Η αρχαία Πέργη στη Μικρά Ασια ανοίγει τις πύλες της στο κοινό

Μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ανατολής, η Πέργη ανοίγει ξανά στους επισκέπτες οι οποίοι πλέον θα μπορούν να θαυμάσουν τους θησαυρούς της πρωτεύουσας της Παμφυλίας (σημερινή Αττάλεια).

Την ανακοίνωση έκανε το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού το οποίο έκανε αναφορά στο μεγάλο αρχαιολογικό έργο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Σημειώνεται πως πρόκειται για την μακροβιότερη ανασκαφή στην Τουρκία και παρά το γεγονός ότι γίνεται εδώ και 65 χρόνια έχει αποκαλυφθεί μέχρι τώρα μόνον το 20-25% των αρχαιοτήτων.

Στην περιοχή απασχολείται ομάδα επτά αρχαιολόγων, τριών

ειδικών για τις αναστηλώσεις και 39 εργατών η οποία πρόσφατα έφερε στο φως ψηφιδωτά και έναν δρόμο της αρχαίας πόλης. Μαζί με αυτά αποκαλύφθηκαν επίσης δύο από τα κύρια γλυπτά του Νυμφαίου καθώς και οκτώ ακόμη αγάλματα θεοτήτων, μία επιγραφή, μία πηγή και δύο γλυπτά ανεβάζοντας των συνολικό αριθμό των γλυπτών που βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια σε 200 και τα οποία βρίσκονται στο Μουσείο της Αττάλειας.

Ως σήμερα έχουν αποκαλυφθεί οι πύλες της πόλης, η αρχαία αγορά, δρόμοι, τρεις κρήνες, αγωγοί ύδατος και ορισμένα τμήματα των οικιών ενώ τα τείχη της Ακρόπολης ξεχώριζαν ανέκαθεν στην περιοχή, όπως και η πύλη του θριάμβου, το αρχαίο θέατρο κ.α.

Όπως αναφέρει το «Βήμα», η πόλη είχε κτισθεί στις όχθες του ποταμού Κέστρου που στην αρχαιότητα ήταν πλωτός ενώ προστάτης της ήταν η Αρτεμις Περγαία της οποίας ο σπουδαίος ναός βρισκόταν έξω από την πόλη.

Στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της είχε καταληφθεί από τους Πέρσες για να παραδοθεί αργότερα στον Μέγα Αλέξανδρο και να την διοικήσουν μετά το θάνατό του οι Σελευκίδες, και στη συνέχεια οι Ρωμαίοι. Η πόλη ήταν σημαντική και για την διάδοση του Ευαγγελίου καθώς από εκεί πέρασαν ο Απόστολος Παύλος, ο Ευαγγελιστής Μάρκος και ο Βαρνάβας προκειμένου να κηρύξουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα