Έξω φρενών με την Τρόικα ο Σαμαράς- Σκληραίνει την στάση του και προειδοποιεί για νέα μέτρα

Να αλλάξει στρατηγική απέναντι στους εκπροσώπους των δανειστών φέρεται ότι ετοιμάζεται ο πρωθυπουργός ο οποίος φέρεται ιδιαιτέρως ενοχλημένος από την στάση της Τρόικας και τις συνεχείς διαρροές για νέα μέτρα που κάνουν λίγο πριν την άφιξή τους στην Αθήνα.

Κατά την επίσκεψη του στις Βρυξέλλες την Τρίτη, ο Αντώνης Σαμαράς

αναμένεται να στείλει σαφές μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους πως η κατάσταση «δεν πάει άλλο» και πως η κυβέρνησή του δεν μπορεί να πάρει νέα μέτρα. «Μην μας πιέζεται να πάρουμε νέα μέτρα. Δεν αντέχουμε. Όλα κρέμονται σε μια κλωστή» θα πει μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός σύμφωνα με το ΒΗΜΑ της Κυριακής ενώ θα τονίσει την ανάγκη στήριξης της δικομματικής κυβέρνησης ζητώντας άμεσα αναπτυξιακά μέτρα.

Την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης έναντι της Τρόικας επιβεβαιώνει και η δήλωση του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού και γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου αναφορικά με το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών, όπου με λακωνικό τρόπο σημείωσε πως «είναι κάτι που θα αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση και κανένας ξένος».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής αποσαφηνίζει όσα λέγονται για το τρίτο πακέτου στήριξης που έχει ανάγκη η Ελλάδα κάνοντας λόγο για κάτι που είχε προβλεφθεί και τονίζει πως όσο η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους της οι εταίροι έχουν δεσμευτεί για βοήθεια χωρίς νέα συμφωνία και χωρίς νέους όρους.

«Αυτά που ακούτε, ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση, είναι κάτι που ήδη προβλέφθηκε από πέρσι, αφορά μικρά σχετικά ποσά και έχουν δεσμευτεί να μας καλύψουν χωρίς νέους όρους και χωρίς νέα συμφωνία, φτάνει εμείς να πιάνουμε τους στόχους μας» λέει ο κ. Σαμαράς.

Ως προς το δημοσιονομικό κενό, ο πρωθυπουργός το προσδιορίζει στα 2,5 δισ. ευρώ, και τονίζει πως δεν πρόκειται να καλυφθεί με νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ δεν θα επιβληθούν, όπως λέει, νέοι φόροι. Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι το κενό να καλυφθεί με διαρθρωτικά μέτρα, όπως π.χ. η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς αποκλείει το ενδεχόμενο νέων μέτρων από τη στιγμή που η χώρα πιάνει τους στόχους της και μάλιστα επισημαίνει πως 70% του πλεονάσματος θα επιστρέφεται στην κοινωνία. «Οι δανειστές μας έχουν ήδη συμφωνήσει μαζί μας ότι το 70% θα διατεθεί για ανακούφιση αδικιών που έγιναν, για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της οικονομίας» τονίζει, φέρνοντας μάλιστα ως παραδείγματα την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και των ενστόλων, τους οποίους χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα αδικημένους».

Keywords
Τυχαία Θέματα