Η επιστολή του Γούντι Άλεν για τους υπεύθυνους καστινγκ

Στο πλευρό της συνεργάτιδας του Τζούλιετ Τέιλορ αλλά και όλων όσων έχουν κάνει τις σωστές επιλογές για τους ρόλους που αγαπήσαμε.

Ο Γούντι Άλεν στηρίζεται στους ηθοποιούς του και δε διστάζει να διατρανώσει σε ανοιχτή επιστολή του που δημοσιεύεται στον Hollywood Reporter ότι – με απλά λόγια- τη μισή επιτυχία στις ταινίες του την οφείλει στη σταθερή συνεργάτη του στο κάστινγκ, Τζούλιετ Τέιλορ, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στη βιομηχανία

με περισσότερες από τριάντα ταινίες του Γούντι στο ενεργητικό της και πολλές οσκαρικές επιτυχίες στη συνεργασία της.

Θέλοντας να βάλεις και τους casting directors στην αναγνώριση, ο σκηνοθέτης έστειλε την ακόλουθη επιστολή

«Στην περίπτωσή μου πραγματικά ο διευθυντής κάστινγκ είναι ένα ζωτικό κομμάτι στη δημιουργία της ταινίας. Η ιστορία μου δείχνει ότι οι ταινίες μου είναι γεμάτες από υπέροχες ερμηνείες ανδρών και γυναικών ηθοποιών τους οποίους δεν γνώριζα και μου τους σύστησε η συνεργάτης μου- υπεύθυνη κάστινγκ, Τζούλιετ Τέιλορ, πιέζοντάς με μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις να κάμψω τις αντιστάσεις μου. Πρόσωπα όπως ο Τζεφ Ντάνιελς, η Μέρι Μπεθ Χερτ, η Πατρίσια Κλάρκσον κι άλλοι ηθοποιοί για τους οποίους δε γνώριζα τίποτα πριν από τη συνεργασία μας. Μια σειρά από ανακαλύψεις και καριέρες συστήθηκε στο κοινό μέσα από την ενέργεια και τη διορατικότητα της διευθύντριας κάστινγκ. Όχι μόνο χρησιμοποίησα τη Μέριλ Στριπ για ένα μικρό ρόλο στο «Μανχάταν» όταν ήταν ακόμα σχετικά άγνωστη, αλλά στην καλύτερη ακόμα περίπτωση, η συνεργάτης μου βοήθησε να ξεκινήσει η καριέρα ηθοποιών όπως η Μάριελ Χέμινγουεϊ και η Νταϊάν Γουίστ, μια ηθοποιός εντελώς άγνωστη σ' εμένα, αλλά γνωστή στη Τζούλιετ Τέιλορ.

Είμαι ιδιαίτερα δύσκολος στο πεδίο του κάστινγκ γιατί η όλη διαδικασία μου προκαλεί ανία και ενόχληση. Αν ήταν στο χέρι μου, θα καταλήγαμε να χρησιμοποιούμε την ίδια ομάδα ηθοποιών σε όλες τις ταινίες μου, είτε ταιριάζουν είτε όχι. Όσο όμως κι αν δυσανασχετούσα, η Τζούλιετ με υποχρέωσε να συναντήσω και να παρακολουθήσω τη δουλειά πολλών νέων ανθρώπων και να τους προσφέρω ένα ρόλο στην ταινία μου χωρίς καμιά άλλη εγγύηση, παρά μόνο τη δική της ένθερμη σύσταση. Επειδή ακριβώς οι ταινίες μου δε διαθέτουν ειδικά εφέ και περιστρέφονται αποκλειστικά γύρω από τα ανθρώπινα όντα, το σωστό κάστινγκ είναι απόλυτη προϋπόθεση.

Χρωστώ ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας των ταινιών μου σε αυτή την αναλυτική διαδικασία του κάστινγκ, που παραδέχομαι ότι δε θα ήταν η ίδια αν έπρεπε να την κάνω μόνος. Θα ήθελα να προσθέσω ανεκδοτολογικά ότι παρά την ισχυρή μου πεποίθηση ότι ποτέ δε θα μπορούσα να πείσω λαμπερά ονόματα όπως τους Σολ Μπέλοου, Μάρσαλ ΜακΛούαν, Σούζαν Ζόνταγκ και Μάγιορ Κοχ να δουλέψουν στις ταινίες μου, η αυτοπεποίθηση και η επιμονή της υπεύθυνης του κάστινγκ αποδείχτηκε πιο ακριβής και κατέληξα αναπάντεχα να έχω κοντά μου αυτές τις προσωπικότητες».

Ειλικρινά,

Γούντι Άλεν

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα