Γιατί ήρθε πάλι η Τρόικα και ποια σκληρότερα μέτρα απαιτεί

Νέος κύκλος συζητήσεων ανοίγει με δύο ραντεβού σήμερα των δανειστών της Ελλάδας, στις 2 μ.μ. με τον υπουργό Οικονομικών και στις 6 μ.μ. με τον Πρωθυπουργό. Θα φορολογηθεί μέχρι και το κάπνισμα.

Το πακέτο περικοπής δαπανών ύψους 11.600.000.000 ευρώ και τα πρόσθετα μέτρα μέσω φόρων ύψους 2.900.000.000 ευρώ είχε μείνει ανοικτό μέχρι το βράδυ της Παρασκευής με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, να διαμηνύει στους Έλληνες επιτελείς ότι δεν τα μέτρα δεν είναι αρκετά

σκληρά… Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2013 το οποίο πρέπει (σύμφωνα με τον νόμο) να κατατεθεί στη Βουλή παρουσιάζει έτσι πολλά κενά τα οποία ενδεχομένως να γεμίσουν μετά τις σημερινές συναντήσεις της Τρόικα με τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά…

Σύμφωνα με το Βήμα, μετά τις διαφωνίες Τόμσεν, η κυβέρνηση προχωρά «σε προτάσεις της φορολογικής μεταρρύθμισης, κοστολογημένες, που οδηγούν στην επιβάρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων καθώς πλήττονται από την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τα παιδιά, τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών που συγκαταλέγονται (για τους ξένους) στη ζώνη της παραοικονομίας, των ναυτικών και για πρώτη φορά στη φορολόγηση 1,2 εκατομμυρίου αγροτών από τους οποίους θα ζητηθεί να κρατούν βιβλία».

Τα φορολογικά μέτρα θα εφαρμοστούν από το 2014 και περιλαμβάνουν ουσιαστικά νέες οριζόντιες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο – 1.000 ευρώ κατ’ άτομο – λόγω της κατάργηση των δώρων, περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ που θα οδηγήσει σε μειώσεις ως και 30%…

Το δημοσίευμα επίσης επισημαίνει ότι η πρόταση για τη μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας των εισοδημάτων από 45% στο 35% που ευνοεί τα υψηλά εισοδήματα και θα στοιχίσει 120.000.000.000 ευρώ, προκαλεί ήδη αντιδράσεις με την κυβέρνηση να απαντά πως με αυτό τον τρόπο θέλει να τονώσει την κατανάλωση.

Ποιοι ευνοούνται

Η νέα λίστα μέτρων που παραδόθηκε στην Τρόικα προβλέπει 1 δις ευρώ μικρότερες περικοπές μισθών και συντάξεων απ’ όσο αρχικά σχεδιαζόταν, προκειμένου να διασωθούν:

 - οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 500 ευρώ από την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξη. - όσοι λαμβάνουν σύνταξη έως και 1000 ευρώ το μήνα (μαζί με την επικουρική) που θα εξαιρεθούν από τις μειώσεις και τις περικοπές 2%-20% στη σύνταξή τους. - οι ηλικίας 64 ετών και άνω που θα δικαιούνται ΕΚΑΣ, παρότι το ηλιακό όριο που είχε τεθεί ως τώρα στις συζητήσεις με την Τρόικα ήταν στα 65.

Ενδεχομένως να μείνουν στο απυρόβλητο και οι συνταξιούχοι ΟΓΑ, όπως επιδιώκει και το Μέγαρο Μαξίμου. Διαφορετικά, ενδέχεται να χάσουν είτε 30 ευρώ το μήνα (συνολικά 360 το χρόνο), είτε την 13η και 14η σύνταξη, δηλαδή συνολικά 720 ευρώ ετησίως.

«Πρόστιμο» για το κάπνισμα

Στα φορολογικά μέτρα που έχει καταλήξει η κυβέρνηση υπάρχει πρόβλεψη για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από το 23% σήμερα με ταυτόχρονη επιβολή ειδικού ετήσιου τέλους σε εστιατόρια και μπαρ για να επιτρέπεται το κάπνισμα. Μάλιστα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει

Keywords
Τυχαία Θέματα