Η 17Ν στην φυλακή: Γιωτόπουλος και Κουφοντίνας δεν λένε ούτε καλημέρα

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις της Χρυσής Αυγής ο Χριστόδουλος Ξηρός επανεμφανίζεται με μια επιστολή από το εσωτερικό των φυλακών όπου τα τελευταία 11 χρόνια είναι έγκλειστος.

Ο Ξηρός ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», προκαλεί μέσα από αυτήν «το χτύπημα του φασισμού και αυτών που τον εκτρέφουν δεν μπορεί να γίνει από το σάπιο πολιτικό σύστημα αλλά "με έναν και μοναδικό τρόπο: μάχη στον δρόμο"».

Έντεκα χρόνια πριν και τις πόρτες των

φυλακών περνούν δεκατέσσερα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης με το κουβάρι των ανακαλύψεων να έχει ξεκινήσει από τον Χριστόδουλο Ξηρό. Σήμερα μόνο έξι παραμένουν έγκλειστοι, αλλά και από αυτούς οι τρεις παίρνουν κανονικά άδειες – σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα ορίζει ο νόμος – αφού δεν υπάρχει πρόβλεψη για απαγόρευση αδειών αντίστοιχες περιπτώσεις καταδίκης.

Οι μοναδικοί που παραμένουν όλα αυτά τα χρόνια στη φυλακή είναι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Δημήτρης Κουφοντίνας και Βασίλης Τζωρτζάτος. Από την πρώτη στιγμή – έπειτα και από την καταδίκη τους – έως και σήμερα βρίσκονται στις γυναικείες φυλακές, ο Ηρακλής Κωστάρης εργάζεται στην αποθήκη υλικού όπου και κρατείται, ενώ ο Χριστόδουλος Ξηρός είναι στις Δικαστικές φυλακές και ο αδελφός του Σάββας στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού. Αυτοί είναι οι μοναδικοί έξι με σοβαρές καταδικαστικές πράξεις που έχουν παραμείνει στις φυλακές. Όλοι οι υπόλοιποι – και μέσα σε αυτούς ακόμα και καταδίκες άνω των είκοσι ετών - έχουν αποφυλακιστεί.

Όμως η ομάδα δεν είναι όπως παλιά. Οι μάσκες έπεσαν, οι ευθύνες βάρυναν, τα χρόνια τους άλλαξαν. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι πως η «συμμορία» δεν διαλύθηκε απλά… έγινε κομμάτια.

Ιούλιος του 2009 και σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή υπήρξε ένταση μέσα στις φυλακές ανάμεσα σε γνώριμες «φάτσες» που τώρα πια ήταν ομάδες. Οι Γιωτόπουλος και Κουφοντίνας, τα δύο μεγάλα και ηγετικά στελέχη της 17Ν, τώρα βρίσκονταν – ο καθένας από την δική του πλευρά στις κορυφή των δικών τους μικρότερων πυραμίδων έχοντας τις δικές τους ομάδες με την μόνη διαφορά ότι τώρα δεν ήταν – μόνο απέναντι στο «κατεστημένο» αλλά και ο ένας απέναντι στον άλλον. Ένα πρωί του Ιουλίου ήταν εκείνο που οι δύο πλευρές θα κόψουν κάθε επικοινωνία. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι καταφθάνουν στον προαύλιο χώρο από τις φωνές που άκουσαν όταν ένας άγριος καβγάς ξέσπασε μεταξύ τους.

Από τότε, ο ένας είναι στη μια άκρη της πτέρυγας και ο άλλος στην άλλη, ενώ το μόνο που τους χωρίζει είναι μια ανοικτή – σχεδόν όλη την ημέρα - πόρτα. Παρόλα αυτά οι δυο τους ακόμη και σήμερα δεν ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα. Γιωτόπουλος και Κουφοντίνας περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας διαβάζοντας, ενώ ο δεύτερος γράφει τα απομνημονεύματά του. Ανελλιπώς, οι συγγενείς τους κάθε εβδομάδα τους επισκέπτονται ενώ ο Κουφοντίνας μέχρι πριν λίγο καιρό περνούσε όλη την ώρα του επισκεπτηρίου κάνοντας φροντιστήριο στο γιο του.

Και οι δυο έχουν κάνει αίτηση για άδεια, όμως παραμείνει εδώ και καιρό αναπάντητο το ερώτημα αφού μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει δεκτή.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα