιχειρήσεων και βεβαίωση των αναλογούντων φόρων και συνεπώς θα είναι περιττή η έκδοση απόδειξης ή τιμολογίου με την ταυτόχρονη καταγραφή της συναλλαγής. Επιπλέον με αυτόν τον τρόπο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα είναι σε θέση να γνωρίζει επί τόπου ποιοι χρωστούν στο Δημόσιο αλλά και τι προφίλ έχουν οι φορολογούμενοι μέσω της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων στο περιουσιολόγιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα