Γιατί έκαναν πίσω οι Ρώσοι – Τα δύο σενάρια για το ναυάγιο με ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ

Αμηχανία επικρατεί στην κυβέρνηση μετά το ναυάγιο της αποκρατικοποίησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, αφού οι Ρώσοι απέσυραν το ενδιαφέρον τους και δεν κατέθεσαν δεσμευτική προσφορά. Μόνο για τη ΔΕΣΦΑ κατατέθηκε πρόταση και αυτή από τη Socar, του Αζερμπαϊτζάν.Τα σενάρια που κυκλοφορούν έπειτα από το σοκ

είναι δύο.

Το πρώτο θέλει τους Ρώσους εκνευρισμένους λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που επέδειξε το ΤΑΙΠΕΔ στη διαδικασία του διαγωνισμού. Η Sintez που ενδιαφερόταν για τη ΔΕΣΦΑ εμφανιζόταν ενοχλημένη εξαιτίας της δυνατότητας που έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ σε εταιρείες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό να συμπράξουν με ευρωπαϊκές εταιρείες στην τελική φάση. Αυτό θεωρήθηκε από τη Μόσχα ως “κλείσιμο ματιού” στην Αζέρικη “Socar”, πίσω από την οποία οι Ρώσοι θεωρούν πως “κρύβονται” οι ΗΠΑ. Έτσι, το Κρεμλίνο έκανε δεκτό το αίτημα για να αποχωρήσει από το διαγωνισμό η εταιρεία, όπως το ίδιο έπραξε και για την άλλη εταιρεία ρωσικών συμφερόντων, την Gazprom, που ενδιαφερόταν για τη ΔΕΠΑ.

Ένα άλλο σενάριο που κυκλοφορεί είναι αυτό που θέλει την ΕΕ να βάζει stop στην εξαγορά των δύο εταιρειών από τους Ρώσους. Το σαββατοκύριακο, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Πρώτο Θέμα, “ευρωπαίος αξιωματούχος ειδοποίησε υψηλόβαθμο παράγοντα της ελληνικής κυβέρνησης ότι η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θα μπλοκάρει την απόκτηση των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ από τις ρωσικές Gazprom και Sintez”.

Οι Ρώσοι διατηρούσαν πάντα επιφυλάξεις για τη στάση που θα κρατούσε η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Όταν βεβαιώθηκαν για τις ενστάσεις της επιτροπής, προτίμησαν να μην καταθέσουν προτάσεις.

Διαβάστε όλο το χρονικό του ναυαγίου πατώντας εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα