Η ενηλικίωση της Boxster (vid)

Όταν παρουσιάστηκε την λέγανε baby Porsche. Δεκαπέντε χρόνια μετά η τρίτη γενιά της Porsche Boxster κάνει το πιο διαπεραστικό refresh και γίνεται απειλητικά σοβαρή.

Από τον Γιάννη Κωνσταντόπουλο

Οι φανατικοί Πορσικοί δεν θέλουν να ξέρουν καμία άλλη από την 911. Γι αυτούς οι υπόλοιπες Porsche

είναι απλά οι οικονομικές αγελάδες από τις οποίες αρμέγει η Porsche φρέσκο χρήμα για να ταΐζει και να εξελίσσει το τοτέμ της Carrera. Δημιουργεί ένα ψυχολογικό κόλλημα αυτό το σχήμα –της 911 εννοώ– γιατί εκφράζει το αρχετυπικό σπορ αυτοκίνητο. Το θυμάσαι από τότε που γεννήθηκες οπότε αυτό αφήνει ένα αποτύπωμα στον εγκέφαλο. Η διαφορά είναι ωστόσο πως ο φανατισμός μπορεί να είναι μερικές φορές η σύφιλη του πνεύματος. Και το να αρνείσαι πεισματικά να δεχθείς την Boxster σαν μια υγιή, πιο φτηνή στο ταμείο και ομολογουμένως πιο εύκολα προσεγγίσιμα εναλλακτική απέναντι στο λάβαρο της 911 καταλήγει να είναι μια εμμονή δίχως νόημα. Ένα από τα καλύτερα ταξίδια της ζωής μου το ‘χω κάνει με μια κόκκινη Boxster S δεύτερης γενιάς. Στο Δομοκό με την μαύρη πίσσα να κρατάει και το μοτέρ στο κέντρο να δίνει αυτήν την ξυραφένια απόκριση στις αλλαγές πορείας. Ήταν φανταστική. Και μην με πυροβολήσετε αλλά στο γήπεδο αυτό ήταν καλύτερη και από απλή Carrera. Τον πρόλογο τον έκανα γιατί είμαι πολύ περίεργος να δω πόσο καλύτερο μπορεί να είναι το ήδη by far καλύτερο roadster της κατηγορίας.

Χθες βγήκαν οι φωτό, τις κοιτάζω από δω, τις κοιτάζω από κει και κάπου πιάνω τον εαυτό μου να χαζεύει το  ανάγλυφο body αυτής της νέας Boxster με την βουλιμία που σκανάρω την Κλαούντια Γκαλάντι στις φωτογραφίες από τις παραλίες του Μαϊάμι. Το λεγόμενο και “Μποξτεράκι” στην απαξιωτική ελληνική αργκό μοιάζει περισσότερο από ποτέ στην Carrera GT, αυτό που είχε γύρω στα εξακόσια χιλιάρικα, και δείχνει πιο desirable από ποτέ. Μπορεί πιο πολύ και από την 911 που τέτοιες εποχές είναι σαν να πνίγεσαι και να ονειρεύεσαι φουα γκρα. Εννοείται θα είναι κι αυτή εξωφρενικά ακριβή. Ανεξάρτητα από το timing της εποχής που δεν σηκώνει μαγκιές και λούσα το ότι πληρώνουμε 90% περισσότερα χρήματα από όσο κάνει ένα αυτοκίνητο πολυτελείας στην Ελλάδα από ότι στη χώρα που παράγεται είναι το οικονομικό ισοδύναμο της αυτοκτονίας. Δεν υπάρχουν αυτά… Τέλος πάντων έλεγα πως είμαι περίεργος να δω πως θα στρίβει ακόμα καλύτερα η Boxster που από ότι διαβάζω στο δελτίο Τύπου που πήραμε από την Porsche είναι πιο ελαφριά (το weight watchers δίνει φτερά στα σπορ αυτοκίνητα…), με πιο φαρδιά μετατρόχια για καλύτερο turn in και με πιο μεγάλους τροχούς. Με το τελευταίο δεν συμφωνώ. Οι μεγάλες ζάντες, ναι, ok κάνουν το αυτοκίνητο να φαίνεται σαν να χει βγει από το γυμναστήριο αλλά στην Ελλάδα κοπανάνε, φιλτράρουν μέρος της αίσθησης και μια τετράδα λάστιχα κάνει μια περιουσία σε αυτές τις διαστάσεις. Θα έχει επίσης ηλεκτρικό τιμόνι -πρώτη φορά σε Porsche και ο γερο- Φέρντιναντ θα βρίζει στα γερμανικά από κει που αναπαύεται. Είναι βλέπεις όμως αυτές οι ντιρεκτίβες της Ε.Ο.Κ. για τους ρύπους που αναγκάζουν ακόμα και

Keywords
Τυχαία Θέματα