Η Ελβετία δικαίωσε το φαρμακευτικό όμιλο Bayer για τις παρενέργειες αντισυλληπτικών

Δικαστική απόφαση που δικαιώνει τον γερμανικό φαρμακευτικό όμιλο Bayer εκδόθηκε από την ελβετική δικαιοσύνη, μετά από προσφυγή 22χρονης που υπέστη πνευμονική εμβολή μετά την λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού Yasmin σε αντίθεση με το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δολλαρίων που έχει καταβάλλει η φαρμακευτική εταιρεία στις ΗΠΑ στο

πλαίσιο εξωδικαστικών διακανονισμών.

Η οικογένεια της 22χρονης διεκδικούσε αποζημίωση ύψους 5,3 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, περίπου 4,41 εκατ. ευρώ, και 400.000 ελβετικά φράγκα για ηθική βλάβη. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου η οικογένεια να πληρώσει 120.000 ελβετικά φράγκα στη Bayer για δικαστικά έξοδα, αφού η ενάγουσα δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι τα αντισυλληπτικά που πήρε παρουσίαζαν παρενέργειες. Η ευθύνη του προϊόντος συνεπώς δεν μπορεί να αποδειχθεί.

Η ελβετική ασφαλιστική εταιρία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης CSS, στην οποία ήταν ασφαλισμένη η ενάγουσα ζητάει επίσης αποζημίωση από τον φαρμακευτικό όμιλο, για τα έξοδα νοσηλείας και περίθαλψης τα οποία δαπάνησε λόγω των παρενεργειών του αντισυλληπτικού Yasmin, όπως δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας σε ελβετικό γερμανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο. Σύμφωνα με σχετική δήλωση του δικηγόρου της ασφαλιστικής εταιρείας «είναι απαράδεκτο το ασφαλιστικό ταμείο να πληρώνει από τη μια πλευρά, ενώ ο φαρμακευτικός όμιλος να εισπράττει τα κέρδη».

Στις ΗΠΑ η Bayer πλήρωσε τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε χιλιάδες ενάγουσες στο πλαίσιο φιλικού διακανονισμού παρόλο που η ευθύνη του φαρμακευτικού ομίλου δεν προσδιορίστηκε, με περίπου 13.500 μηνύσεις να έχουν κατατεθεί κατά της Bayer στο σύνολο.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα