Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα «καταστρέφει» την Ιονία οδό-Τα ταμεία αδειάζουν πριν καν αρχίσει το έργο

11:52 2/9/2013 - Πηγή: KoolNews

Με τεράστιες δυσκολίες προχωρά η κατασκευή της Ιονίας οδου, ενώ ουσιαστικά το έργο παραμένει στον αέρα, αφού η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επνδύσεων αρνείται πλέον να χρηματοδοτήσει το έργο. Για την κατασκευή των τεσσάρων μεγάλων οδικών δικτύων - Μαλιακός, Κλειδί, Ολυμπία οδός, Ιονία οδός και Αξονας Κεντρικής Ελλάδας - η ΕΤΕπ είχε συμφωνήσει με την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει

με 650.000.000 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει καν σημεία ζωής.Σύμφωνα με την Κυριακάτικη Δημοκρατία, πάνω από 10 χρόνια μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού, εκκρεμούν ακόμη σοβαρές μελέτες για την πρόοδο του έργου αλλά και την ολοκλήρωσή του. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται είναι δύσκολη, ενώ χειροτερεύει τα δεδομένα και η απόφαση για σταδιακή αποχώρηση των δύο ισπανικών ομίλων (ACS και Ferronial) που συμμετείχαν στην κοινοπραξία με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ κάνουν πίσω και οι ισπανικές τράπεζες που συμμετείχαν στο χρηματοδοτικό σχήμα.

Το ταμείο σιγά - σιγά αδειάζει

Το ταμείο αδειάζει τώρα αλλά και δεν υπάρχουν μεγαλεπήβολασχέδια και για να ξαναγεμίσουν... Κιόλας, λόγω κρίσης υπολογίζεται πως τα έσοδα από τους σταθμούς των διοδίων θα είναι 50% μειωμένα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μοιράζει αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στους εργολάβους, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την καθυστέρηση σε απολλοτριώσεις και εργασίες.

Από την άλλη η Νέα Οδός, η εταιρία που θα κατασκεύαζε την Ιονία οδό, διεκδίκησε 195.000.000 αποζημίωση και θα λάβει 105.000.000 ευρώ. Μόνο αυτά αγγίζουν το 15% ενός προϋπολογισμού ενός έργου που δεν έχει καν ξεκινήσει.

Τα διόδια στο... κόλπο

Δεν φθάνουν μόνο οι αποζημιώσεις που έχουν πάρει οι εργολάβοι που σχετίζονται με την Ιονία οδό με αποτέλεσμα να έχουν σχεδόν ματώσει τα ταμεία, είναι και τόσο μεγάλα τα ποσά που εισπράττουν από τα διόδια που σχεδόν τα χρήματα που έχουν κερδίσει έχουν αγγίξει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, χωρίς όμως το έργο να προχωρά ουσιαστικά.

Όσο για το μέλλον της Ιονίας οδού φαίνεται σκοτεινό και δύσκολο αφού ο πρώην υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δεν αποκλείει ένα ατύχημα που θα τα τινάξει όλα στον αέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα