Φωνάρες

ΟΠΩΣ τραγουδούσε ξελαρυγγιαζόμενη η ξανθούλα, χοντρούλα - αλλά φωνάρα! - Αντέλ, «we could have had it all» - «μπορούσαμε να τα είχαμε όλα». Το ρεφρέν ταιριάζει ωραία αλλά πικρά στη ΔΗΜΑΡ μετά την έξοδό της από την κυβέρνηση τον Ιούνιο.

Του Δημήτρη Μητρόπουλου

Ο Φώτης Κουβέλης δεν είναι τύπος που ξελαρυγγιάζεται, μειλίχιος πολιτικός ήπιων τόνων είναι, αλλά από συνεντεύξεις, δηλώσεις και τοποθετήσεις

των τελευταίων εβδομάδων προκύπτει σαφώς ότι αναζητά τον σωστό τόνο για την μετά την ΕΡΤ εποχή και δεν τον βρίσκει. Και δεν χρειάζεται να έχεις μουσικό αυτί για να καταλάβεις ότι δεν τον βρίσκει. Φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις. Αυτές εμφανίζουν τη ΔΗΜΑΡ να βρίσκεται στα όρια του 3% - δηλαδή με το ένα πόδι έξω από τη Βουλή.

ΤΗΝ ίδια ώρα είναι σαφές ότι ο κερδισμένος της κρίσης είναι ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπνώτισε σαν τον βόα τον Κουβέλη και τελικά τον κατάπιε μαζί με το ποσοστό του. Ενας κόσμος που θέλει κυβερνητική σταθερότητα και πολιτική σοβαρότητα από τα μικρότερα κόμματα που είναι ρυθμιστές, γύρισε στο ΠΑΣΟΚ που πήρε φόρα για το διψήφιο. Οπως ξέρουν όλοι οι παλιοί τεχνίτες - ή μαστροχαλαστές - της πολιτικής, στις δημοσκοπήσεις δεν έχει τόσο σημασία ο απόλυτος αριθμός όσο η τάση. Δηλαδή πού πάει το ασανσέρ: πάνω ή κάτω. Λοιπόν το ασανσέρ του ΠΑΣΟΚ έφυγε προς τα πάνω, ενώ της ΔΗΜΑΡ πάει κάτω και έχει κολλήσει στον ημιώροφο.

ΟΠΩΣ λέγανε παλιά και οι εκσυγχρονιστές, που για μια περίοδο πήγε να ενσωματώσει στο κόμμα του ο Φώτης Κουβέλης, κρίσιμο είναι πάντα το διακύβευμα. Λοιπόν τον Ιούνιο το πραγματικό διακύβευμα δεν ήταν η ΕΡΤ. Ηταν η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτή κόλλαγε στον Μανιτάκη. Οταν έφυγε αυτός για να έρθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το παιχνίδι άλλαξε. Και το λουκέτο στην ΕΡΤ σχετικοποιήθηκε. Η κυβέρνηση απέκτησε υφυπουργό ΕΡΤ και, λίγο λίγο, ο Παντελής Καψής εξομάλυνε την κατάσταση. Σε λίγο ο χειρισμός της κόμπλας με την κρατική ραδιοτηλεόραση θα θεωρηθεί επιτυχία ενός εμπλουτισμένου σε πρόσωπα ΠΑΣΟΚ. Λογικό. Οταν υπάρχει εξέλιξη στο μείζον - το Δημόσιο -, γίνονται διευκολύνσεις στο έλασσον - την ΕΡΤ. Με άλλα λόγια, το ΠΑΣΟΚ έχει να παίρνει - και θα βοηθήσουν και οι έξω σε αυτό. Στο μεταξύ η ΔΗΜΑΡ έχασε και τον Ρουπακιώτη στο Δικαιοσύνης και το φωτοστέφανο του εγγυητή σταθερότητας. Και τώρα προσπαθεί να πείσει ότι - όχι - δεν γλυκοκοιτούσε προς τον ΣΥΡΙΖΑ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ και η ΔΗΜΑΡ δεν μπορούσε να προωθήσει το θέμα της εκκαθάρισης του Δημοσίου. Γιατί όμως να μη διευκολύνει το ξεμπλοκάρισμα η Αγίου Κωνσταντίνου, ανοίγοντας τον δρόμο σε ανασχηματισμό και αφήνοντας την ΕΡΤ στο ΠΑΣΟΚ; Θα έπαιρνε άλλα υπουργεία και θα συνέχιζε να στηρίζει επιλεκτικά την κυβέρνηση με άλλοθι προς τα αριστερά το καλό της χώρας. Αυτή ήταν και η υπεροχή της απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα όλα αυτά σαρώθηκαν και ο Φώτης Κουβέλης ψάχνει σημείο στήριξης χωρίς να το βρίσκει. Τζίφος. Ετσι όπως πάνε, το φθινόπωρο θα ζητάνε να ξαναμπούν στην κυβέρνηση...

Το διαβάσαμε στο tanea.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα