Γιατί παραπατάει ο ΠΑΟΚ;

26 παιχνίδια μετά την έναρξη της σεζόν o ΠΑΟΚ είναι τέταρτος στη Superleague, με 14 βαθμούς διαφορά από την κορυφή, και εκτός συνέχειας Europa League. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι η αγωνιστική του εικόνα θυμίζει τρέκλισμα μεθυσμένου που δείχνει να βρίσκεται σε hangover, η επήρεια

του οποίου θα αργήσει να περάσει.

Γράφει ο Γιάννης Τσαούσης

Την σε βάθος ανάλυση των θεμάτων που κατατρέχουν την καθημερινότητα του συλλόγου την κάνουν καλύτερα απ’ τον οποιονδήποτε οι ρεπόρτερ της ομάδας, οπότε θέματα διαιτησίας, διοικητικής ανοργανωσιάς κλπ. δεν έχουν θέση εδώ. Υπάρχουν, ωστόσο, συγκεκριμένοι τομείς όπου διά γυμνού οφθαλμού φαίνεται από τον Αύγουστο και μετά ότι κάτι έχει πάει πολύ στραβά.

Αλήθεια είναι ότι η προσπάθεια επικοινωνίας του συλλόγου εδράστηκε εξαρχής στο «Project ΠΑΟΚ», με προφανή στόχο το να δοθεί χρονικό βάθος στην όλη προσπάθεια, εντούτοις όταν η εικόνα και τα αποτελέσματα έπαψαν να βοηθούν, η αρχική υπομονή και ο ενθουσιασμός ευθύς μετατράπηκαν σε γκρίνια, απογοήτευση και εσωστρέφεια. Σ’ αυτό συνετέλεσαν με βεβαιότητα τρία πράγματα:

Το «ανισόρροπο» ρόστερ που χτίστηκε το καλοκαίρι

Ο Άρνεσεν ήρθε, πήρε «τα κλειδιά του μαγαζιού» και ξεκίνησε. Χακόμπο, Ιτάνζ και Γιακουμής αποδεσμεύθηκαν και στη θέση τους αποκτήθηκε ο Όλσεν. Από αμυντικούς, αφέθηκαν ελεύθεροι οι Ρατς, Σπυρόπουλος και Κατσικάς και το κενό τους κάλυψαν οι Λέοβατς και Μαλεζάς. Στα χαφ, αποδεσμεύθηκαν οι Μαντούρο και Μάρτενς, ως ελεύθερος έφυγε ο Τζανδάρης και στις θέσεις τους αποκτήθηκαν οι Τσίμιροτ, Σάμπο, Χαρίσης, Κοροβέσης και Αντόνις. Τέλος, σε ό,τι αφορά την επιθετική γραμμή, έφυγαν οι Σαλπιγγίδης, Παπαδόπουλος, Λούκας και Περέιρα (ως δανεικός) και ήρθαν οι Ζάιρο, Ροντρίγκες και Μπερμπάτοφ. Συνολικά, ο ΠΑΟΚ εισέπραξε 1.5 εκ. ευρώ (από την πώληση του Λούκας), ενώ ξόδεψε -χωρίς να υπολογίζουμε συμβόλαια όπως του Βούλγαρου που αγγίζει τα 1.6 εκ. ευρώ- 5.5 εκ. ευρώ στις ομάδες των παικτών που απέκτησε.

Το πρόβλημα των επιλογών αυτών, είναι ότι το ρόστερ γέμισε σε συγκεκριμένες θέσεις ενώ έγινε ιδιαίτερα ελλιποβαρές σε άλλες. Για παράδειγμα, ο ΠΑΟΚ στη θέση του δεξιού μπακ έχει ετοιμοπόλεμους τον Σκόνδρα, τον Κίτσιου και τον Κωνσταντινίδη, αλλά σε πολλά παιχνίδια δεν παίζει κανείς τους διότι παίρνει όλη την πλευρά ο Ροντρίγκες. Στη θέση του αριστερού μπακ, πάλι, έχει μόνο τον Λέοβατς -με μπακ απ τον Τζαβέλα- αλλά μπορεί να παίζει εκεί ο Ζάιρο. Στους κεντρικούς αμυντικούς έχει μόνο 4 για 3 θέσεις (Κόστα, Βίτορ, Μαλεζάς, Τζαβέλας), με αποτέλεσμα τα εξ’ ανάγκης πειράματα/μπαλώματα με τον Σκόνδρα ή τον Τζιώλη στη θέση αυτή.

Παρόμοιες αποκλίσεις υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις θέσεις, κάτι που μας οδηγεί στο δεύτερο (και άμεσα συνδεδεμένο με το πρώτο) θέμα, που είναι...

Το καταραμένο 3-5-2

Ναι, γεννήθηκε στην Ιταλία και οι Ιταλοί αν μη τι άλλο ξέρουν από σπαγκέτι, πίτσα, εσπρέσο και καλή άμυνα. Σύμφωνοι. Ναι, έκανε θραύση τη δεκαετία του ‘80 γιατί έφερνε αποτελέσματα. Όμως έχουμε 2015. Και για να παίξεις το 2015 το 3-5-2 με αξιώσεις, πρέπει να έχεις Κιελίνι-Μπονούτσι-Μπαρτσάλι-Κάσερες στόπερ και Λιχστάινερ δεξιά. Για να μην πω ότι για να είσαι σίγουρος καλό είναι να έχεις και Μπουφόν από πίσω τους.

Ο Τούντορ στη «Γιούβε» έζησε το καλύτερο κομμάτι της καριέρας του και λογικό είναι να του αρέσει το 3-5-2 και τώρα που είναι προπονητής. Μόνο που, πρακτικά, το σύστημα προσαρμόζεται στους παίκτες και όχι το αντίστροφο (που ‘σαι ρε Σόλιντ με τα ωραία σου...). Και το 3-5-2, πέρα από τις όποιες αγωνιστικές δυσλειτουργίες βγάζει, είναι πασιφανές ότι δεν «κουμπώνει» με το υπάρχον ρόστερ του ΠΑΟΚ διότι «υπερ-φορτώνει» κάποιους παίκτες, απενεργοποιώντας ταυτόχρονα κάποιους άλλους, ενώ ταυτόχρονα βαφτίζει το κρέας ψάρι, όπως στην περίπτωση Σκόνδρας-σέντερ μπακ, Κοροβέσης-αριστερός φουλ μπακ, Μακ σέντερ φορ ή δεύτερος επιθετικός ντε και καλά κ.ο.κ. Και ποιός ευθύνεται με την εμμονή του σ’ αυτό; Ευκολάκι...

Ο Ιγκόρ Τούντορ (με ολίγη από Άρνεσεν)

Άλλη μία επιλογή του Φρανκ Άρνεσεν. Ο 37χρονος φέρελπις προπονητής, που ήταν «όνομα» ως ποδοσφαιριστής αλλά προπονητικά έχει να επιδείξει όλο κι όλο ένα κύπελλο Κροατίας με την Χάιντουκ Σπλιτ, στη διετή του καριέρα. Βέβαια από τη στιγμή που ο Ιβάν Σαββίδης επέλεξε να εμπιστευθεί έναν «μαθητευόμενο μάγο», δεν μπορούμε να κακολογήσουμε τον Κροάτη για το ότι του προσφέρθηκε μια καλή επαγγελματική ευκαιρία κι αυτός την άρπαξε.

Μπορούμε, όμως, να αναρωτηθούμε: Αν Άρνεσεν και Τούντορ έκαναν μαζί τον μεταγραφικό σχεδιασμό της σεζόν που διανύουμε, ποιός φταίει (περισσότερο) για την αποτυχία αυτού; Ο Άρνεσεν που βρήκε παίκτες-ρολίστες και όχι πρωταγωνιστές και πόνταρε σε «στοιχήματα» που μπορεί να του βγουν μεσοπρόθεσμα (αλλά ποιός έχει υπομονή μέχρι τότε;...) ή ο Τούντορ που εν γνώσει του ή/και λόγω απειρίας συναίνεσε στην απόκτηση παικτών που δεν θα του πρόσφεραν την ιδανική αναλογία των δύο λύσεων ανά θέση, αλλά σε άλλες θέσεις του 3-5-2 θα τον άφηναν με μία επιλογή και σε άλλες με 3-4;

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι πριν λίγες ώρες ο Κροάτης τεχνικός -και παρά τις 11 συνολικά καλοκαιρινές μεταγραφές- ζήτησε τέσσερις παίκτες ενδεκάδας, ενώ επιθυμεί να αποχωρήσουν άλλοι έξι ως δανεικοί (προσθέστε 12 που ήδη έχουν δοθεί δανεικοί, άρα πάμε για 18), δείχνει παραδοχή του βάθους του προβλήματος, χωρίς όμως ανάληψη ευθύνης -για όσο τουλάχιστον ο μεγαλομέτοχος της ομάδας θεωρεί ότι όλα αυτά είναι ανθρώπινα, αναμενόμενα λάθη τα οποία είναι διατεθειμένος να συνεχίσει να χρηματοδοτεί μέχρι να διορθωθούν.

Ο Τούντορ, που συχνά-πυκνά μετατρέπει το σύστημα σε 3-4-1-2 έτσι ώστε να ξεπεραστεί η «δυσκοιλιότητα» στην τελική πάσα προς τους επιθετικούς με τη βοήθεια του Πέλκα, ζητάει «δεκάρι». Ζητάει επίσης κεντρικό αμυντικό (καθυστερημένο μεν, λογικό δε), τερματοφύλακα (σαν να λέει ότι τα 650.000 ευρώ που δαπανήθηκαν για τον Όλσεν είναι πεταμένα λεφτά και ότι ο Γλύκος δεν είναι τόσο καλός για να παίζει βασικός) και ακραίο μεσοεπιθετικό (για full-back τον θέλει ή σκέφτεται και το 3-4-3 ως εναλλακτική επιλογή;).

Μαζί με όλα αυτά, αλλά και πέρα απ’ όλα αυτά, το σημαντικότερο που μένει να αποδειχθεί είναι αν αυτός ο εν πολλοίς ανέμπνευστος και «χλιαρός» ΠΑΟΚ μπορεί στα χέρια των Τούντορ και Άρνεσεν να γίνει «project» που θα δουλέψει ή αν θα χρειαστεί γκρέμισμα και εκ νέου χτίσιμο πριν καν δούμε την beta version.

The post Γιατί παραπατάει ο ΠΑΟΚ; appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα