Η Aegean Airlines επιστρέφει στην κερδοφορία- Προβλέπει μείωση της εσωτερικής αγοράς

14:06 2/9/2013 - Πηγή: KoolNews

Επιστροφή σε θετικό πρόσημο κάνει η Aegean Airlines η οποία ανακοίνωσε κερδοφορία προβλέποντας ωστόσο περαιτέρω μείωση της εσωτερικής αγοράς λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2013, η αεροπορική εταιρεία παρουσίασε αύξηση του τζίρου κατά 22%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ανεβάζοντας τα έσοδά της σε 278,6 εκατ. ευρώ, αντί

228,8 εκατ. ευρώ το 2012.Έτσι, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 16,5 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίων 38,5 εκατ. ευρώ το 2012.

Η βελτίωση του κύκλου εργασιών και του αποτελέσματος προέρχεται εξολοκλήρου από την ανάπτυξη και την αυξημένη απόδοση του δικτύου εξωτερικού που σε συνδυασμό με την αποτελεσματική διαχείριση του κόστους, υπερκάλυψαν τη συνεχιζόμενη κάμψη της καταναλωτικής
ζήτησης στο εσωτερικό.

Η Aegean μετέφερε 1,6 εκ. επιβάτες στο δίκτυο εξωτερικού το πρώτο εξάμηνο του 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 11% σε σχέση με το 2012. Η μέση πληρότητα των πτήσεων στο δίκτυο εξωτερικού ενισχύθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες στο 76%, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στη βελτίωση του αποτελέσματος της Εταιρείας.

Αντίθετα, η επιβατική κίνηση εσωτερικού υποχώρησε κατά 5%, με περαιτέρω μείωση του μέσου ναύλου εσωτερικού για πέμπτη συνεχή χρονιά.
Οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου συνέβαλαν επίσης στη μείωση του κόστους καυσίμου της εταιρείας κατά 4% και κατά συνέπεια στη βελτίωση της κερδοφορίας. Οι πρόσφατες όμως εξελίξεις στη Μέση Ανατολή τον Αύγουστο οδήγησαν τις τιμές πετρελαίου σε υψηλότερα επίπεδα.

Ο κ. ∆ημήτρης Γερογιάννης, ∆ιευθύνων Σύμβουλος, ανέφερε πως «η αντιλαμβανόμενη σταθερότητα για τη χώρα σε σχέση με το εξαιρετικά δύσκολο πρώτο εξάμηνο του 2012 και η αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό έβαλαν τις απαραίτητες βάσεις. Με την επιλογή μας να επενδύσουμε στην ανάπτυξη του δικτύου εξωτερικού τόσο από την Αθήνα όσο και από τα περιφερειακά αεροδρόμια, μπορέσαμε να μεταφράσουμε θετικά τη ζήτηση αυτή για την εταιρεία μας, αλλά και να συμβάλουμε σημαντικά στην τουριστική κίνηση της χώρα μας».

«Για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια μπορέσαμε να αντισταθμίσουμε την απώλεια από την εσωτερική ζήτηση, η οποία δυστυχώς συνεχίζεται, με τον κύκλο εργασιών μας από την αγορά εσωτερικού να συρρικνώνεται περαιτέρω. Η τρέχουσα δυναμική στις αγορές εξωτερικού σε συνδυασμό με τις οικονομίες κλίμακας στις οποίες προσβλέπουμε από την σκοπούμενη εξαγορά της Olympic Air, η οποία τελεί υπό έγκριση της ΕΕ, αποτελούν τις αναγκαίες βάσεις για ανάπτυξη το 2014, για να επεκτείνουμε το δίκτυο εξωτερικού τόσο από την Αθήνα, όσο και την περιφέρεια, ενώ παράλληλα θα μπορούμε να προσφέρουμε πληρέστερη κάλυψη και συνδεσιμότητα με το εξωτερικό σε όλους τους προορισμούς εσωτερικού αξιοποιώντας τις συνέργειες και προσφέροντας ανταγωνιστικές τιμές», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Συνολικά το 2013 η Aegean προσφέρει 160 απευθείας δρομολόγια εξωτερικού από την Αθήνα αλλά καιτα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας.

Αναπροσαρμογή της χωρητικότητας«Οι προσπάθειες της AEGEAN επικεντρώθηκαν στη διαχείριση των στοιχείων του κόστους με στοχευόμενες ενέργειες που υλοποιήθηκαν από τον Απρίλιο του 2012 καθώς και στην αναδιάταξη του δικτύου προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» συνεχίζει η εταιρία και σημειώνει πως το περασμένο έτος προέβη σε «αναπροσαρμογή της χωρητικότητας στις πτήσεις εσωτερικού, προσφέροντας σημαντικά χαμηλότερους ναύλους και πετυχαίνοντας αύξηση στην πληρότητα των πτήσεων σε 67% από 61%» σημειώνει, όμως συμπληρώνει ότι τα έσοδα της εταιρείας από την αγορά εσωτερικού μειώθηκαν κατά 8%.«Η χωρητικότητα που αποδεσμεύτηκε από την αγορά εσωτερικού επενδύθηκε σε πτήσεις εξωτερικού, στοχεύοντας στην αύξηση της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης τόσο στην Αθήνα όσο και στα περιφερειακά αεροδρόμια, όπου και έχουν δημιουργηθεί 6 βάσεις για απευθείας πτήσεις εξωτερικού, και πετυχαίνοντας αύξηση των εσόδων άνω του 25% (τακτικές και ναυλωμένες πτήσεις). Η μέση πληρότητα στις τακτικές πτήσεις εξωτερικού βελτιώθηκε σημαντικά στο 76% από 70%» συμπεραίνει.Προβλέπει περαιτέρω μείωση της εσωτερικής αγοράς«Οι προοπτικές της εταιρείας διαγράφονται θετικές σε ότι αφορά το τρίτο τρίμηνο του έτους, με τη θετική δυναμική να συνεχίζεται στο δίκτυο εξωτερικού. Από την άλλη μεριά, η αγορά εσωτερικού αναμένεται να συνεχίσει να υποχωρεί περαιτέρω σε αξία» σημειώνεται ενώ γίνεται λόγος και στην απόφαση που αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για την εξαγορά της Olympic Air.«Η ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των συνεργιών που θα προκύψουν από την εξαγορά της Olympic Air αποτελεί άμεση προτεραιότητα που θα επιτρέψει την περαιτέρω αναβάθμιση της διασύνδεσης εσωτερικού- εξωτερικού άλλα και την κάλυψη των αναγκών σε όλα τα σημεία εσωτερικού της Ελλάδας με προσιτές, διεθνώς ανταγωνιστικές, τιμές» παρατηρεί η εταιρία.Επίσης, γίνεται λόγος και για μία παράμετρο «που συνεχίζει να δημιουργεί προκλήσεις», δηλαδή «η αύξηση του ανταγωνισμού από τους μεγάλους ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς χαμηλού κόστους που αυξάνουν σημαντικά κάθε χρόνο την παρουσία τους στην Ελληνική αγορά». Ακόμη, η εταιρία υπογραμμίζει το γεγονός ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία έχουν οδηγήσει σε σημαντική ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου».
Keywords
Τυχαία Θέματα