Φωτιά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων – Τέλος το αφορολόγητο και χρεώσεις από το πρώτο ευρώ

Το τέλος του αφορολόγητου ορίου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ή αγροτεμαχίων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ δρομολογεί και την φορολόγηση των κατ’ επάγγελμα αγροτών. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα εφαρμοστεί από το 2014 και θα επιβάλλεται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο ή στρέμμα.

Το σχέδιο έχει ήδη «κλειδώσει», αφού εντός της εβδομάδας θα παρουσιαστεί στα μεσαία στελέχη των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας - που καταφθάνουν αύριο στην Αθήνα – με σκοπό το νέο καθεστώς για όλα τα ακίνητα, αγροτεμάχια και οικόπεδα

από το 2014 να δοθεί προς έγκριση στους επικεφαλής της Τρόικας, μετά τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών, στις 23 Σεπτεμβρίου.

Αρκετά δύσκολη θα είναι η κατάσταση των ιδιοκτητών που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ ο νέος φόρος θα είναι εξοντωτικός για όσους έχουν ακίνητα σε περιοχές που η τιμή ζώνης ξεπερνά τα 8.500 ευρώ, αφού αντικειμενικός στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να πείσει τους δανειστές ότι το επόμενο έτος θα καταστεί δυνατή η είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, στο σχέδιο που θα παρουσιαστεί θα αναγράφεται ότι, με βάση τους νέους συντελεστές, θα φόροι θα αγγίξουν τα 4,1 δισ. ευρώ, όμως λόγω της φορολογικής καταιγίδας που έχει πλήξει τα νοικοκυριά μένουν στα 2,9 δισ. ευρώ. Ποσό που θα εισπράξει το νέο ειδικό τμήμα είσπραξης του ενιαίου φόρου ακινήτων, που πρόκειται να συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, παρά την αντίθεση της Τρόικας - που εμμένει στην είσπραξη μέσω της ΔΕΗ - μην έχοντας εμπιστοσύνη στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό του κράτους.

Το νέο σχέδιο του ενιαίου φόρου ακινήτων προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Αστικά ακίνητα

Η νέα εξίσωση για τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα προβλέπει την επιβολή φόρου 2 ευρώ/τ.μ., ο οποίος όμως θα αυξάνεται κατά ένα, δύο ή τρία ευρώ, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των ακινήτων όπως παλαιότητα, όροφος, τιμή ζώνης, εμπορική αξία, οδός και οικοδομικό τετράγωνο.

Οσον αφορά τα οικόπεδα, η φορολόγησή τους θα είναι ακόμη υψηλότερη, αφού ιδιαίτερη σημασία θα έχει εάν το οικόπεδο βρίσκεται σε νησιωτική ή γενικότερα τουριστική περιοχή, είναι παραθαλάσσιο, συνορεύει με εθνικές οδούς κ.λπ. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, εάν ο τελικός λογαριασμός δεν βγει, τότε για τα εν λόγω οικόπεδα ο φόρος να ξεκινά από τα 20 ευρώ, φθάνοντας σε εξαιρετικές περιπτώσεως τα 30 ή 50 ευρώ το στρέμμα, όπως άλλωστε και να είναι υψηλότερος για τα ακίνητα των οποίων η αντικειμενική αξία υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.

Αγροτεμάχια

Ευρώ ανά στρέμμα προβλέπει ο μαθηματικός τύπος, χωρίς αφορολόγητο όριο και χωρίς την εξαίρεση των αγροτικών εκτάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε έκτασης, αφού αναμένεται να λαμβάνονται υπόψη περίπου 33 κριτήρια-συντελεστές για τον υπολογισμό του νέου φόρου, όπως εάν οι εκτάσεις είναι καλλιεργήσιμες ή μη, αρδευόμενες ή μη, παραθαλάσσιες ή μη, κοντά σε εθνική ή επαρχιακή οδό, μονοετούς ή πολυετούς καλλιέργειας ή βρίσκονται σε πεδινή, ορεινή ή ημιορεινή ζώνη.

Πάντως η μη θέσπιση του αφορολόγητου ορίου αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, γιατί πιστοποιεί για ακόμη μία φορά τις αδυναμίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την ανικανότητα του υπουργείου να διευρύνει με δίκαιο τρόπο τη φορολογική βάση, αφού και πάλι θα «την πληρώσουν» οι ιδιοκτήτες ενός μικρού ακινήτου που βρίσκεται στις λεγόμενες «φθηνές» περιοχές, δεδομένου ότι ο νέος φόρος θα επιβάλλεται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο.

Πάντως, από μελέτη των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών προκύπτουν τα εξής:

Το 74% των ιδιοκτητών - φορολογουμένων έχει ακίνητα αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.Το 16% των ιδιοκτητών έχει ακίνητα από 100.000 έως 200.000 ευρώ.Το 10% των ιδιοκτητών έχει ακίνητα πάνω άνω των 200.000 ευρώ.Ο συνολικός αριθμός των ιδιοκτητών εντός σχεδίου ακινήτων ανέρχεται σε 5.569.336.1.356.081 φορολογούμενοι έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας από 50.000 έως και 100.000 ευρώ.27.198 φορολογούμενοι έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Οι μόνες εξαιρέσεις από τον νέο φόρο θα αφορούν αποκλειστικά όσους έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά και τους μακροχρόνια ανέργους.

Keywords
Τυχαία Θέματα